Απευθυνόμενοι στους βουλευτές τους οι φαρμακοποιοί του νομού Χανίων, σχετικά με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή και περιέχει και τις διατάξεις για τα φαρμακεία, τονίζουν "Κύριοι Βουλευτές, ο καθένας από εσάς αναλαμβάνει τις ευθύνες και τις συνέπειες των επιλογών του. Σας καλούμε να μην αποδεχθείτε αυτές τις διατάξεις που ευνοούν τους λίγους και ισχυρούς, οι οποίοι θα ελέγχουν την περίθαλψη με μακροπόθεσμες αρνητικές συνέπειες στα τα δημόσια οικονομικά, στην οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών και στην υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που σήμερα προσφέρονται μέσω των φαρμακείων που είναι διεσπαρμένα σε κάθε γωνία της χώρας." Ακολουθεί το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης:

 

Κύριοι Βουλευτές

Τρία χρόνια τώρα παρακολουθούμε τη συστηματική απορρύθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης και την υποβάθμιση του επαγγέλματός μας. Οι μνημονιακές επιταγές που μας αφορούν έχουν ολοκληρωθεί και το επάγγελμά μας έφυγε από το κάδρο των «κλειστών επαγγελμάτων» με το νόμο Λοβέρδου και τις συνακόλουθες ρυθμίσεις ωραρίου.
Έχοντας εκπληρώσει τις θεσμικές αλλαγές που μας αφορούν και με τη φαρμακευτική δαπάνη εντός των στόχων , αξιώνουμε την μη εφαρμογή του συνόλου των προτάσεων της απαράδεκτης και στημένης μελέτης του ΟΟΣΑ που προβλέπει την κατάργηση της σταθερής λιανικής τιμής των φαρμάκων, την είσοδο μη φαρμακοποιών στο επάγγελμα και τη διακίνηση φαρμάκων από SUPER MARKET, παιχνιδάδικα, καταστήματα ψιλικών και άλλα άσχετα με το χώρο της υγείας καταστήματα. Μιας έκθεσης ΟΟΣΑ που θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των φαρμακείων και τη δημιουργία ενός ακόμα ΚΑΡΤΕΛ εις βάρος της δημόσιας υγείας, στα χέρια των ολίγων και ισχυρών που βλέπουν το φάρμακο όχι ως κοινωνικό αγαθό, αλλά ως ένα κοινό εμπόρευμα σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και όλα αυτά υπό τον όρο ότι όλα γίνονται για τον ελεύθερο ανταγωνισμό! (Αλήθεια σε ποια προϊόντα στα ελληνικά πολυκαταστήματα είδαμε να πέφτουν οι τιμές?)

Η αγορά του φαρμάκου είναι σήμερα μια ρυθμισμένη αγορά για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στην Ελλάδα να έχουμε τα φθηνότερα φάρμακα στην Ευρώπη, την καλύτερη διασπορά φαρμακείων και διακίνηση φαρμάκου δια χειρός επιστήμονα φαρμακοποιού.

Η Τρόικα και οι Υπουργοί, σας ζητούν να νομοθετήσετε για να σωθεί η χώρα, αλλά για να εξυπηρετηθούν τα οικονομικά συμφέροντα των λίγων και ισχυρών.

Κύριοι Βουλευτές, ο καθένας από εσάς αναλαμβάνει τις ευθύνες και τις συνέπειες των επιλογών του. Σας καλούμε να μην αποδεχθείτε αυτές τις διατάξεις που ευνοούν τους λίγους και ισχυρούς, οι οποίοι θα ελέγχουν την περίθαλψη με μακροπόθεσμες αρνητικές συνέπειες στα τα δημόσια οικονομικά, στην οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών και στην υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που σήμερα προσφέρονται μέσω των φαρμακείων που είναι διεσπαρμένα σε κάθε γωνία της χώρας.

Κάποιοι βάζουν τα κέρδη πάνω από την δημόσια υγεία, σταματήστε τους!

Εάν θεωρείτε ότι αυτά τα μέτρα είναι θετικά να βγείτε να το πείτε. Εάν πάλι θεωρείτε ότι είναι αρνητικά να μην τα ψηφίσετε. Το μόνο που δεν δεχόμαστε είναι να μας λέτε ότι συμφωνείτε μαζί μας και να ψηφίζετε κάτι άλλο.

Θεωρούμε αυτονόητη τη στήριξή σας στα δίκαια αιτήματά μας. Τα 132 φαρμακεία του νομού και τα 12.000 φαρμακεία όλης της Ελλάδας θα γίνουν ΚΕΝΤΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ για το τι σημαίνουν αυτά τα μέτρα, ποιοι τα υπέγραψαν και ποιοι τα ψήφισαν.

Η Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300
SIGNATURE PAD BANNER 2
300x300 copy
300X300pharmacorner

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr