«Συνάντηση Κορυφής» για την Αξιολόγηση των Τεχνολογιών Υγείας με ζητούμενο την εφαρμογή του ιδανικού μοντέλου HTA στην Ελλάδα

hta 9

Τη βέλτιστη αξιοποίηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας και την προώθηση της συνεργασίας σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο, κατά την πορεία της χώρας μας προς ένα ολοκληρωμένο σύστημα ΗΤΑ, θα εξετάσει το Συνέδριο “HTA Conference: The way forward for HTA cooperationTeaming up for value”, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 22 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Το σημαντικότερο ετήσιο forum για την αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας στην χώρα μας, διοργανώνεται για 4η χρονιά από το Health Daily και την Boussias Communications, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.).

Τις εργασίες του Συνεδρίου θα τιμήσουν με τη συμμετοχή τους ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υπηρεσιών για την Αξιολόγηση Ιατρικής Τεχνολογίας (EUnetHTA), καθώς και εκπρόσωποι θεσμικών Φορέων, της φαρμακευτικής βιομηχανίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας.

Μερικούς μήνες μετά την πολυαναμενόμενη σύσταση της Επιτροπής ΗΤΑ, το Συνέδριο θα επιδιώξει να προσφέρει βαθύτερη κατανόηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας, ώστε να αναδείξει τις βέλτιστες πρακτικές και να προτείνει τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή ενός οργανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας προς όφελος του Συστήματος Υγείας, των ασθενών και της ελληνικής κοινωνίας.

22 εξέχοντες εισηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συζητήσουν το παρόν και το μέλλον της Πολιτικής Φαρμάκου στην Ευρώπη, εστιάζοντας στις καλές πρακτικές από την εφαρμογή ΗΤΑ και την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους. Ειδικότερα, θα αναλυθεί ο ρόλος της αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας, θα αναδειχθούν τα οφέλη και οι προκλήσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή διαφορετικών προσεγγίσεων στο ζήτημα του ΗΤΑ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ θα κατατεθούν προτάσεις για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ΗΤΑ και Επιτροπής Διαπραγμάτευσης στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις ειδικών διεθνούς εμβέλειας. Συγκεκριμένα, η Flora Giorgio, Head of Sector, HTA, Directorate General Health and Food Safety (DG SANTE), European Commission, η οποία ηγείται της ομάδας για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών της Υγείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα μιλήσει για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ΗΤΑ. Ο Markus Guardian, Chief Operating Officer της EUnetHTA Joint Action, θα αναφερθεί στη σημερινή κατάσταση αναφορικά με τη διασύνδεση του ΗΤΑ, της Κλινικής Αξίας, των Ρυθμιστικών Αρχών και της χάραξης Πολιτικών Υγείας. Ο Πάνος Καναβός, PhD, Associate Professor, Deputy Director, LSE Health, Department of Social Policy, London School of Economics, θα αναλύσει τις προσεγγίσεις αξιολόγησης των φαρμάκων στις ευρωπαϊκές αγορές. Η Katarzyna Kolasa, Professor of Health Economics, Kozminski University, Head of Health Economics & Healthcare Management, Wangs Switzerland, θα μιλήσει για την αξία του HTA ως μέσο διαχείρισης των δαπανών και διασφάλισης της επένδυσης, ενώ η Jean Mossman, η οποία συνέταξε επίσης τον οδηγό ΗΤΑ για τους ασθενείς, θα αναφερθεί στη συμβολή της συμμετοχής των ασθενών στις διαδικασίες αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας. Ο Jaime Espín, Professor, Andalusian School of Public Health, θα παρουσιάσει τις καλές πρακτικές για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού και αποδοτικού συστήματος ΗΤΑ, ενώ η Ann-Sophie Kuschel, Senior Consultant, HEOR, IQVIA Munich, θα αναφερθεί στην ένταξη των Real Word Evidence στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για το HTA. 

Το 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για το ΗΤΑ στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι η φετινή διοργάνωση πλαισιώνεται για πρώτη φορά από τη διεξαγωγή μονοήμερου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου (Workshop) με θέμα την τιμολόγηση και την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας. Το προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, με εισηγητές τον Δρ. Πάνο Καναβό, Associate Professor, Deputy Director, LSE Health, Department of Social Policy, London School of Economics και επικεφαλής των δραστηριοτήτων του Medical Technology Research Group (MTRG) και τον Άρη Αγγελή, Ερευνητή στο Medical Technology Research Group, LSE Health.

Σκοπός του Σεμιναρίου είναι να βοηθήσει τους εταίρους της Υγείας κατανοήσουν καλύτερα τις πολύπλοκες διαδικασίες προετοιμασίας και εφαρμογής του συστήματος ΗΤΑ, προσφέροντας πρακτικές συμβουλές για τη βελτιστοποίησή τους. Αναλυτικότερα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για τις διαδικασίες λειτουργίας του HTA στην Ελλάδα, το ρόλο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, τις μεθόδους και πρότυπα αξιολόγησης που ακολουθούνται στις χώρες της Ε.Ε, την κατανόηση του ιδανικού μοντέλου ΗΤΑ, τους τρόπους καθορισμού των πιθανών κριτηρίων αξιολόγησης, καθώς και για τις λύσεις στα πιο συνηθισμένα προβλήματα και λάθη κατά τη διαδικασία βελτιστοποίησης της ποιότητας των κλινικών δεδομένων.

Περισσότερες πληροφορίες για το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Κύριος χορηγός του Συνεδρίου είναι η εταιρεία IQVIA και χορηγοί οι εταιρείες: AstraZeneca, MSD, MYO HTA Solutions και Pfizer, ενώ υποστηρικτές οι εταιρείες: CSL Behring, Roche και Sanofi. Εταιρική συμμετοχή στο συνέδριο έχουν οι εταιρείες AbbVie, ELPEN, GILEAD, Novo Nordisk και Servier. 

Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο “HTA Conference: The way forward for HTA cooperation – Teaming up for value”, μπορείτε να βρείτε εδώ.

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
vian
SIGNATURE PAD BANNER 2

Flash not installed.

300X300pharmacorner

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr