slide1

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Τρόικας με το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Ανάπτυξης έχουν τεθεί όλα τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του φαρμακείου. Πιο συγκεκριμένα, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, τα πληθυσμιακά κριτήρια ίδρυσής τους, το ωράριο λειτουργίας τους, το ποσοστό κέρδους και, φυσικά, η διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ και εκτός φαρμακείων, βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, τόσο από την πλευρά του υπουργού Υγείας όσο και από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών, αλλά και το πρωθυπουργικό γραφείο, υπάρχει πλήρης διαφωνία σε ό,τι αφορά στις απαιτήσεις της Τρόικας για πλήρη απελευθέρωση των όρων λειτουργίας του φαρμακευτικού επαγγέλματος και του τρόπου διάθεσης των ΜΥΣΥΦΑ. Εν μέσω αυτών των διαπραγματεύσεων, συνεδριάζει σήμερα το Δ.Σ. του ΠΦΣ.

Λίγο πριν, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, δήλωσε ότι "Στο ΔΣ του ΠΦΣ που θα συνεδριάσει σε λίγο θα εισηγηθώ την έναρξη δυναμικών κινητοποιήσεων σε ολόκληρη την χώρα. Ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να υιοθετήσει και να στηρίξει τις θέσεις του υπουργού Υγείας απέναντι στην Τρόικα και να απορρίψει την ύποπτη έκθεση του ΟΟΣΑ στο τμήμα που αφορά την Φαρμακευτική Περίθαλψη, γιατί βλάπτει την Δημόσια Υγεία και την ελληνική κοινωνία."

Και συνέχισε πως "Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι ανταγωνισμός και Υγεία είναι έννοιες ασύμβατες. Καταγγέλλουμε ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ δεν μπορεί να είναι «Ευαγγέλιο» για την κυβέρνηση, ούτε ένα νέο μνημόνιο – προϊόν, προκατασκευασμένο κατ΄ εντολή των μεγάλων συμφερόντων τα οποία προφανώς εξυπηρετεί."

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΦΣΑ, κ. Κώστας Λουράντος μιλώντας στο ygeia360.gr δήλωσε, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά ότι "δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις χωρίς σχέδιο και χρονοδιάγραμμα, χωρίς συγκεκριμένους στόχους και ενώ η διαπραγμάτευση τρόικας - κυβέρνησης παραμένει ανοιχτή. Δεν πρόκειται να συμφωνήσω σε κινητοποίηση για την κινητοποίηση. Τέρμα τα καλαμπούρια, να το ξέρουν όλοι!"

Για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα μίλησε ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, επισημαίνοντας ότι «Στο κομμάτι των φαρμακείων έχουμε μία διαφωνία γιατί εμείς θεωρούμε ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί στο σύνολό του η λεγόμενη εργαλειοθήκη».

Για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα ο υπουργός Υγείας είπε: «Με τον κ. Χατζηδάκη έχουμε βγάλει από τον Νοέμβριο μία κοινή υπουργική απόφαση και μπορούν να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ όλες οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής που είναι το μεγαλύτερο κομμάτι των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. Ομως έχουμε διαφωνία στο να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ τα φάρμακα».

Στο ερώτημα αν θα μπορούν να ανοίξουν φαρμακεία και οι μη φαρμακοποιοί, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Είμαστε αντίθετοι σε αυτό. Το επιχείρημα για το οποίο είμαστε αντίθετοι είναι ότι όταν μας λένε ότι έχουμε πάρα πολλά φαρμακεία στην Ελλάδα – και αυτή είναι η αλήθεια- δεν μπορούμε να ανοίγουμε τον χώρο αυτό με έναν τρόπο ώστε να γίνουν κι άλλα».

O υπουργός υγείας παραδέχθηκε ότι ο προϋπολογισμός για τη φαρμακευτική δαπάνη είναι χαμηλός, προσθέτοντας ωστόσο, ότι η τελική απόφαση ανήκει στην κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων έκανε λόγο για απροκάλυπτη παρέμβαση της τρόικας που οδηγεί σε αφανισμό το ελληνικό φάρμακο.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟΝ realfm 97,8 Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ κ. ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
vian

Flash not installed.

300x300 DATABOXAD
300x300 VELTRAS