photo ekdilosis

O Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΑμΣΚΠ) και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ) διοργάνωσαν διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: «Η προσφορά του Εθελοντισμού και τα αποτελέσματά της. Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας την περίοδο του Covid-19», το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, και την παρακολούθησαν διαδικτυακά περισσότερα από 160 άτομα.

Την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνιος Αυγερινός «Χαιρετίζω με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση τη σημερινή μας διαδικτυακή ημερίδα με θέμα "Η προσφορά του Εθελοντισμού και τα αποτελέσματά της. Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας την περίοδο του Covid-19". Η χαρά και η ικανοποίησή μου εδράζονται στη βαθιά μου πεποίθηση ότι η αμοιβαία ενημέρωση, η ανταλλαγή απόψεων και πείρας, και η παρουσίαση βασικών και ευαίσθητων κοινωνικών θεμάτων, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη στο πλαίσιο της διεθνώς επιταχυνόμενης κίνησης του κλάδου των Επιστημών Υγείας. Άλλωστε η εξέλιξη των Επιστημών Υγείας και ο κρίσιμος επιμερισμός τους, τόσο στον χώρο της έρευνας όσο και στην καθ' ημέραν πράξη, καθιστούν την ημερίδα μας όχι μόνο απαραίτητη αλλά και άκρως επίκαιρη.

Επειδή δεν έχουν πλήρως μελετηθεί οι επιπτώσεις της πανδημίας στους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, επιβάλλεται, ειδικά για όσους λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία, να τηρούν επακριβώς τις προφυλάξεις και τα μέτρα προσωπικής προστασίας που επιβάλλει η Ελληνική Πολιτεία κατόπιν υποδείξεων των αρμόδιων επιστημόνων.

Θα θεωρούσα άγνοια κάθε έννοιας ευγένειας εάν δεν ευχαριστούσα θερμά την κυρία Βάσω Μαράκα, πρόεδρο του ΣΑμΣΚΠ για την αγαστή μας συνεργασία στην επίτευξη της καλύτερης δυνατής επιτυχίας της ημερίδας μας, αλλά και όλους τους εκλεκτούς ομιλητές - εισηγητές για την άμεση θετική ανταπόκρισή τους να συμμετέχουν στην ημερίδα μας».

Στον χαιρετισμό της η κυρία Βάσω Μαράκα, πρόεδρος ΣΑμΣΚΠ, ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ε.Ε.Σ., επισημαίνοντας ότι από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας τους δεσμεύτηκε να στηρίξει τον ΣΑμΣΚΠ. Στη συνέχεια τόνισε ότι «Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού. Ο εθελοντισμός δεν είναι χόμπι, δεν είναι απασχόληση. Είναι στάση ζωής που προωθεί τις ευγενικές ιδέες του ανθρωπισμού, της ενσυναίσθησης, της συμπαράστασης και της αλληλεγγύης. Δεν επιλύει κοινωνικά, ιατρικά ή άλλα προβλήματα, όμως απαλύνει τον πόνο όσων υποφέρουν από αυτά. Ένας εθελοντής έχει την ικανότητα να ξαναφέρει το χαμόγελο στο πρόσωπο ενός αδύναμο, ευάλωτου ατόμου και αυτό έχει ανυπολόγιστη αξία.

Ο ΣΑμΣΚΠ πολύ συχνά ενεργοποιεί εθελοντές προκειμένου να πραγματοποιήσει τις δράσεις και εκδηλώσεις του και είναι ευκαιρία να πούμε σε αυτούς τους εθελοντές που μας έχουν στηρίξει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ευγνωμονούμε και τους εθελοντές του Ε.Ε.Σ. που παραβρίσκονται όπου υπάρχει ανάγκη και φυσικά στέλνουμε ευχαριστείς στους εθελοντές γιατρούς, νοσηλευτές, πλήθος άλλων επαγγελματιών υγείας που δίνουν καθημερινά μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της.

Ως χρόνιοι ασθενείς έχουμε επηρεαστεί πολύ από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα. Φόβος και ανασφάλεια είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα των ανθρώπων με πολλαπλή σκλήρυνση. Διογκώνονται στις συνθήκες απομόνωσης που ζούμε για την αποφυγή πιθανότητας λοίμωξης. Αρκετοί δεν πραγματοποιούν τις ενδονοσοκομειακές θεραπείες τους ή τις προγραμματισμένες ιατρικές εξετάσεις γιατί φοβούνται να πλησιάσουν τις δομές υγείας. Οι Σύλλογοι ασθενών έχουν αναστείλει τις εκδηλώσεις και δράσεις τους, όμως συνεχίζουν να προσφέρουν έγκυρη πληροφόρηση, καθώς και ορισμένα διαδικτυακά προγράμματα υποστήριξης ασθενών και φροντιστών. Η προτροπή μου προς τους πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση είναι να διατηρούν επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους, να μην εγκαταλείπουν την άσκησή τους, τη φυσιοθεραπεία τους, τη θεραπευτική τους κολύμβηση και να διατηρούν σε πολύ καλή κατάσταση την ψυχολογία τους».

Ακόμη χαιρετισμό απηύθυνε η κ. Όλγα Οικονόμου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ), π. διοικητής Νοσοκομείων «Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμινγκ», τονίζοντας πως «το να συμμετέχει κάποιος σε έναν σύλλογο ασθενών, είτε είναι ασθενής, είτε είναι επιστήμονας, είτε είναι φίλος, είναι μία δύσκολη μορφή εθελοντισμού. Είναι μία δύσκολη μάχη με την καθημερινότητα με το να μπορέσει να στηρίξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι χρόνια ασθενείς, αλλά ειδικότερα οι σπάνιοι ασθενείς, που ζουν ένα καθημερινό lockdown.

Ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας οι ασθενείς αντιμετωπίζουν μέγιστα προβλήματα, τα οποία ανέφερε εύστοχα η κυρία Μαράκα, η οποία είπε ότι κάποιοι διακόπτουν τις θεραπείες τους. Και εκεί είναι ο ρόλος των εθελοντών. Εθελοντές ψυχίατροι, εθελοντές ψυχολόγοι, που θα πείσουν τους ασθενείς ότι δεν πρέπει να διακόπτουν τις θεραπείες τους και να επιβαρύνουν την κατάστασή τους. Πιστεύω ότι ο εθελοντισμός πρέπει να έχει μια αύξηση μετά την πανδημία, διότι όλοι βιώνουμε τον φόβο της ασθένειας που μπορεί ανά πάσα στιγμή να μας χτυπήσει την πόρτα».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι ομιλίες έγκριτων επιστημόνων, οι οποίοι και ενημέρωσαν με άψογο τρόπο τους συμμετέχοντες στην ημερίδα για τα παρακάτω θέματα:

«Διάφορες μορφές της πολλαπλής σκλήρυνσης την εποχή του covid-19» - Κλημεντίνη Καραγεωργίου, νευρολόγος-ψυχίατρος, διευθύντρια του Νευρολογικού Τμήματος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

«MS και covid-19» - Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος, αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ, παθολόγος, επίκουρος καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με εξειδίκευση στις λοιμώξεις στα Νοσοκομεία St George’s και St Thomas’ του Λονδίνου

«Αντιμετώπιση των κινητικών διαταραχών των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας την εποχή της πανδημίας. Η σημασία της ανάπτυξης υπηρεσιών τηλε-Αποκατάστασης» - Χριστίνα-Αναστασία Ραπίδη, MD, PhD, L FEBPRM, διευθύντρια Τμήματος Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης, ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», Αθήνα, πρόεδρος του Τμήματος Μελέτης και Αποκατάστασης Βλαβών Νωτιαίου Μυελού της ΕΕΦΙΑπ, Chair of Special Interest Scientific Committee for SCI of the European Society of PRM (ESPRM), ISCoS representative on behalf of Greece

«Νευρογενείς διαταραχές ούρησης στην εποχή της πανδημίας» - Χαράλαμπος  Κωνσταντινίδης, νευροουρολόγος

«Σεξουαλικότητα – πολλαπλή σκλήρυνση και covid-19» - Μόιρα Τζίτζικα, ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, σεξολόγος, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΟΑμΣΚΠ

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
vian
SIGNATURE PAD BANNER 2
300x300 copy
300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS