2nd slide

H απελευθέρωση της ισχυρής δυναμικής του φαρμακευτικού κλάδου και η ανάδειξή του σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αποτέλεσε το συμπέρασμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΣΦΕΕ στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας και του e-Health Forum. Η εκδήλωση αφορούσε στην παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ: «Στρατηγική Ανάπτυξη για τον κλάδο της Φαρμακοβιομηχανίας», καθώς και στο Σχέδιο Δράσης της Φαρμακοβιομηχανίας, το οποίο προσδιορίζει συγκεκριμένους στόχους για το μέλλον και την ανάπτυξή της και εξετάζει τις προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο γενικός διευθυντής ΙΟΒΕ, κ. Νικόλαος Βέττας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων, κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος Pharmathen, κ. Βασίλειος Κάτσος, και ο πρόεδρος του Pharma Innovation Forum (PIF) και πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος Pfizer, κ. Erik Nordkamp. Το διάλογο συντόνισε ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο κ. Άγγελος Τσακανίκας, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ και επιστημονικός συνεργάτης ΙΟΒΕ, ο οποίος και ανέλυσε τα βασικά σημεία της μελέτης. Όπως ανέφερε: «Ο κλάδος του φαρμάκου στην Ελλάδα φαίνεται να ξεχωρίζει σε ένα φτωχό Εθνικό Σύστημα Έρευνας και Καινοτομίας, καθώς παρουσιάζει υψηλές επιδόσεις σε πατέντες, ενώ η Ε&Α στον φαρμακευτικό χώρο έχει αυξηθεί κατά πολύ τις τελευταίες δεκαετίες ανοίγοντας τον δρόμο για καινοτόμες θεραπείες. Στην Ελλάδα το 22% των συνολικών δαπανών για Ε&Α πραγματοποιείται από τον τομέα φαρμάκων, και μπορεί εφόσον προσέξουμε να προσφέρει ακόμα περισσότερα».

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, ο κλάδος φαρμάκου έχει σημαντική συμβολή και σε μακροοικονομικούς όρους για την οικονομία της χώρας, καθώς η συνολική επίδραση του κλάδου στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν εκτιμάται σε €7,5 δισ. (δηλ. περίπου 3,5% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας το 2010). Το οικονομικό αποτύπωμα της παραγωγής και διάθεσης φαρμακευτικών προϊόντων εμφανίζεται ισχυρό και στην απασχόληση, καθώς η συνολική επίδραση υπερβαίνει τις 132 χιλ. θέσεις εργασίας. 

Προλογίζοντας τα ευρήματα της μελέτης του ΙΟΒΕ, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Φρουζής αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους της νέας Στρατηγικής που προτείνεται για το φάρμακο και που συγκεκριμένα αφορούν σε:

- Αύξηση των επενδύσεων για Ε&Α πάνω από το 10% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου,

- Ανάδειξη της Ελλάδας σε κέντρο διεξαγωγής κλινικών μελετών,

- Αύξηση αριθμού υποβολής και κατοχύρωσης πατεντών φαρμακευτικών ουσιών,

- Εξασφάλιση άμεσης πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες,

- διπλασιασμό επενδύσεων στις παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα,

- Βελτίωση ανταγωνιστικότητας ελληνικού φαρμάκου - αύξηση εξαγωγών κατά 50%,

- Δικτύωση ακαδημαϊκών/ερευνητικών κέντρων με την βιομηχανία,

- Διπλασιασμό απασχολούμενων στην φαρμακευτική βιομηχανία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στη συνολική πολιτική, η οποία αφορά στις δράσεις για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, τόνισε τη σημαντική θέση που κατέχει η φαρμακοβιομηχανία ανάμεσα σε αυτές, ως μία από τους 9 βασικούς τομείς πάνω στους οποίους θα βασιστεί η ανάπτυξη. Σημείωσε ότι ο νέος επενδυτικός νόμος θέσπισε την Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή που διευκολύνει τις επενδύσεις, ενώ έκανε λόγο για τις 25 δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις δραστικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον ΕΟΦ με τις οποίες είναι σύμφωνος. Ειδικά με τη δημιουργία ομάδας που θα παρακολουθεί την εξέλιξη και πρόοδο των διεργασιών του οργανισμού σε όλες τις δράσεις του. Ανακοίνωσε μάλιστα την συνδρομή του ΕΟΦ με τη μέθοδο της outsourcing διαδικασίας, δηλαδή την ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη των δραστηριοτήτων. Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε την ανάγκη πολιτικής συνέχειας της παρούσας κυβέρνησης για ολοκλήρωση του έργου. 

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300

Flash not installed.

300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS