Από την κυρία Αναστασία Κόκκαλη, κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο, www.kokkalidiet.gr

Η εμμηνόπαυση αποτελεί μία καθοριστική χρονική περίοδο για την υγεία αλλά και την ψυχολογία της γυναίκας.  Οι ορμονικές αλλαγές πυροδοτούν μεταβολικές αλλαγές και αντίστοιχα πρέπει να διαμορφώνονται και οι διατροφικές συνήθειες. Στόχος είναι να καλύψουμε τις θρεπτικές ανάγκες σε αυτή την ηλικία, να μειώσουμε την αυξημένη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά και να αποφύγουμε την προσθήκη βάρους που συχνά παρατηρείται.

Τρόφιμα κατάλληλα στην εμμηνόπαυση:

Γιαούρτι (ζωντανό): Πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη D, απαραίτητα για την οστική υγεία. Επίσης είναι  πλούσιο σε πολύτιμα  προβιοτικά που συμβάλλουν στην καλή πέψη και στην αποφυγή φουσκώματος, τονώντας φυσικά και την άμυνα του οργανισμού.

Λιπαρά ψάρια: σολομός, σκουμπρί, λακέρδα, σαρδέλες είναι όλα πλούσια σε ω-3, μειώνουν την  χοληστερίνη, η οποία συνήθως αυξάνεται στην εμμηνόπαυση. Επίσης συμβάλλουν στην πρόσληψη  Βιταμίνης D η οποία βοηθάει στην απορρόφηση ασβεστίου, αλλά και στην ομαλή ορμονική λειτουργία

Σκούρα πράσινα λαχανικά: πλούσια  σε ασβέστιο και Βιταμίνη K, ουσίες που  συμβάλλουν στην καλή οστική υγεία. Συνδυάζονται με τη μακροζωία και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσλάβετε αρκετό  μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες Β και φυτικές ίνες.

Μπρόκολο: Τα σταυρανθή λαχανικά π.χ. μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών είναι πολύ ευεργετικά για τις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση. Φαίνεται να ασκούν μία θετική επίδραση στα επίπεδα των οιστρογόνων - αύξηση των οιστρογόνων που είναι υπεύθυνα για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού και μείωση των οιστρογόνων που είναι υπεύθυνα για την αύξηση του κινδύνου κάποιου. Το μπρόκολο είναι επίσης γεμάτο ασβέστιο για ισχυρά οστά και φυτικές ίνες για να αποτρέψει το φούσκωμα και την αύξηση βάρους.

Αυγά:  Πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμίνη  D, σίδηρο . Στοιχεία απαραίτητα για τον γυναικείο οργανισμό. Βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης  και στην διατήρηση της μυικής μάζας.

Προϊόντα ολικής άλεσης:Ζυμαρικά ολικής, καστανό ρύζι, κινόα, φαγόπυρο κλπ Οι φυτικές ίνες που περιέχουν είναι απαραίτητος σύμμαχος στο αδυνάτισμα, στην καλή λειτουργία του εντέρου και ενισχύουν την διατροφή σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Νερό:  Απαραίτητο για την ενυδάτωση και την μείωση της κατακράτησης. Ένας καλά ενυδατωμένος οργανισμός έχει καλύτερο μεταβολισμό και επομένως υφίσταται καλύτερη απώλεια βάρους.

Πράσινο τσάι: Είναι ένας σύμμαχος στην απώλεια βάρους και παράλληλα συμβάλλει στην μακροζωία, βοηθάει στην καρδιακή λειτουργία, στην πνευματική διαύγεια, έχει αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Λιναρόσπορος: Αυτό το μικροσκοπικό σποράκι είναι γεμάτο ω-3 λιπαρά, φυτικές ίνες, φυτοοιστρογόνα και βιταμίνες Β. Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε μειωμένα συμπτώματα εμμηνόπαυσης και βελτιωμένη ποιότητα ζωής μετά από 3 μήνες κατανάλωσης λιναρόσπορου. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε συνδέσεις μεταξύ της κατανάλωσης λιναρόσπορου και της μείωσης των εξάψεων. 

Βρώμη: Δεν αποτελεί τυχαία το πρωινό των πρωταθλητών. Συμβάλλει στην μείωση εμφάνισης διαβήτη, χοληστερίνης, υπέρτασης, βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου και  στην απώλεια βάρους. Όλα αυτά με μία πολύ οικονομική επιλογή που μπορείτε να εντάξετε εύκολα στην καθημερινη διατροφή.

Σαλάτα εμμηνόπαυσης

Υλικά:

- Σπανάκι (baby)

- 1 βραστό αυγό

- 30γρ μυζήθρα

- 1 κουτ σούπας λιναρόσπορος

- 1 κουτ σούπας ρόδι

Σως: Χυμός λεμονιού, μουστάρδα, λευκό ξύδι, ρίγανη, πιπέρι

Ανακατεύετε όλα τα υλικά και περιχύνετε με την σως.

Ιδανική και ως βραδινό γεύμα

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300
SIGNATURE PAD BANNER 2

Flash not installed.

300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS