nosokomeio

Όπως αναφέρει Υπουργική Απόφαση που αναρτήθηκε στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, σχετικά με τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες νοσηλευτών-τριών, στα καθήκοντά τους περιλαμβάνεται και "Η συνταγογράφηση φαρμάκων και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού όπως: Ήπια αναλγητικά – αντιπυρετικά, βιταμίνες, σίδηρο, φυσιολογικό ορό 0,9%, αντιβηχικά σιρόπια, υπακτικά, αντιδιαρροϊκά, αντιεμετικά, επιδεσμικό υλικό, οξυζενέ, αντισηπτικά διαλείμματα, επιθέματα, σύριγγες, συσκευές ορού, υλικό καθετηριασμού ουροδόχου κύστης, three way, spray κατακλίσεων και τραυμάτων."

Επιπλέον, κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης, στα καθήκοντά τους θα περιλαμβάνονται και

1. Η χορήγηση φαρµάκων από όλες τις οδούς.

2. Η χορήγηση θροµβολυτικών σκευασµάτων σύμφωνα με τα ισχύοντα θεραπευτικά νοσηλευτικά πρωτόκολλα.

3. Η χορήγηση στελεχιαίας και τοπικής αναισθησίας σύμφωνα με τα ισχύοντα θεραπευτικά νοσηλευτικά πρωτόκολλα.

4. Η χορήγηση οξυγόνου.

5. Η ρινογαστρική διασωλήνωση

6. Η χορήγηση εντερικής & παρεντερικής διατροφής κ.ά.

Για να δείτε την Υπουργική Απόφαση, πατήστε εδώ.

 

Την ανάκληση της εν λόγω Υ.Α. ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, επισημαίνοντας ότι "Η Υγεία των πολιτών δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης". Το σχετικό δελτίο τύπου αναφέρει:

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θεωρεί απαράδεκτη την Απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Μ. Βορίδη, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στο προσωπικό του νοσηλευτικού κλάδου να ασκεί μια σειρά από αρμοδιότητες που αποτελούν ιατρικές και όχι νοσηλευτικές πράξεις.

Θεωρούμε επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία ιατρικές πράξεις όπως η συνταγογράφηση φαρμάκων, η μέτρηση κεντρικής φλεβικής πίεσης ή η αξιολόγηση των ασθενών, να γίνονται από προσωπικό που δεν έχει την κατάλληλη επιστημονική επάρκεια.

Δεν έχει κανένας Υπουργός το δικαίωμα να ικανοποιεί αιτήματα επαγγελματικών κλάδων του χώρου της Υγείας με μικροπολιτικά και όχι επιστημονικά κριτήρια, λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

Αναρωτιόμαστε, αν η προεκλογική περίοδος είχε μεγαλύτερη διάρκεια, θα επέτρεπε στους νοσηλευτές ακόμη και να χειρουργούν, με αντάλλαγμα μερικές εκατοντάδες ακόμη ψήφους;

Ας αντιληφθούν όλοι ότι η υγεία των πολιτών είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης. Γι' αυτό ζητούμε να ανακληθεί άμεσα αυτή η αλόγιστη και χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση Υπουργική Απόφαση του κ. Βορίδη, πριν θρηνήσουμε θύματα.

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300
SIGNATURE PAD BANNER 2
300x300 copy
300x300 DATABOXAD
300x300 VELTRAS