Θ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ

«Κομβικός ο ρόλος του Φαρμακοποιού στην Υγεία των πολιτών» δήλωσε ο Θανάσης Παπαθανάσης Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Φαρμακοποιών κατά τη διάρκεια του 1ου Ελληνικού Forum Ενιαίας Υγείας. Το  Forum Ενιαίας Υγείας διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με την συμμετοχή Ελλήνων και ξένων διακεκριμένων επιστημόνων με φορέα διοργάνωσης τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο.


«Με άξονα το δίπολο Ζώα Υγιή-Άνθρωποι Υγιείς οφείλουμε να ευαισθητοποιήσουμε γύρω από την συνετή χρήση των αντιβιοτικών. Άλλωστε, η υπερβολική και η μη ενδεδειγμένη χρήση των αντιβιοτικών συνδέεται άμεσα με την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της διασποράς ανθεκτικών παθογόνων μικροοργανισμών. Τα δε κρίσιμης σημασίας για τον άνθρωπο αντιβιοτικά συστήνεται να μη χρησιμοποιούνται στην κτηνιατρική πράξη ως αντιβιοτικά πρώτης επιλογής, αλλά μόνον όταν έχει αποτύχει οποιαδήποτε άλλη θεραπεία.

 Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στα πλαίσια της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών πραγματοποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα εκστρατείες ενημέρωσης όπως για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και την ορθή χρήση των αντιβιοτικών» δήλωσε κατά την παρέμβασή του ο κ. Παπαθανάσης.

Το νέο Σχέδιο Δράσης Ενιαίας Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της μικροβιακής αντοχής βασίζεται σε τρεις άξονες:

1. Να καταστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση περιοχή βέλτιστης πρακτικής.

2. Να ενισχύσει την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία.

3. Να επηρεάσει και να διαμορφώσει τη συζήτηση σε παγκόσμια κλίμακα.

  • Οι εφτά τομείς γύρω από τους οποίους σχεδιάζονται οι δράσεις είναι:
  • ● Διασφάλιση ότι τα αντιμικροβιακά φάρμακα χρησιμοποιούνται με ορθό τρόπο τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα.
  • ● Πρόληψη μικροβιακών λοιμώξεων και της εξάπλωσής τους.
  • ● Ανάπτυξη νέων αποτελεσματικών αντιμικροβιακών ουσιών ή εναλλακτικών μεθόδων θεραπείας.
  • ● Συνεργασία με διεθνείς εταίρους για να περιοριστούν οι κίνδυνοι της μικροβιακής αντοχής.
  • ● Βελτίωση της παρακολούθησης και της επιτήρησης στους τομείς υγείας ανθρώπων και ζώων.
  • ● Προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας.
  • ● Βελτίωση της επικοινωνίας, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Σύμφωνα με έρευνα του ΟΑΣΑ η Ιταλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι η τρεις χώρες του ΟΟΣΑ όπου το πρόβλημα της ανθεκτικότητας των παθογόνων μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά φάρμακα αναμένεται να προκαλέσει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στη θνησιμότητα έως το 2050.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής, ενώ είναι πρώτη στη συνολική κατανάλωση αντιμικροβιακών παραγόντων. Εκτιμάται δε ότι στη χώρα μας από το 2015-2050 περίπου 70.000 άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας του φαινομένου. 

«Είναι χρέος όλων μας η υπεύθυνη στάση στο σηναντικότατο αυτό ζήτημα και το Φαρμακείο μπαίνει μπροστά στην κοινή προσπάθεια των επαγγελματιών υγείας για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα στην ενημέρωση των πολιτών και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας» κατέληξε ο κ. Παπαθανάσης.

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300

Flash not installed.

300x300 DATABOXAD
300x300 VELTRAS