theodosiadis

Παρατίθεται δήλωση του προέδρου του ΠΦΣ, κ. Κυριάκου Θεοδοσιάδη, μετά και τις αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με τα πληθυσμιακά κριτήρια για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων:

Τον καλύτερο υποστηρικτή των απόψεών μας αποτελούν πλέον οι αποφάσεις 228-232/2014 της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Μάλιστα οι αποφάσεις αυτές εκδόθηκαν σε μια χρονική στιγμή που διακυβεύονται τα ιερά και τα όσια του επαγγέλματός μας. Μέσω της έκθεσης του ΟΟΣΑ έχουν τεθεί σε αμφισβήτηση και τα πληθυσμιακά και τα χωροταξικά κριτήρια ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων και το σενάριο πώλησης φαρμάκων εκτός φαρμακείων.

Εμείς επιμένουμε και βροντοφωνάζουμε προς όλες τις κατευθύνεις ότι «το φαρμακείο και το φάρμακο δεν πρέπει αντιμετωπίζονται με τους κανόνες της αγοράς».

«Το φαρμακείο δεν είναι ένα οποιοδήποτε κατάστημα και το φάρμακο δεν είναι ένα οποιοδήποτε προϊόν»

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας επαναλαμβάνει με άλλη διατύπωση τις ίδιες αρχές.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση του ΣτΕ «…Τα φαρμακεία δεν αποτελούν αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά ιδιότυπα καταστήματα στα οποία συνδυάζεται η υπεύθυνη δραστηριότητα και η κοινωνική αποστολή με την εμπορική εκμετάλλευση…»

Η Ολομέλεια του ΣτΕ σε άλλο σημείο της απόφασής της δίνει έμμεσα απάντηση και σε όσους υποστηρίζουν ότι τα ΜΥΣΥΦΑ πρέπει να πωλούνται και μέσω των σουπερ μάρκετ σε τιμές ελεύθερες (δηλ. τιμές που θα καθορίζουν οι βιομήχανοι) προσβλέποντας ότι «η αγορά» θα αποκαταστήσει την ισορροπία.

Τι «απαντά» η Ολομέλεια του ΣτΕ: «…για τη λειτουργία των φαρμακείων υπάρχει έντονο κρατικό ενδιαφέρον λόγω της ζωτικής σπουδαιότητάς τους για το κοινωνικό σύνολο και για το λόγο αυτό το κράτος εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των φαρμακείων και μάλιστα υπό συνθήκες λειτουργίας εκτός όρων ελεύθερου ανταγωνισμού.»

Με άλλα λόγια σε αυτό το κράτος όπου κάποιοι φιλοδοξούν να γκρεμίσουν τα πάντα στο όνομα «των αγορών και του ανταγωνισμού», κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα φάρμακα δεν είναι φάρμακα αλλά «κάποια πράγματα», υπάρχουν ΕΥΤΥΧΩΣ οι δικαστικές αρχές, στην προκειμένη περίπτωση το ΣτΕ, που κρούει τον κώδωνα και προειδοποιεί ότι πάνω από όλα είναι η Υγεία και το Δημόσιο Συμφέρον.

Συγχαρητήρια στην Ολομέλεια του ΣτΕ για την σοφή και εμπνευσμένη απόφασή της. Συγχαρητήρια επίσης στη νομική ομάδα του ΠΦΣ που χειρίστηκε την παρέμβασή μας στην εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων.

Κυριάκος Θεοδοσιάδης
Πρόεδρος ΠΦΣ

PSEF24 300X300 PSEF
300x300 copy copy
300x300 PAGRHTIO
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
vian
SIGNATURE PAD BANNER 2
300x300 copy
300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS