Makrygiannis

Με κείμενό του ο κ. Γιάννης Μακρυγιάννης, γενικός γραμματέας του ΠΦΣ και πρόδρος του Φ.Σ. Λάρισας, ενημερώνει για τη Γενική Συνέλευση της PGEU στις 11-12 Μαρτίου 2015. Συγκεκριμένα:

 

Η PGEU είναι μια ένωση των δευτεροβάθμιων συντονιστικών οργάνων φαρμακοποιών από 34 χώρες που συμμετέχουν σε αυτή.

Η εκπροσώπησή τους γίνεται δια μέσου του Προέδρου και του Γραμματέα της ομοσπονδίας της κάθε χώρας.

Εκπροσωπεί 160.000 ιδιωτικά φαρμακεία με 400.000 φαρμακοποιούς. Εξυπηρετεί καθημερινά 46 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες.

Η δυναμική παρουσία της PGEU έχει ως στόχο να προωθήσει τον ρόλο του φαρμακοποιού ως βασικού παράγοντα στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης των χωρών της Ευρώπης και να διασφαλίσει ότι οι απόψεις της PGEU θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την επιτροπή υγείας.

Με την δυναμική αυτή καλείται να απαντήσει στο κυρίαρχο θέμα που τίθεται για την διατλαντική εταιρική συνεργασία εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ των ΗΠΑ , του Καναδά, και της Ευρώπης γνωστή με το ακρωνύμιο TTIP.

H συνεργασία αυτή αφορά α) την απελευθέρωση της διακίνησης των κεφαλαίων σε παγκόσμιο επίπεδο β) την απελευθέρωση των μεταφορών γ) την απελευθέρωση των υπηρεσιών υγείας.

H οδηγία 123/2006 απαγορεύει ρητά την απελευθέρωση υπηρεσιών υγείας.

Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη μέλη μπορούν να διατηρούν τους κανόνες που κρίνουν αναγκαίους για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των ασθενών και η υψηλή ποιότητα της φροντίδας υγείας.

Έτσι λοιπόν οι λιανικές πωλήσεις των φαρμακευτικών προϊόντων που ρητά εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της δεν θα πρέπει να είναι μέρος της προσφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά όπως η προτεινόμενη συμφωνία TTIP προβλέπει.

Mετά την δήλωση του Ντάισελμπλουμ υπάρχει παρέμβαση για την εφαρμογή όλων των μέτρων που προβλέπει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Θεωρώντας ότι η αγορά δεν έχει πλήρως απελευθερωθεί με συνέπεια να μην λειτουργεί ο ανταγωνισμός και η προσβασιμότητα ιδιωτικού κεφαλαίου στην διακίνηση των φαρμακευτικών προϊόντων.

Στα πλαίσια αυτά επανεξετάζονται θέματα όπως εισδοχή ιδιωτικού κεφαλαίου με αλλαγή ιδιοκτησίας στα φαρμακεία.

Το ωράριο, η εφαρμογή μεγαλύτερου ΦΠΑ ως μέσο μείωσης της επιβάρυνσης των ασφαλιστικών ταμείων και αύξηση της συμμετοχής στο κόστος φαρμάκου από τον ασθενή που το καταναλώνει.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΜΕΤΑΞΥ PGEU & EUROPEAN FORUM

Στα οποία θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών ομάδων υγείας ιδιωτών γιατρών, νοσοκομειακών, η πανευρωπαϊκή ένωση οδοντιάτρων, η πανευρωπαϊκή ένωση νοσηλευτών , η πανευρωπαϊκή ένωση χονδρεμπόρων φαρμάκων GIRP και η EFPIA.

Βασικός στόχος του EUROPEAN FORUM είναι ο συντονισμός και η διεκδίκηση κοινών θεμάτων που αφορούν την υγεία και το φάρμακο.

Η Γενική Συνέλευση της PGEU είχε τους ενδοιασμούς της όσον αναφορά την ίδρυση και τον συντονισμό των χωρών μελών για την δημιουργία του συγκεκριμένου FORUM. Ο λόγος ήταν ότι όταν ένα όργανο δεν το ελέγχουμε δεν το επικροτούμε γιατί υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε σε πρωτοβουλίες που δεν είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητος μας.

ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ υγείας ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ.

Διασυνοριακή εκτέλεση συνταγών μέσω της συνεργασίας των ασφαλιστικών συστημάτων των χωρών μελών.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ –ΝΟΘΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ-ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΣΤΟΥΣ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΟΥΣ- ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ- ΠΛΑΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ.

Το θέμα των ελλείψεων απασχόλησε εκ νέου τη Γενική Συνέλευση της PGEU μετά από πιέσεις που δέχτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υγείας.

Για το λόγο αυτό ζήτησε από όλες τις χώρες μέλη πλήρη καταγραφή των ελλείψεων για την ουσιαστική αντιμετώπισή τους.

Μεγάλο βάρος δόθηκε και στην πλαστογράφηση των φαρμάκων και την παράνομη διακίνηση στην Ευρωπαϊκή αγορά.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ-ΣΟΥΗΔΙΑ
Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

Η εμπειρία από την απελευθέρωση των υπηρεσιών υγείας και την ιδιοκτησία του φαρμακείου ήταν δραματική. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που όφειλαν να αντιμετωπίσουν.

Η εισδοχή του ιδιωτικού κεφαλαίου άλλαξε βίαια τους κανόνες του παιχνιδιού εις βάρος της ποιότητας στην περίθαλψη των ασφαλισμένων.

Η απελευθέρωση προϊόντων υγείας και ΜΗΣΥΦΑ από άλλα κανάλια διανομής (super market) είχε πολύ σοβαρές επιπτώσεις σε μερίδες ασθενών με αρκετές καταγγελίες για παρενέργειες φαρμάκων λόγω μη σωστής χρήσης και ελλιπούς επιστημονικού ελέγχου.

ΙΤΑΛΙΑ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΒΟΥΛΗ.

Στης 20/1/2015 η Ιταλική Κυβέρνηση ενέκρινε σχετικό νομοσχέδιο που αφορά τον ανταγωνισμό και περιλαμβάνει ορισμένα μέτρα για τα φαρμακεία.

Εισάγει την δυνατότητα για τις εταιρίες της συμμετοχής ιδιωτικού κεφαλαίου χωρίς την τήρηση ποσοστού συμμετοχής από μη πτυχιούχους φαρμακοποιούς.

Η διεύθυνση των εταιριών αυτών που ανήκουν στις εταιρίες μπορεί να ανατεθεί σε πτυχιούχο φαρμακοποιό που δεν είναι μέτοχος στην εταιρία.

Καταργεί επίσης την δυνατότητα που υπήρχε ως τώρα ένας αδειούχος φαρμακοποιός να κατέχει έως τέσσερις άδειες φαρμακείου.

Το Κυβερνητικό νομοσχέδιο για τον ανταγωνισμό θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για εξέταση και έγκριση του.

ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Η διακίνηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων με ανταγωνιστικές τιμές με προδιαγραφές παραγωγής με κανόνες πιστοποίησης ISO ποιότητας και αποτελεσματικότητας πρέπει να επανέλθουν στο φαρμακείο όπου είναι ο φυσικός χώρος διακίνησης αυτών των προϊόντων.

Παράλληλα με αυτό η PGEU προωθεί προγράμματα πληροφόρησης προληπτικής αγωγής δια μέσου του φαρμακείου με την ενεργή συμμετοχή του Ευρωπαίου φαρμακοποιού.

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
vian
300x300 copy
300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS