2nd slide

Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση των Υπουργείων Ανάπτυξης και Υγείας με την Τρόικα, προκειμένου να συζητηθούν τα εκκρεμή θέματα πριν το Eurogroup του Μαρτίου. Δεσπόζουσα θέση στις συζητήσεις είχε το θέμα της διάθεσης των ΜΥΣΥΦΑ και εκτός φαρμακείων, που αποτελεί βασικό αίτημα της Τρόικας και κύριο σημείο διαφωνίας με την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης και σε ό,τι αφορά στα φαρμακεία, τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα παρακάτω:

- Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ.

o Εξηγήθηκε ότι η απελευθέρωση τιμών θα προκαλέσει αρνητικές συνέπειες, δεδομένου ότι οι τιμές των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. στην Ελλάδα είναι ήδη οι χαμηλότερες στην Ευρώπη.

o Η πλειοψηφία των OTC (Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ) περιλαμβάνουν βιταμίνες, διαιτητικά προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής τα οποία είναι ήδη απελευθερωμένα. Οι υπόλοιπες κατηγορίες φαρμάκων (οι πωλήσεις ανέρχονται σε περίπου €100 εκ.) αποφεύγεται να απελευθερωθούν, κυρίως για λόγους δημόσιας ασφάλειας, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι οι οποίοι αναγνωρίζονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ.

o Η επίκληση, από πλευράς της Τρόικας, της Μεγάλης Βρετανίας ως παράδειγμα απελευθέρωσης με αποτέλεσμα την ευκολότερη πρόσβαση των πολιτών σε φάρμακα δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στην Ελλάδα. Η λειτουργία περίπου 11.000 φαρμακείων ακυρώνει το επιχείρημα της ευκολότερης πρόσβασης.

o Η έκθεση του ΟΟΣΑ εκτιμά οφέλη από την απελευθέρωση μίας αγοράς περί τα €370 εκ. Εν τούτοις, η εν λόγω αγορά κινείται πλέον χαμηλότερα από τα €300 εκ. με ποσοστό της μεγαλύτερο του 60% απελευθερωμένο. Επιπλέον, θα υπάρξει πρόσθετο κόστος εργασίας χωρίς παράλληλα να επιτραπούν σημαντικές μειώσεις που λειτουργούσαν αντισταθμιστικά για την αγορά και τους πολίτες. (Σημειώνεται ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ αναγνωρίζει ότι σε πολλές άλλες χώρες του Νότου στις οποίες προχώρησε η απελευθέρωση, η πλειονότητα των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ, χορηγείται μέσω των φαρμακείων).

- Λειτουργία φαρμακείων

o Εξετάζεται το ενδεχόμενο της περαιτέρω απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων.

"Δεν υπάρχει θέμα με τα σημεία διάθεσης. Η Ελλάδα έχει 12.000 φαρμακεία, αριθμός που θεωρείται υπεραρκετός για την επαρκή προμήθεια των καταναλωτών με τα Μη υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ)." Αυτή είναι η βασική θέση του υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στο "ΕΘΝΟΣ" της 25ης Φεβρουαρίου 2014.

"Η διάκριση των φαρμάκων σε συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα, γίνεται με αποκλειστικά οικονομικά κριτήρια. Είναι όλα φάρμακα." επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, σε συνέντευξή του στο Radio Thessaloniki.

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
Piktocare Banner 300x300
300x300 copy
300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS