xrysoxoidis programmatikes

 

Παρατίθεται η ομιλία του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο πλαίσιο των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης.

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση έχει αναλάβει ένα μεγάλο εθνικό εγχείρημα: Η χώρα να αποκτήσει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αντάξιο των αναγκών των Ελλήνων Πολιτών.

Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που να διασφαλίζει την ισότητα στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους, τη βελτίωση της αποδοτικότητας του ΕΣΥ με ενίσχυση της χρηματοδότησης του ανθρώπινου δυναμικού και της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών υγείας, την πρόληψη των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων, το υγιές ξεκίνημα της ζωής για όλα τα παιδιά μας, εστιάζοντας στην υγιεινή διατροφή και στη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας.
Με βάση όλα αυτά δεν υπάρχει ούτε λεπτό χρόνος για καθυστέρηση. Τα προηγούμενα 4 χρόνια έγιναν πολλές παρεμβάσεις βελτίωσης εν μέσω μιας μεγάλης θύελλας, που ήταν η πανδημία.

Ο στόχος μας είναι η επαναθεμελίωση του ΕΣΥ τη νέα τετραετία.

Προτεραιότητες είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ, με προσωπικό και μέσα.

Η ενίσχυση των κέντρων υγείας, οι μεταρρυθμίσεις στα νοσοκομεία, η ψυχική υγεία, ο νέος υγειονομικός χάρτης, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, οι προληπτικοί έλεγχοι που σώζουν ζωές των πολιτών, αλλά και η κεντρικοποίηση των προμηθειών, τα οικονομικά δηλαδή ζητήματα.

Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε ο πολίτης να δει διαφορά στην καθημερινότητά του όσον αφορά τις υπηρεσίες της δημόσιας υγείας. Θα επιταχύνουμε τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης σχετικά με τα νέα τμήματα επειγόντων περιστατικών και τα νέα κέντρα υγείας.

Θα εντείνουμε τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και ψυχικής υγείας. Αυτό είναι το προσωπικό στοίχημα του Πρωθυπουργού, αλλά και η δική μου αποστολή μαζί με τους συνεργάτες μου στην ηγεσία του Υπουργείου.

Δεν υποσχόμαστε θαύματα, αλλά δεσμευόμαστε να εργαστούμε με αφοσίωση για την αύξηση του βαθμού ικανοποίησης και της πρόσβασής των πολιτών στις δομές της δημόσιας υγείας.

Η πρόσκληση είναι ιστορική και συνεπώς το καθήκον μας για ανταπόκριση είναι εθνική κοινωνική ανάγκη. Αυτή θα είναι η τετραετία της υγείας με μια ολιστική προσέγγιση, με επίκεντρο τον πολίτη, με κύριους άξονες την πρόληψη και την ορθή, ολοκληρωμένη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Η υγεία των πολιτών και το Εθνικό Σύστημα επιβαρύνθηκαν σημαντικά τη δεκαετία ’10 – ’19 λόγω της οικονομικής κρίσης, της γήρανσης και του τρόπου ζωής.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας περαιτέρω εισήλθε σε κρίση με την πανδημία, η οποία δημιούργησε βέβαια και ευκαιρίες από την άλλη πλευρά, πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις, προκειμένου να αυξήσουμε τον αριθμό των κλινών στις ΜΕΘ, τη διεξαγωγή εκτεταμένων διαγνωστικών ελέγχων covid 19 που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια. Η οργάνωση και άρτια υλοποίηση ενός εμβληματικού εμβολιαστικού προγράμματος, η οργάνωση και αποτελεσματική αξιοποίηση των ιδιωτικών δωρεών και υλοποίηση μιας σειράς ψηφιακών λύσεων και υπηρεσιών στην υγεία.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει και θα συνεχίσουμε σειρά εμβληματικών δράσεων σε όλους τους τομείς της υγείας: Στη δημόσια υγεία έχουμε ξεκινήσει προγράμματα πρόληψης παραγόντων κινδύνου καθώς και προγράμματα πρόληψης χρόνιων νοσημάτων, τα οποία θα παρουσιάσει αναλυτικά στην ομιλία της στη συνέχεια η κα Αγαπηδάκη, αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας.

Στην πρωτοβάθμια φροντίδα καθιερώνουμε τον θεσμό του προσωπικού γιατρού, ενισχύουμε τα κέντρα υγείας και αναβαθμίζουμε τη λειτουργία των κινητών μονάδων υγείας. Εδώ να τονίσουμε ότι πάνω από 4,8 εκατομμύρια πολίτες που έχουν εγγραφεί ήδη στον προσωπικό γιατρό, δηλαδή το 55% περίπου των δικαιούχων πολιτών, στην ηλικιακή ομάδα 55-69 περίπου το 65% έχει εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό, ενώ στην ομάδα άνω των 70 ετών ξεπερνά το 73%.

Σχετικά με τη λειτουργία του θεσμού του προσωπικού γιατρού δημιουργούμε μηχανισμό κεντρικής παρακολούθησης και τήρησης των κανόνων του θεσμού, εντάσσουμε νέες ιατρικές ειδικότητες στο θεσμό, δίνουμε δυνατότητα ένταξης γιατρών του ΕΣΥ που υπηρετούν σε δομές δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας περίθαλψης. Ενίσχυση των κέντρων υγείας με ανακαίνιση 156 κέντρων υγείας, αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε 312 κέντρα υγείας, αναβάθμιση δεξιοτήτων του προσωπικού των κέντρων υγείας και παροχή και εξειδικευμένων θεραπειών στα κέντρα υγείας και βέβαια επέκταση της τηλεϊατρικής και φροντίδας σε απομακρυσμένες περιοχές.

Αναβάθμιση της λειτουργίας των κινητών μονάδων, οι γνωστές ΚΟΜΥ, στελέχωση των ΚΟΜΥ με διεπιστημονική ομάδα υγείας, διάθεση νέων υπηρεσιών από κινητές μονάδες που υπάγονται στα κέντρα υγείας και παροχή επίσης ιατρικής βοήθειας και φροντίδας σε ευάλωτες ομάδες κατοίκων.

Στην ψυχική υγεία, υλοποιούμε δράσεις για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας του γενικού πληθυσμού αλλά και των ευάλωτων ομάδων, έχουμε στόχο την ανάπτυξη νέων δομών ψυχικής υγείας, δομές ψυχοκοινωνικής υποστήριξης παιδιών και εφήβων, δημιουργία 106 νέων μονάδων ψυχικής υγείας και ίδρυση νέων κοινωνικών συνεταιρισμών περιορισμένης ευθύνης με στόχο την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση μέσω της παροχής απασχόλησης σε άτομα με χρόνια προβλήματα.

Ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους στην ψυχική υγεία. Και μια σειρά άλλες δράσεις όπως είναι ο εξανθρωπισμός της μεταφοράς των ψυχικά πασχόντων κατά την διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας.

Στις υπηρεσίες υγείας εφαρμόζουμε δράσεις για την αναδιοργάνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Καταρχήν ανασχεδιάζουμε τον χάρτη υγείας. Αποτύπωση των αναγκών του πληθυσμού ανά Περιφέρεια και περιοχή. Προσδιορισμός του είδους της φροντίδας κάθε νοσοκομείου. Διασύνδεση των δομών και υπηρεσίας υγείας. Αξιοποίηση της τηλεϊατρικής, έλεγχος δεικτών ποιότητας και καθορισμός του απαιτούμενου αριθμού ιατρών και αλλαγή ένταξης στις ειδικότητες.

Αναβάθμιση των νοσοκομείων, ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμός 96 νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα με κάποιες πολύ εμβληματικές παρεμβάσεις, όπως είναι η επέκταση της ογκολογικής κλινικής και το νέο κέντρο ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και η προσθήκη νέας ογκολογικής πτέρυγας στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.Η ίδρυση κέντρου ακτινοθεραπείας στο νοσοκομεία Σωτηρία. Η ανέγερση κτιρίου στη Θεσσαλονίκη στο Παπανικολάου για γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες. Και εργαστήρια αιματολογικής κλινικής στο ίδιο νοσοκομείο.

Επίσης στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κατασκευάζουμε τρία νέα νοσοκομεία: το Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης.

Ανάπτυξη δομών μετανοσοκομειακής και μακροχρόνιας φροντίδας υγείας. Ανάπτυξη δομών για ανακουφιστική φροντίδα ξενώνων ασθενών τελικού σταδίου και γηριατρικές μονάδες.

Δημιουργία σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης και ανάπτυξη υπηρεσιών κατ΄ οίκον με φροντίδα με βάση το εθνικό πρόγραμμα της κατ΄ οίκον νοσηλείας που ξεκίνησε ήδη το 2023 προσφέροντας υπηρεσίες στο σπίτι σε ασθενείς με καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα σοβαρά νευρολογικά προβλήματα.

Το νέο πλαίσιο αφορά ένα μεγάλο εύρος ασθενών και αφορά και βεβαίως κυρίως παιδιά.Αναβάθμιση των υπηρεσιών των τμημάτων επειγόντων περιστατικών. Εκσυγχρονισμός λοιπόν των ΤΕΠ. Ανακαίνιση 58 ΤΕΠ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αναβάθμιση και ψηφιοποίηση του ΕΚΑΒ με στόχο την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών.

Η άμεση παρέμβαση που νομοθετήθηκε πριν από λίγες μέρες από τη Κυβέρνηση με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, είναι σε στάδιο υλοποίησης, 191 πληρώματα, ασθενοφόρα από τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Πυροσβεστικό Σώμα, το προσωπικό δηλαδή, τοποθετούνται σε 61 νησιωτικές περιοχές, τουριστικές περιοχές όπως και δυσπρόσιτες περιοχές για να καλύψουν ανάγκες των κέντρων υγείας για έκτακτα περιστατικά για διακομιδή.

Επίσης ενημερώνω τη Βουλή ότι ξεκίνησε και ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία για την άμεση πρόσληψη περίπου 20 συμπληρωματικά ατόμων για τα ασθενοφόρα της Αττικής, επικουρικών από μια πλατφόρμα που υπήρχε από το παρελθόν, ψηφιακή πλατφόρμα υποψηφίων.

Σας ενημερώνω επίσης ότι εντός των επομένων ημερών ανοίγει η πλατφόρμα του λοιπού επικουρικού προσωπικού για πρόσληψη 250 ατόμων, κλάδου πληρωμάτων ασθενοφόρων με διετή θητεία για την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ στην Αττική.

Σε αυτούς τους 250 περιλαμβάνονται και 40 μοτοσικλετιστές που θα στελεχώσουν τα δίκυκλα προκειμένου αυτά, κατάλληλα εξοπλισμένα, να προστρέχουν στα περιστατικά ακόμα ταχύτερα.

Ελπίζω, ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον για τις υποψηφιότητες. Και λέω ελπίζω, γιατί τα 4 τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλοί διαγωνισμοί για 330 άτομα και έχουν παρουσιαστεί μόλις 188.

Επειδή ακούω για χιλιάδες αδιόριστους. Ελπίζω λοιπόν να μπορέσουμε να μας δοθεί η δυνατότητα να προσλάβουμε άμεσα σε λίγες εβδομάδες αυτό το προσωπικό.

Στη φαρμακευτική πολιτική λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα που στοχεύουν σε επιστημονικά ενδεδειγμένη χρήση για ασφαλή και καλής ποιότητας αποτελεσματικά φάρμακα. Εξασφαλίζουμε την πρόσβαση στις πιο σύγχρονες θεραπείες για όλους τους ασθενείς, ενισχύουμε τις επενδυτικές πρωτοβουλίες της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας για αύξηση της εγχώριας παραγωγής έρευνας και ανάπτυξης.Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,οι στόχοι της εθνικής πολιτικής για το φάρμακο θα πρέπει να συμβαδίζουν με τους ευρύτερους στόχους του συστήματος υγείας και να προάγουν την αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα, βιωσιμότητα και ισότητα στην πρόσβαση φαρμάκων για την βελτίωση της υγείας όλου του πληθυσμού. Αυτό χρειάζεται από την άλλη πλευρά, εξισορρόπηση των προϋπολογισμών της υγειονομικής περίθαλψης όσον αφορά τον έλεγχο των δαπανών, το κόστος των φαρμάκων για την αποδοτικότητα του συστήματος και την πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα.

Παράλληλα θα χρειαστούν βιομηχανικοί στόχοι για τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, καθώς και προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό. Εφαρμόζουμε δράσεις διασφάλισης της κλινικής και οικονομικής αποδοτικότητας, καθώς και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Θα ήθελα να πω δυο λόγια ακόμη και για την διακυβέρνηση, για τη διοίκηση του συστήματος. Επιλογή Διοικήσεων στα νοσοκομεία με αξιοκρατικά κριτήρια. Θα προχωρήσουμε επίσης στην επαναχάραξη της γεωγραφικής αρμοδιότητας των υγειονομικών περιφερειών. Θα προάγουμε τη συνεργασία μεταξύ των ΥΠΕ στα περιφερειακά νοσοκομεία, ούτως ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικά.

Στο ανθρώπινο δυναμικό είναι γνωστή η δέσμευση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για 10 χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις, οι οποίες θα είναι στοχευμένες για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού κάθε περιοχής. Οι προσλήψεις στην υγεία αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση και θα ξεκινήσουν άμεσα μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Τέλος, η χρηματοδότηση. Προϋπολογισμός 5,2 δισ. φέτος στην υγεία για το 2023, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των νοσοκομείων, αύξηση των κλινικών δομικών και άμεση απορρόφηση 1,5 δισ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.Τα έργα περιλαμβάνουν την ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την ολοκλήρωση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς. Της ψυχικής, υγείας, την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στα νοσοκομεία, την επέκταση και ανάπτυξη των μητρώων ασθενών και ένα ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο. Ιδιαίτερα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμπολίτες μας, αλλά και τα παιδιά, τα παιδιά μας, έχουν ανάγκη από ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, από τις οποίες εξαρτάται η ποιότητα της ζωής τους.

Η ποιότητα της δημόσιας υγείας στη χώρα μας - κατά γενική ομολογία - χρειάζεται αναβάθμιση. Θέλουμε να τη βελτιώσουμε, ώστε ο πολίτης, ο κάθε πολίτης της χώρας ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και στα αστικά κέντρα που έχουν πολύ πληθυσμό, να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Θέλουμε να μηδενίσουμε τις κοινωνικές ανισότητες στην υγεία, θέλουμε να είμαστε υπερήφανοι για το εθνικό σύστημα υγείας.

Παραφράζοντας τον ποιητή, θα πω σήμερα ό,τι έγινε μέχρι σήμερα στη δημόσια υγεία έγινε. Και έγιναν πολύ σημαντικά πράγματα. Όπως υπήρξαν και μεγάλες καθυστερήσεις στην ανασυγκρότηση και επαναθεμελίωση του συστήματος.

Όλα όμως αλλάζουν αν το προσπαθήσεις. Να ξαναρχίσεις μπορείς από την αρχή για το χτίσιμο ενός ποιοτικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, για το οποίο οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα είναι περήφανοι.Προσωπικά ως αρμόδιος Υπουργός Υγείας μαζί με τους συναδέλφους μου στην ηγεσία του Υπουργείου δεσμεύομαι για να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα.

Ευχαριστώ πολύ».

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
Piktocare Banner 300x300

Flash not installed.

300X300pharmacorner

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr