georgiadis giatroi 2

Με εκπροσώπους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και της ΠΟΣΕΥΠ - ΕΟΠΥΥ συναντήθηκε, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Μετά το πέρας της συνάντησης προέβησαν σε δηλώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι "Θέλουμε να βρούμε, σε πολιτισμένο κλίμα, εκείνους τους όρους και εκείνες τις προϋποθέσεις που θα κάνουν τη μεταρρύθμιση να προχωρήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γιατί η μεταρρύθμιση θα γίνει, θα προχωρήσει, η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να καθυστερήσει.
Θέλω να πω ότι συναποφασίσαμε να ορίσουμε μία τεχνική επιτροπή -στην οποία θα προεδρεύει από εμάς ο κύριος Μπέζας- για να δούμε τις λεπτομέρειες των δύο διαφορετικών εκδοχών. Οφείλω να πω ότι ετέθη μία πρόταση στο τραπέζι που θα εξετάσουμε σήμερα, από πλευράς των γιατρών και νομίζω ότι και την άλλη εβδομάδα θα συνεχιστεί ο διάλογος για να λύσουμε αυτές τις δύο λεπτομέρειες. Νομίζω ότι έχουμε ένα καλό κλίμα. Για να μην παρεξηγηθώ ξεκαθάρισα, ενώπιον όλων, ότι οι θεμελιώδεις αρχές της μεταρρυθμίσεως έχουν αποφασιστεί. Και αυτό που συζητάμε είναι τον οδικό χάρτη, το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες."
Οι εκδοχές στις οποίες αναφέθηκε ο υπουργός, μετά από σχετική διευκρίνιση, αφορούν τον τρόπο ένταξης στο ΕΣΥ και τον τρόπο της δημιουργίας των συμβάσεων για όσους επιλέξουν να κρατήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία. 
Απαντώντας δε σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα της πλήρους και αποκλειστικής, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι "Το θέμα της πλήρους και αποκλειστικής είναι θεμελιώδες ζήτημα. Σε αυτό έγινε μία πρόταση από τους γιατρούς -δεν ξέρω αν πρέπει να την αναφέρω την πρόταση. Για εμάς ισχύει αυτό που έχουμε πει."

Ερωτώμενος ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Βλασταράκος για το κατά πόσο ικανοποιημένοι είναι οι γιατροί από αυτή τη συνάντηση, απάντησε:
"Ούτε ικανοποιημένοι, ούτε δυσαρεστημένοι. Σήμερα άρχισε ένας ουσιαστικός διάλογος, σύμφωνα και με όσα συζητήσαμε και στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Υγείας και ελπίζουμε μέσα από αυτό το διάλογο να βρούμε εκείνα τα σημεία τριβής τα οποία κάνουν κακό καταρχήν στο κοινωνικό σύνολο. Κάνουν κακό στους ασφαλισμένους, γιατί πρέπει να βλέπουμε την κοινωνία.
Δεύτερον, να δούμε εκείνα τα σημεία τα οποία καθιστούν ευπρεπή την λειτουργία των γιατρών. Ως Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θέτουμε -και έχουμε θέσει και ενώπιον σας- ένα σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ολοκληρωμένο, ενιαίο, με ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας, με τα ιδιωτικά ιατρεία τα οποία θα συνεργάζονται, διότι έχουμε πάρα πολλούς συναδέλφους μας και στην ανεργία και έξω να δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα. Να συνεργάζονται με το σύστημα μέσα από πλήρη και όχι αποκλειστική απασχόληση.
Για την αποκλειστική απασχόληση θεωρούμε πρώτον επιστημονικά ότι καταστρέφει τον κλάδο, διότι ένα μεγάλο μέρος των ειδικοτήτων, όπως οι χειρουργικές, δε θα μπορούν να ασκήσουν το λειτούργημά τους, όπως πρέπει και από την άλλη πλευρά επίσης σε πρωτοβάθμια περίθαλψη δεν επιτρέπεται και είναι παρωχημένο να σκέπτεται κάποιος για αποκλειστική απασχόληση και μάλιστα τη σημερινή εποχή.
Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να συνεννοηθούμε και να βρούμε το σύστημα εκείνο το οποίο ταιριάζει στην ελληνική κοινωνία, το οποίο βέβαια ταιριάζει στις ανάγκες του τόπου. Και επίσης τα δημοσιονομικά προβλήματα τα υπολογίζουμε αλλά οπωσδήποτε δε θέλουμε καμιά απόλυση γιατρού να συμβεί. Δε θέλουμε να υπάρχουν διαθεσιμότητες-κινητικότητες. Υπάρχουν μνημονιακές δεσμεύσεις αλλά εμείς θέλουμε την καλύτερη λύση, ώστε να τακτοποιηθούν και οι γιατροί και προπαντός οι ασφαλισμένοι."

Τέλος, ο πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ κ. Αποστολόπουλος, δήλωσε τα εξής: Κατά τη σημερινή συνάντηση είναι γεγονός ότι δεν έγινε συζήτηση επί της ουσίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Στο σημερινό διάλογο έχουμε να παρατηρήσουμε ότι δε μπορεί γίνεται ουσιώδης διάλογος κάτω από εμμονές, κάτω από ακαμψίες ή κάτω από απειλές. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσουν να μετέχουν στο διάλογο, αν και διαφαίνεται ότι είναι δύσκολο να υπάρξει σύγκλιση επί της ουσίας.

Για να δείτε όλες τις δηλώσεις μετά τη συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους εκπροσώπους των γιατρών, πατήστε εδώ.

PSEF24 300X300 PSEF
300x300 copy copy
300x300 PAGRHTIO
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300
SIGNATURE PAD BANNER 2
300x300 copy
300x300 DATABOXAD

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr