farmakopoios 4

Παρατίθεται κείμενο του Κωνσταντίνου Λουράντου με θέμα "ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΦΣΑ ΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ".

 

Στο πολυνομοσχέδιο που βασίστηκε στην έκθεση ΟΟΣΑ και έγινε νόμος με την ψήφο των βουλευτών της κυβέρνησης, χωρίς όπως γνωρίζουμε όλοι να το έχουν διαβάσει, περιέχεται και άρθρο που αφορά το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και το οποίο χωρίς καμία υπερβολή απορρυθμίζει τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με το νέο νόμο υπάρχουν πλέον δύο ωράρια.
• Το απελευθερωμένο ωράριο, σύμφωνα με το οποίο, ο καθένας εφαρμόζει τη λειτουργία όπως θέλει, όταν θέλει, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν και
• Tο διευρυμένο ωράριο το οποίο εφαρμόζεται υποχρεωτικά, συμπίπτει με τις εφημερίες των φαρμακείων, αυτοί που το εφαρμόζουν μπαίνουν υποχρεωτικά στις καρτέλες των εφημεριών και είναι υποχρεωμένοι να το εφαρμόσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του.

Σύμφωνα με το άρθρο αυτό του νόμου ο Υπουργός υποχρεούται να εκδώσει ερμηνευτική απόφαση που θα ορίζει τις τεχνικές λεπτομέρειες.
Από πληροφορίες που διαθέτουμε ο Υπουργός, όχι μόνο δεν σκοπεύει να εκδώσει σχετική Υπουργική Απόφαση, αλλά η πρόθεση του είναι να αφήσει την ερμηνεία του νόμου στο έλεος του καθενός, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης απορρύθμιση της λειτουργίας των φαρμακείων. Είναι προφανής η επιδίωξη του Υπουργού της τρόϊκας και γενικά της Κυβέρνησης να καταργηθούν οι Σύλλογοι, να παρεμποδιστεί η συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου, και να επιτευχθεί ο στόχος του που δεν είναι άλλος από την «αυτοσωτηρία» όπως ο καθένας πλέον την ορίζει και την οριοθετεί.

Από την άλλη ο Φ.Σ.Α. διαθέτων 3.500 περίπου μέλη και έχοντας το μεγαλύτερο όγκο από κάθε άλλο νομό, έχει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της γεωγραφικής κατανομής, της εποχικότητας και της εμπορικής θέσης του κάθε φαρμακείου. Εξηγούμαι:

Η διαστρωμάτωση των συναδέλφων στην Αττική έχει πλέον λάβει τεράστιες διαστάσεις, αφού εκτός των δηλωμένων διευρυμένων υπάρχουν ημιδιευρυμένοι που εφαρμόζουν ωράρια Δήμων, άλλοι που σύμφωνα με τον νέο νόμο άρχισαν να λειτουργούν πειρατικά, κεντρικά φαρμακεία που είναι μια άλλης οικονομικής δυνατότητας, περιφερειακά φαρμακεία που πλήττονται περισσότερο λόγω θέσης, φαρμακεία χωρίς καμία οικονομική δυνατότητα μεταφοράς τους σε πιο εμπορικό μέρος, άλλα φαρμακεία που μεταφέρονται διαρκώς προσδοκώντας καλύτερες μέρες, φαρμακεία τουριστικών περιοχών με αύξηση της πελατείας το καλοκαίρι και ελαχιστοποίηση τον χειμώνα, φαρμακεία του κέντρου αστικών περιοχών με αντίστροφή πορεία κ.ο.κ.

Ο Φ.Σ.Α. έπρεπε να πάρει θέση ώστε να μην οδηγηθεί στην κατάργησή του και μέσω αυτής στην απαξίωση της συλλογικότητας. Έπρεπε να μαζέψει το ξεχειλωμένο και πλήρως απελευθερωμένο ωράριο, να το οριοθετήσει και να το δώσει για εφαρμογή σε εθελοντική βάση. Έπρεπε να δώσει την ευκαιρία σε αυτούς που πλήττονταν από τα ωράρια των διευρυμένων, των ημιδιευρυμένων και των αυτοβούλως λειτουργούντων, αλλά παρόλα αυτά παρέμεναν πιστοί στις αποφάσεις του Συλλόγου τους, να λειτουργήσουν συντεταγμένα και να αντιμετωπίσουν την εις βάρος τους κατάσταση. Προσπάθησε να προστατέψει κυρίως τα μικρά φαρμακεία, που βλέπουν τους πελάτες τους να φυλλορροούν προς τα διευρυμένα που έχουν δημιουργήσει δεσπόζουσα θέση και τα οποία για διαφόρους λόγους δεν έχουν την δυνατότητα να ακολουθήσουν ένα εξαντλητικό διευρυμένο ωράριο.

Τα μέχρι σήμερα στοιχεία, τα οποία διαθέτουμε στο Σύλλογο, μας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι στις περισσότερες περιοχές της Αττικής, η εξέλιξη του νόμου Λοβέρδου σε νόμο Γεωργιάδη, έφερε το απόλυτο χάος σε σημείο μάλιστα που και οι εφημερίες να έχουν αρχίσει πλέον να χάνουν την εμπορική αξία τους.

Αποδείχθηκε περίτρανα ότι η επιμονή ορισμένων σε ένα ωράριο 40 ωρών εργασίας με ταυτόχρονη.. προσπάθεια για κατάργηση νόμου Λοβέρδου όχι μόνο δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, αλλά οδήγησε στη σημερινή χαοτική εικόνα. Η επιμονή των ίδιων σήμερα για κατάργηση του νόμου Γεωργιάδη και αύξηση των εφημεριών κατά 25% (ξέχασαν το... 40ωρο) υπάρχει ακριβώς για να συνεχιστεί το χάος και η κατάργηση του Συλλόγου μας. Οι νόμοι καταργούνται μόνο με νόμους και όπως ο νόμος Λοβέρδου θα καταργούνταν δήθεν από την επόμενη κυβέρνηση έτσι και τώρα οι ίδιοι εύχονται ο νόμος Γεωργιάδη να καταργηθεί από την επόμενη κυβέρνηση, όταν αυτή υπάρξει. Και όπως αντιλαμβάνεται ο κάθε νοήμων συνάδελφος οι.. απεργιακές κινητοποιήσεις για το ωράριο δεν οδηγούν πουθενά.

Χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξουμε την κατάργηση του νόμου, η οριοθέτηση ενός συγκεκριμένου αλλά εθελοντικού ωραρίου, κρίνεται πλέον απαραίτητη από κάθε άποψη. Οι επαναστατικές κραυγές αυτών που επικαλούνται την ποιότητα ζωής παραμένοντας αδρανείς όταν τα πάντα γύρω τους αλλάζουν, δεν θα επηρεάσουν ούτε στο ελάχιστο την ανάγκη μας να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα που δεν επιλέξαμε εμείς, αλλά που δεν θα αφήσουμε να μας καταστρέψουν. Και η με διαφόρους τρόπους επίκληση της «ποιότητα ζωής» αποτελεί σήμερα μια ουτοπία... Γιατί πώς είναι δυνατόν να υπάρξει ποιότητα ζωής όταν τα φαρμακεία μας κλείσουν; Πώς είναι δυνατόν στο σημερινό περιβάλλον να μιλάμε για «ποιότητα ζωής» όταν η επιβίωση δεν είναι δεδομένη; Και εν πάση περιπτώσει όποιος έχει εξασφαλίσει την... «ποιότητα ζωής», ας μην γίνεται εμπόδιο στην επιβίωση του άλλου!

Για όλα τα παραπάνω το Δ.Σ. του Φ.Σ.Α. κατά πλειοψηφία αποφάσισε να μαζέψει ένα πλήρως απελευθερωμένο χωρίς καμία αιτιολογία ωράριο, που ψηφίστηκε στη βουλή χωρίς να γνωρίζει κανείς από αυτούς πού το ψήφισαν τί έκαναν και να μην παραμένει αδρανής περιμένοντας την.. κατάργηση ενός νόμου που πριν μερικές μέρες γεννήθηκε...

Ταυτόχρονα θα προβεί σε πλήρη κατάργηση των εφημεριών την οποία και ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας όχι μόνο δέχθηκε, αλλά ουσιαστικά πρότεινε. Η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων μας απαλλάσσει από την υποχρέωση αυτή και αυτό το γνωρίζουν καλά οι πάντες.

Εντός λίγου χρονικού διαστήματος, μετά την εφαρμογή του προτεινόμενου ωραρίου του Συλλόγου από τα μέλη του και για λόγους που δεν χρειάζεται σήμερα να εξηγήσουμε, μετά τις εκλογές της 25ης Μαΐου, θα προβούμε στην κατάργηση των εφημεριών και στην εφαρμογή ελαχίστων διανυκτερεύσεων οι οποίες θα καλύπτουν αποκλειστικά έκτακτα περιστατικά.

Το προτεινόμενο ωράριο του Φ.Σ.Α. είναι το εξής:

• Από Δευτέρα έως και Παρασκευή:
08:30 – 14:00 και 17:30 – 20:30 τα απογεύματα για το καλοκαίρι
ή 17:00 – 20:00 για το χειμώνα
με την εφαρμογή του ωραρίου των απογευμάτων Δευτέρας και Τετάρτης σε εθελοντική βάση

• Το Σάββατο ανοιχτά από 09:30 – 14:30 και πάλι σε εθελοντική βάση.

Σε μια αγορά η οποία πλήττεται από νόμους που ψηφίζονται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και που οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις ευελπιστούν στην κατάρρευσή της ώστε να καρπωθούν τα νέα δεδομένα, οφείλουμε να μην παραμένουμε θεατές. Οι δύσκολες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από το Σύλλογο με γνώμονα το συμφέρον των μελών του, χωρίς κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες.

Η ύλη του φαρμακείου που αφορά το «μετρητό» του τζίρου οδεύει ολοταχώς σε άλλα κανάλια και εμείς πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να πάψουμε να επιμένουμε σε αντιγραφή ενεργειών άλλων εποχών και σε νοοτροπίες που οδηγούν σε απόλυτο αδιέξοδο. Πρέπει να πάψουμε να διοχετεύουμε τους πελάτες μας στα πολυκαταστήματα και στους διευρυμένους με τις δεσπόζουσες θέσεις που οι τελευταίες Κυβερνήσεις τους επέτρεψαν να δημιουργήσουν!!!

Προς αυτήν την κατεύθυνση το να λειτουργεί το κάθε μέλος σύμφωνα με το προτεινόμενο ωράριο, δεν είναι αθέμιτος ανταγωνισμός αλλά χρέος του, προκειμένου να σώσει την περιουσία και την αξιοπρέπεια του.

Κ.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
vian
300x300 copy
300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS