k lourantos vouli

Στη Βουλή παρέστη ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, την Τρήτη 16 Μαϊου 2017, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομικών "Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις".

Ο κ. Λουράντος, στην ομιλία του (δείτε το σχετικό video), αναφέρθηκε σε πέντε φλέγοντα θέματα για τους φαρμακοποιούς: Ασφαλιστικό, ΜΗΣΥΦΑ, έλεγχο της συνταγογράφησης, γενόσημα και ωράριο (Κυριακές). Πιο συγκεκριμένα:

Ασφαλιστικό

Ο κ. Λουράντος σημείωσε ότι είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι εισφορές που πληρώνονται τη μία χρονιά δεν λογίζονται ως έξοδο για την επόμενη. Καλούνται να πληρώσουν εισφορές και φόρους στα έξοδα, δηλαδή εισφορές για τις εισφορές και φόρους επί φόρων. Επισήμανε μάλιστα ότι η νέα αυτή ρύθμιση για το ασφαλιστικό δημιουργεί δύο κατηγορίες ασφαλισμένων: αυτοί που τα δηλώνουν όλα, όπως είναι οι φαρμακοποιοί που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν, και αυτοί που μπορούν να φοροδιαφύγουν και να πληρώσουν λογότερα. Κατέληξε δε ότι "Με λίγα λόγια το νομοσχέδιο ωθεί τον κόσμο, όποιον μπορεί, να φοροδιαφύγει για να μην πληρώσει".

ΜΗΣΥΦΑ

"Το φάρμακο δεν έχει απλώς μια λιανική τιμή. Δεν είναι η λιανική τιμή που έχουν όλα τα άλλα εμπορεύματα. Είναι η λιανική τιμή που εμπεριέχει μέσα την επιστημοσύνη του φαρμακοποιού και του γιατρού. Εμπεριέχει αξίες όπως είναι η υπευθυνότητα αυτού που το δίνει. Εμπεριέχει υπηρεσίες, εμπεριέχει γνώσεις, όπως είναι οι γνώσεις παρενεργειών και ενεργειών του φαρμάκου. Και φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξισώνεται με ένα καταναλωτικό αγαθό, όπως προσπαθείτε να το κάνετε. Δεν είναι για κατανάλωση το φάρμακο. Το φάρμακο πρέπει να παραμείνει στο φαρμακείο με την τιμή που έχει και μπορεί να το πάρει ο ασθενής και όχι ο καταναλωτής. Η διαφορά μεταξύ φαρμακείου και σούπερ μάρκετ είναι αυτή. Φαρμακείο επιστήμη, σούπερ μάρκετ ανάλωση". Τα παραπάνω επισήμανε ο κ. Λουράντος στην αναφορά του για τα ΜΗΣΥΦΑ.

Αναφερόμενος στην απελευθέρωση της τιμής των ΜΗΣΥΦΑ, ο κ. Λουράντος τόνισε πως "στο ίδιο το Ν/Σ μέσα είναι εμφανές ότι παραδέχεται η Κυβέρνηση πως όταν απελευθερωθούν αυτή η κατηγορία των φαρμάκων, θα αυξηθούν τα φάρμακα αυτά. Για τα φάρμακα που δίνονται στα νοσοκομεία, η Νοσοκομειακή Τιμή θα παραμείνει χαμηλή για να προστατέψει την τσέπη της. Αλλά για το "πόπολο" που πληρώνει από την τσέπη του, να απελευθερωθεί η τιμή. Και λέει ότι θα υπάρξει μια λίστα από τον ΕΟΦ που θα δηλώνει ενδεικτική λιανική τιμή (που δεν θα είναι η πραγματική) αλλά η χονδρική τιμή αφήνεται ελεύθερη".

Έλεγχος της συνταγογράφησης

Ο κ. Λουράντος, αναφερόμενος στον έλεγχο της συνταγογράφησης, τόνισε ότι "δεν μπορεί να υπάρχει ποινή για τον φαρμακοποιό, όταν για τη διείσδυση των γενοσήμων, όπως αναφέρει το άρθρο 33, υφίσταται η επιλογή του ασθενούς και το κλείδωμα του γιατρού. Πού ευθύνεται ο φαρμακοποιός; Γιατί να πληρώσει πρόστιμο επειδή δεν μπόρεσε να δώσει γενόσημα στο ποσοστό που θέλει η κοινωνία".

Γενόσημα

"Τα γενόσημα μπορούν να τα διαχειριστούν οι φαρμακοποιοί και να αυξηθεί  το ποσοστό τους, αν αφεθούν να κάνουν αυτό που κάνουν σε όλη την Ευρώπη. Δυστυχώς εδώ γίνονται πειράματα και τα πειράματα έχουν αποτύχει", επισήμανε ο κ. Λουράντος.

Ωράριο και Κυριακές

"Τα φαρμακεία ανοίγουν και κλείνουν όποτε θέλουν με νόμο", τόνισε ο κ. Λουράντος. Και συνέχισε λέγοντας ότι "φαίνεται ότι ο ελληνικός λαός έχει απεριόριστες ικανότητες να ξοδεύει και πρέπει να ανοίγουμε και τις Κυριακές για να μπορέσει να ξοδέψει περισσότερο. Σε αυτή την κρίση, που φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται κανείς, η Κυβέρνηση σίγουρα δεν μπορεί να καταλάβει ότι όσο τα μαγαζιά και αν είναι ανοιχτά ο τζίρος είναι ίδιος. Απλώς θα μετατίθεται από μία καθημερινή σε μία Κυριακή".

PSEF24 300X300 PSEF
300x300 copy copy
300x300 PAGRHTIO
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
vian
SIGNATURE PAD BANNER 2

Flash not installed.

300X300pharmacorner

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr