από τον κ. Ε.Α. Αρβανιτάκη, ποδολόγο-ποδίατρο, πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου Ποδιάτρων-Ποδολόγων

Οι κάλοι των ποδιών αποτελούν μια φυσική αντίδραση της επιδερμίδας στην προσπάθεια της να προστατεύσει τα βαθύτερα και ευαίσθητα στρώματα του δέρματος από συνεχόμενη πίεση ή τριβή. Μπορεί να εμφανιστούν τόσο στο πέλμα, όσο και στα σημεία των αρθρώσεων και να κάνουν το περπάτημα αρκετά επώδυνο.


Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στην δημιουργία των κάλων όπως: η ορθοστασία, τα ακατάλληλα υποδήματα, οι κραδασμοί κατά το περπάτημα κα. Οι κάλοι διακρίνονται σε:
  • Σκληροί ή δακτυλικοί κάλοι : ξηρές κερατινικές μάζες στην πάνω πλευρά ή  στην άκρη των δακτύλων καθώς επίσης και στην επιφάνεια του πέλματος του ποδιού. Δημιουργούνται συνήθως λόγω πίεσης που ασκείται σε συγκεκριμένο σημείο για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Μαλακοί κάλοι: η μορφή τους είναι άσπρη και μαλακή. Πρόκειται για αρκετά επώδυνους κάλους οι οποίοι βρίσκονται μόνο ανάμεσα στα δάκτυλα.
  • Πελματιαίοι κάλοι, οι οποίοι είναι μικρές, καλά εντοπισμένες και επώδυνες βλάβες στην πατούσα εξαιτίας διαφόρων δυσμορφιών ή ανατομικών αλλαγών του ποδιού 
Υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε να προστατεύσετε τα πόδια σας απο την εμφάνιση των κάλων. Συγκεκριμένα οι ειδικοί συνιστούν:
  • Σωστή επιλογή υποδημάτων. Τα υποδήματα πρέπει να είναι άνετα και να ταιριάζουν απόλυτα στο σχήμα του ποδιού. Αν πρόκεται για γυναικεία θα πρέπει να έχουν χαμηλά και φαρδιά τακούνια που διανέμουν σωστά το βάρος. Επίσης πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος χώρος (ύψος και πλάτος) στο εσωτερικό του υποδήματος για να μπορεί να χωρέσει το πόδι.
  • Αποφύγετε να φοράτε τα ίδια παπούτσια συνεχόμενες μέρες, καθώς θα πρέπει να στεγνώσουν από τον ιδρώτα πριν τα ξαναφορέσετε. Επίσης σημαντικό είναι να φοράτε καθαρές βαμβακερές κάλτσες με τα κλειστά παπούτσια, για να αναπνέει σωστά το δέρμα.
  • Περιποιηθείτε & ενυδατώστε καθημερινά την περιοχή των ποδιών σας.
Η  καθημερινή φροντίδα και περιποίηση της περιοχής είναι απαραίτητη για την αποφυγή κάλων. Μια εντατική κρέμα κατά του σκληρού δέρματος όπως η Scholl Anti-Callosita, μπορεί να ενισχύσει τη διαδικασία φυσικής απολέπισης και να επαναφέρει την ελαστικότητα του δέρματος, βοηθώντας στην αποφυγή δημιουργίας των κάλων.
  • Αφαιρέστε τον κάλο με ελαφρόπετρα αλλά όχι με ξυράφι ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο. Η αφαίρεση με ξυράφι μπορεί να κάνει τον κάλο στο πόδι να εμφανιστεί ενισχυμένος μετά από λίγο. Το ίδιο πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί και με την αφαίρεση του κάλου με laser.
  • Χρησιμοποιείτε ειδικά αφαιρετικά επιθέματα για κάλους που μπορείτε να τα προμηθευτείτε  από το φαρμακείο. Τα επιθέματα Αφαίρεσης κάλων Scholl έχουν στοχευμένη δράση και ανακουφίζουν απο τους κάλους με σαλικυλικό όξυ.  
Η πρόληψη αλλά και η σωστή θεραπεία παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κάλων. Αν οι κάλοι επιμένουν απευθυνθειτε σε ένα ποδιάτρο- ποδολόγο. Ο ειδικός θα διατηρήσει τα κάτω άκρα σε καλή κατάσταση, θα τα κρατήσει ενυδατωμένα και θα φροντίσει ιδιαιτέρως το δέρμα στα σημεία που υπάρχει προδιάθεση να δημιουργηθει.  
300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300
SIGNATURE PAD BANNER 2
300x300 copy
300x300 DATABOXAD
300x300 VELTRAS