eopuu

Απαντώντας σε έγγραφο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, σχετικά με την έκδοση επαναλαμβανόμενων συνταγών από ειδικευόμενους και αγροτικούς ιατρούς, ο ΕΟΠΥΥ, στο υπ' αριθμόν ΔΒ4Γ/45904/27.11.2017 έγγραφό του, επισημαίνει ότι: 

 

1. Σύμφωνα με την υπ' αριθμ. πρωτ. Γ3γ/105023/22.12.2014 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ3677/Τεύχος Β/31.12.2014), επιτρέπεται στους θεράποντες ιατρούςνα χορηγούν "επαναλαμβανόμενη συνταγή" έως και εξάμηνης διάρκειας, μόνο για παθήσεις της ειδικότητάς τους στους ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, όπως αυτές ορίζονται στην ανωτέρω Υπουργική Απόφαση και ακολουθούν σταθερή θεραπευτική αγωγή. Επιπλέον, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 121/08, οι αγροτικοί ιατροί υποχρεούνται να συνταγογραφούν μόνο μία μονάδα ιδιοσκευάσματος.

Εξαιρετικά και μόνο σε περίπτωση χορήγησης ενέσιμων διαλυμάτων μιας δόσης εκάστου, ο αγροτικός ιατρός δύναται να αναγράφει πέραν της μίας μονάδας ιδιοσκευάσματος, όση ποσότητα απαιτείται για την κάλυψη θεραπείας.

Επίσης συνταγογραφούν για χρονίως πάσχοντες ασφαλισμένους, συνταγή για θεραπεία μέχρι ενός (1) μηνός καθώς και "επαναλαμβανόμενη συνταγή" τρίμηνης διάρκειας, μόνο βάσει γνωμάτευσης του ιατρού ειδικότητας. Η γνωμάτευση ισχύει για όσο χρόνο έχει καθορίσει ο γιατρός ειδικότητας και πάντως όχι πέραν της διετίας από την έκδοσή της.

- με το υπ' αριθμ. πρωτ. οικ. 22267/6.3.2017 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθορίζεται το δικαίωμα και ο τρόπος συνταγογράφησης των πιστοποιημένων στο σύστημα Η/Σ που έχει αναπτυχθεί από την ΗΔΙΚΑ, ειδικευόμενων ιατρών σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και των άλλων Κρατικών Νοσοκομείων καθώς και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ.

Η συνταγογράφηση θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά. Οι ειδικευόμενοι έχουν δικαίωμα απλής συνταγογράφησης ενός κουτιού ανά φάρμακο σε επείγουσες για τον ασθενή καταστάσεις καθώς και επανάληψη συνταγής με γνωμάτευση ειδικού - θα πρέπει να αναγράφεται το όνομα, η ειδικότητα και το ΑΜΚΑ του θεράποντα ειδικευμένου ιατρού και η ημερομηνία γνωμάτευσης επιλέγοντας "Αντιγραφή Συνταγής" στο πεδίο της ηλεκτρονικής φόρμας ή στο πεδίο "Σχόλια Συνταγής". Η συνταγογράφηση θα γίνεται μόνο για τους νοσηλευόμενους ασθενείς και για χρόνια πάσχοντες εξωτερικούς ασθενείς που παρακολουθούνται στη Μονάδα Υγείας ΕΣΥ.

Όπως προκύτπει από τα ανωτέρω οριζόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία, επαναλαμβανόμενες συνταγές έως και εξάμηνης διάρκειας επιτρέπεται να χορηγούν μόνο οι θεράποντες ιατροί και μόνο στους ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις της ειδικότητάς τους. Οι αγροτικοί ιατροί μπορούν να εκδίδουν επαναλαμβανόμενη συνταγή τρίμηνης διάρκειας μόνο βάσει γνωμάτευσης του ιατρού ειδικότητας, ενώ για τους ειδικευόμενους δεν προβλέπεται έκδοση επαναλαμβανόμενης συνταγής.

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
vian

Flash not installed.

300x300 DATABOXAD

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr