mpezasa

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για την Τροπολογία του Υπουργείου Υγείας στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Ενιαίος φόρος ακινήτων και άλλες διατάξεις", ο υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στη διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, επισήμανε ότι:

 

Με την παράγραφο 6, θεσπίζεται μια ιδιαίτερη διαδικασία για την επίσπευση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ.
Η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, που δεν είναι βέβαια για την ακρίβεια του ΕΟΠΥΥ αλλά των ΦΚΑ των οποίων οι κλάδοι Υγείας έχουν ενταχθεί πλέον στον ΕΟΠΥΥ, έχει επιταχυνθεί το τελευταία εξάμηνο σημαντικά.
Μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, η χρηματοδότηση που έχει ληφθεί από το ΓΛΚ για το σύνολο των Ταμείων, ανέρχεται στα 1,4 δις ευρώ, τα ποσά που έχουν ενταλματοποιηθεί ανέρχονται στο 1,1 δις ευρώ (δηλαδή έχει ενταλαματοποιηθεί το 78% της χρηματοδότησης) και τα ποσά που έχουν πληρωθεί για το 2013 ανέρχονται στο 1δις ευρώ 33 εκατ. (δηλαδή έχει πληρωθεί το 73% της ληφθείσας χρηματοδότησης), όταν στο τέλος του 1ου εξαμήνου είχαν πληρωθεί περίπου 350 εκατ. ευρώ.
Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, μετά βέβαια και από πολλές διευκολυντικές νομοθετικές ρυθμίσεις που για πρώτη φορά έγιναν στη χώρα μας, είναι σημαντική. Έχουμε όμως ακόμη μπροστά μας δρόμο και οφείλουμε να αποπληρώσουμε όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πριν το 2012 καθώς και τις νέες μετά το 2012.
Υπενθυμίζω ότι ο ΕΟΠΥΥ μετά το 2012, με βάση τη νομοθεσία, πληρώνει, έπειτα από πρόχειρο λογιστικό έλεγχο το 90% των παραστατικών που του υποβάλλονται και το 10% παραμένει απλήρωτο και πρέπει να εκκαθαριστεί και να πληρωθεί.
Με τη συγκεκριμένη διάταξη, δίνεται η δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ, κατά το πρότυπο της διαδικασίας που ακολουθήθηκε στον κλινικό έλεγχο των παρόχων υπηρεσιών Υγείας για το 2013 και τα επόμενα έτη, να θέτει τις προϋποθέσεις και τους όρους προκειμένου ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες να αναλαμβάνουν τον πλήρη έλεγχο των αναλυτικών παραστατικών δαπανών των ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών Υγείας. Οι ελεγκτικές εταιρείες θα αμείβονται από τους ίδιους τους παρόχους.
Ο ΕΟΠΠΥ, θα παραλαμβάνει στη συνέχεια, κάτω βέβαια από ορισμένες προϋποθέσεις που ο ίδιος επίσης θα θέτει, τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων και θα προχωράει ακολούθως στην αναγνώριση, την εκκαθάριση και την πληρωμή των συγκεκριμένων δαπανών. Όταν λέμε ιδιώτες πάροχοι και δικαιούχοι πληρωμών, εννοούμε τους φαρμακοποιούς, τους ιατρούς, τις κλινικές, τα διαγνωστικά εργαστήρια, τις φαρμακευτικές εταιρείες, τους προμηθευτές υγειονομικού και λοιπού υλικού και γενικά όλους εκείνους που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΠΥ. Η διαδικασία αυτή γίνεται προκειμένου να επισπευσθεί η πληρωμή των ληξιπροθέσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες αφορούν στο διάστημα πριν από την 1.1.2013.

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του υφυπουργού Υγείας, πατήστε εδώ.

PSEF24 300X300 PSEF
300x300 copy copy
300x300 PAGRHTIO
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
vian
SIGNATURE PAD BANNER 2
300x300 copy
300x300 DATABOXAD

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr