PAR 0068

Αθήνα, 19.04.2013 – Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε προχθές, Τετάρτη 17 Απριλίου, η παρουσίαση της πρωτότυπης επιστημονικής εργασίας «Ερμηνεία Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας», στην κατάμεστη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κος Ιωάννης Αδαμόπουλος και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Γιώργος Πατούλης, εξαίροντας την αξία του έργου και για τους δύο κλάδους.

Στην παρουσίαση του σημαντικού αυτού πονήματος παρευρέθησαν ο τέως Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κος Ιωάννης Γρίβας, ο βουλευτής και τέως Υπουργός κος Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Κράτους, κος Απόστολος Μπότσος, ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κος Πέτρος Χριστόφορος, ο Πρόεδρος Πνευμονολόγων Αθηνών κος Παναγιώτης Μπεχράκης, οι καθηγητές της Νομικής Σχολής Αθηνών και Θράκης, κος Γιάννης Καράκωστας και κα Καλλιρόη Παντελίδου, ο τέως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κος Γιώργος Πλαγιανάκος, ο τέως Αντιεισαγγελεύς του Αρείου Πάγου κος Χρήστος Αναστασόπουλος, ο τέως Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κος Νίκος Καβαλλιέρος, η σύζυγος του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, κα Εφη Σαρτζετάκη, οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κκ. Δημήτρης και Σταύρος Κορρές, οι καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ιωαννίνων, κος Γιάννης Παπακώστας και Γιάννης Προμπονάς, και πολλοί Δικηγόροι και Ιατροί Αθηνών.


Για το βιβλίο μίλησαν, σχολιάζοντας επιμέρους άρθρα και ερμηνείες τους

• Η Δήμητρα Παπαδοπούλου – Κλαμαρή, Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου ΕΚΠΑ, «Εισαγωγή στην Ερμηνεία Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας»
• Ο Γιώργος Σμυρναίος, Επίτιμος Πρόεδρος Εφετών Αθηνών της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, «Η αστική και ποινική ευθύνη του ιατρού»
• Η Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου-Πεχλιβανίδη, Επίκουρη Καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου ΕΚΠΑ «Η ευθύνη του ιατρού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».
• Ο Κυριάκος Στριγγάρης, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, «Η πειθαρχική ευθύνη και η εκπαίδευση του ιατρού»
• Ο Εμμανουήλ Λασκαρίδης, μέλος ΔΕΠ της Νομική Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και επιμελητής του βιβλίου, ο οποίος μίλησε για τη διαδικασία έκδοσης του συλλογικού αυτού έργου

Το βιβλίο «Ερμηνεία Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας» εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2013 από την Νομική Βιβλιοθήκη και είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας, επιστημονικής προσέγγισης και επικαιροποίησης των σχολιασμών του επιμελητή Εμμανουήλ Ι. Λασκαρίδη και των συνεργατών του πονήματος. Αποτελεί δε σημαντική καινοτομία στο χώρο του Ιατρικού Δικαίου, καθώς για πρώτη φορά παρουσιάζεται και αναλύεται διεξοδικά ο νέος Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν. 3418/2005) και τα άρθρα του, με ερμηνείες που γίνονται απόλυτα κατανοητές μέσα από παραδείγματα και περιπτώσεις (case studies), αλλά και βασιζόμενες στην σύγχρονη νομοθεσία και βιβλιογραφία.

Ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας επιδέχεται ολοένα και περισσότερο αντικρουόμενες ερμηνείες που συχνά διχάζουν τους Νομικούς κύκλους, αλλά και επηρεάζουν άμεσα την Ιατρική κοινότητα, γεγονός που καθιστά ακόμη σημαντικότερη τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Στον πρόλογο του βιβλίου επισημαίνεται ότι «Η ιδέα ενός κειμένου που περιγράφει τις υποχρεώσεις του ιατρού απέναντι στον ασθενή είναι παλαιά. Το ερώτημα έτσι για την αναγκαιότητα ή απλή σκοπιμότητα ενός Κώδικα Δεοντολογίας καθίσταται ρητορικό, ιδίως σε μία χώρα, όπου ο όρκος του Ιπποκράτη ήταν προϋπόθεση για την άσκηση της Ιατρικής.

Ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας, και ιδίως οι νέες διατάξεις, ερμηνεύεται για πρώτη φορά συνολικά δημιουργώντας μία εντελώς πρωτότυπη επιστημονική εργασία η οποία παραδίδεται στο νομικό και ιατρικό κόσμο».

Το βιβλίο περιέχει πλούσια νομολογία και βιβλιογραφία, η οποία αξιοποιείται για τον σχολιασμό όλων των άρθρων του Κώδικα, αγγίζοντας θέματα όπως το ιατρικό απόρρητο, το ιατρικό αρχείο, την παρουσία των ιατρών στο διαδίκτυο, την αιμοδοσία, την σχέση του ιατρού με τον ασθενή, την έρευνα, την εκπαίδευση των νέων ιατρών.

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
vian
300x300 copy
300X300pharmacorner

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr