για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του  κινδύνου ανάπτυξης Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης.

kardia 2

Οι Συγγενείς Καρδιοπάθειες, χειρουργημένες ή μη, χρειάζονται παρακολούθηση από ειδικό ιατρό τόνισαν όλοι οι ομιλητές κατά τη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης που οργανώθηκε από την Καρδιολογική Κλινική του Γ.Ν. «Ασκληπιείο» Βούλας και το Mediterraneo Hospital με την ευγενική χορηγία της Φαρμακευτικής Εταιρείας Βιοτεχνολογίας Actelion.



Η έγκαιρη διάγνωση, η κατάλληλη χειρουργική και φαρμακευτική αντιμετώπιση, η συχνή παρακολούθηση σε ειδικά οργανωμένα κέντρα, η σωστή ενημέρωση των ασθενών, καθώς και η ευαισθητοποίηση τόσο των ίδιων όσο και του ιατρικού κόσμου, όπως επεσήμανε ο συντονιστής διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής  Γ.Ν. «Ασκληπιείο» Βούλας κος Α. Μανώλης, μπορούν να συνεισφέρουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών.

Aποτελεί δυσάρεστη διαπίστωση το γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός ασθενών που χειρουργήθηκε σε παιδική ηλικία για συγγενή καρδιοπάθεια δεν παρακολουθείται συστηματικά από εξειδικευμένους ιατρούς. Το γεγονός αυτό θεωρείται από τους ειδικούς ιδιαίτερα ανησυχητικό, διότι υπολογίζεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό από αυτή την ομάδα των ασθενών μπορεί να εκδηλώσεις προβλήματα, όπως είναι η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ).

Τα κυριότερα συμπτώματα της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης, ανέφερε ο διευθυντής Επεμβατικής Καρδιολογίας του Mediterraneo Hospital κος Α. Μαγγίνας, είναι ζάλη, εύκολη κόπωση, πόνος και αίσθημα σύσφιγξης – το γνωστό επώδυνο «σφίξιμο» – στον θώρακα, συγκοπτικό επεισόδιο και περιφερικό οίδημα. Εκτός όμως από αυτά, το πιο συχνό και εξαιρετικά δυσάρεστο και εξουθενωτικό σύμπτωμα της σπάνιας αυτής  νόσου είναι η πολύ έντονη δύσπνοια που εκδηλώνεται με την παραμικρή προσπάθεια την οποία καταβάλλει ο ασθενής.

Εντούτοις, συνέχισε ο κος Μαγγίνας, πολύ συχνά, η διάγνωση της ΠΑΥ γίνεται με σημαντική καθυστέρηση διότι οι ασθενείς τείνουν να αγνοούν τα συμπτώματα αυτά ή να τα αποδίδουν σε κούραση και κακή φυσική κατάσταση ή μια κάποια εξάντληση του οργανισμού οπότε και δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αφήνουν τη νόσο να εξελίσσεται, με προοδευτική επιδείνωση των συμπτωμάτων. Σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, τα συμπτώματα είναι πλέον εξαιρετικά έντονα με αποτέλεσμα ο ασθενής να δυσκολεύεται να εκτελέσει ακόμη και τις πιο απλές καθημερινές ενέργειές του, όπως να ντυθεί ή να κάνει λίγα βήματα.

Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες των Διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών για τη σωστή αντιμετώπιση της Πνευμονικής Αρτηριακής Πίεσης (ΠΑΥ), ο απαιτούμενος έλεγχος και η τακτική παρακολούθηση των ασθενών πρέπει να γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα. Στη χώρα μας, τέτοια κέντρα λειτουργούν σήμερα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε άλλες μεγάλες πόλεις στην περιφέρεια.

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση, τόνισε η αναπλ. διευθύντρια του Παιδοκαρδιολογικού Τμήματος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, κα Σ. Αποστολοπούλου αντιμετωπίζεται με εξαιρετικά αποτελέσματα με τη χορήγηση της φαρμακευτικής ουσίας bosentan σε παιδιά και ενήλικες. Είναι ασφαλής για μακροχρόνια χρήση, ενώ χορηγείται από το στόμα δύο φορές την ημέρα, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από την ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων.

Σύμφωνα δε με την κλινική μελέτη BREATHΕ-5, η χρήση της θεραπευτικής ουσίας bosentan σε ασθενείς με Συγγενείς Καρδιοπάθειες βελτιώνει σημαντικά την πνευμονική κυκλοφορία και την ικανότητα σωματικής άσκησης των ασθενών σε 16 μόλις εβδομάδες από την έναρξή της, γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα της καθημερινής ζωής.

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
vian

Flash not installed.

300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS