farmakopoios 4

Με ανοιχτά θέματα όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, τα γεωγραφικά και χωροταξικά κριτήρια ίδρυσής τους, το ωράριο λειτουργίας τους, το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών και, φυσικά, την απελευθέρωση των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ και τη διάθεσή τους από τα σούπερ μάρκετ, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τη συνάντηση με το Δ.Σ. του ΠΦΣ, την Τρίτη 11 Μαρτίου 2014, δήλωσε ότι «Είχαμε μία πιστεύω εποικοδομητική συζήτηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Εξηγήσαμε τις θέσεις του Υπουργείου Υγείας που γνώμονα έχουν πρώτον, την προστασία της δημόσιας υγείας και δεύτερον -δεν θα το κρύψω- κατανοούμε αιτήματα των φαρμακοποιών που αντιπροσωπεύσουν ως επί το πλείστον οικογενειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Πιστεύουμε ότι οι προτάσεις μας προς την τρόικα θα γίνουν αποδεκτές, αποτελούν ούτως ή άλλως την εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης της κυβερνήσεως. Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με αισιοδοξία». Και επισήμανε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο αν τελικά δεν γίνουν δεκτές αυτές οι προτάσεις, πως «Πάντα υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια αλλά πηγαίνουμε με αισιοδοξία».

Με όλα τα σενάρια ανοιχτά, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Το Δ.Σ. του ΠΦΣ, που συνήλθε στις 11.3.2014, αποφάσισε ομόφωνα να αναστείλει την κινητοποίηση για τις ερχόμενες ημέρες και να συνεχίσει την απεργία την Παρασκευή 14 και τη Δευτέρα 17 Μαρτίου.

Οι φαρμακοποιοί αντιστέκονται στην εφαρμογή των μέτρων που θέλει να επιβάλει μέσω της μελέτης του ΟΟΣΑ, η Τρόικα και το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Παράλληλα με δεδομένη την κοινωνική ευαισθησία μας, δίνουμε την ευκαιρία σε όσους έχουν ανάγκη να προμηθευθούν τα φάρμακά τους και να μη δημιουργηθεί οποιαδήποτε πρόβλημα στη φαρμακευτική περίθαλψη του ελληνικού λαού.
Η Τρόικα αποβλέπει στη διάλυση της φαρμακευτικής περίθαλψης και την ικανοποίηση των βλέψεων συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων που επιθυμούν:
- Τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ
- Τις αλυσίδες φαρμακείων στα χέρια ιδιωτών κεφαλαιούχων
- Τα εξοντωτικά ωράρια λειτουργίας των φαρμακείων που καταστρέφουν την προσωπική σχέση φαρμακοποιού – ασθενούς

Το Δ.Σ. του ΠΦΣ θα συνεδριάσει εκ νέου την Δευτέρα 17 Μαρτίου για να εκτιμήσει την πορεία των διαπραγματεύσεων της Τρόικας με την Κυβέρνηση.»

«Σε ένα ομιχλώδες περιβάλλον χρειάζεται προσοχή και... πειθώ», δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, και επισημαίνει ότι «Το παράξενο στη δική μας υπόθεση είναι ότι ο κλάδος βρίσκεται σε αναβρασμό, ο υπουργός υγείας ταυτίζεται όπως φαίνεται εντελώς μαζί μας, αλλά... χρειάζεται τη βοήθειά μας για να... πειστεί η τρόικα, η οποία όπως πάλι φαίνεται τελικά κυβερνά την Ελλάδα... Σε άλλες νορμάλ περιπτώσεις, ο υπουργός Υγείας, την ώρα που θα δήλωνε ότι συμφωνεί μαζί μας θα έληγε και το πρόβλημα!»

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Τρόικα έχει επιστρέψει στην Ελλάδα και οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το βράδυ της Κυριακής, καταλήγοντας σε «συμφωνία».

Εν αναμονή των εξελίξεων…

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
vian
SIGNATURE PAD BANNER 2
300x300 copy
300X300pharmacorner

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr