Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, αλλά και το σύνολο των πασχόντων από χρόνια νοσήματα προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να πετύχει την έγκαιρη πρόσβαση στις νέες βιολογικές θεραπείες, που παραμένουν ακριβές και απειλούν τα συστήματα υγείας. Τα βιο-ομοειδή αλλά και νέες μορφές παλαιότερων φαρμάκων, όπως η ενέσιμη μεθοτρεξάτη, αλλά και καινούργια καινοτόμα προϊόντα, σε περιορισμένη κλίμακα, η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα πιστεύει ότι είναι η λύση που θα βοηθήσει όλους.

Σύμφωνα με την κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα «Μέριμνά μας παράλληλα είναι και η προστασία του ασφαλιστικού συστήματος, αφού από αυτό εξαρτάται άμεσα η υγεία μας.  Με αγωνία λοιπόν περιμένουμε αρκετά χρόνια την έλευση των βιο-ομοειδών προϊόντων προκειμένου να αυξηθεί η προσβασιμότητα στις νέες θεραπείες χωρίς όμως να κινδυνεύει το ασφαλιστικό σύστημα».

«Γνωρίζουμε ότι πολλές εταιρείες, αναγνωρισμένου κύρους, έχουν παρασκευάσει βιο-ομοειδή προϊόντα, αλλά και κλασσικά φάρμακα, τα οποία έχουν ήδη άδεια κυκλοφορίας και τιμή στη χώρα μας, αλλά δεν αποζημιώνονται ακόμα από το σύστημα υγείας» αναφέρει η κα Παππά.

Σε επαφές που είχε η Ελληνική Εταιρεία Αντιευματικού Αγώνα μέχρι σήμερα, με διάφορους φορείς, γνωρίζει ότι τα προϊόντα αυτά έχουν ήδη αξιολογηθεί θετικά από την Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης, και κάποια από αυτά έχουν ήδη προβεί σε προσφορές στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Παρόλα αυτά, τα νέα αυτά προϊόντα δεν αποζημιώνονται ακόμη.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα θέλει να γνωρίζει τους λόγους που τα φάρμακα αυτά δεν αποζημιώνονται, από τη στιγμή που δεν επιβαρύνουν, αλλά μάλλον ελαφρύνουν το προϋπολογισμό, ενισχύουν τον ανταγωνισμό και επιφέρουν δημοσιονομικό όφελος για το Κράτος. Επιπλέον όλα τα νέα προϊόντα καταβάλλουν 25% rebate για τα δύο πρώτα χρόνια της αποζημίωσής τους και δεν προβλέπεται να δημιουργήσουν νέα αγορά.

Τέλος από τη στιγμή που ισχύει ακόμη ο μηχανισμός του Claw Back και η φαρμακευτική δαπάνη δεν θα ξεπεράσει με κανένα τρόπο το τελικό ποσό των 1.945.000.000 Ευρώ η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα θεωρεί ότι τα φάρμακα αυτά θα πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα θα παρακαλούσε  τα αρμόδια όργανα να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και φυσικά να ενημερώσουν τους θεσμικούς φορείς των ασθενών για τους λόγους της καθυστέρησης προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα ώστε να είναι διαθέσιμα τα παραπάνω σωτήρια προϊόντα για όσους τα χρειάζονται. 

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
vian

Flash not installed.

300X300pharmacorner

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr