eopyy 2

Το θέμα των ελλειμμάτων του ΕΟΠΥΥ και της "μαύρης τρύπας" των ασφαλιστικών ταμείων αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και έντονου προβληματισμού στη χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, καθώς δημιουργείται δημοσιονομικό κενό την περίοδο 2013-2014 και αυτό δεν αποκλείεται να φέρει νέα μέτρα.

Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ "Σύμφωνα με πληροφορίες, για το τρέχον έτος η απόκλιση από τον στόχο υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 650 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο διετίας 2013-2014 τρόικα και οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι το «κενό» θα φθάσει το 1 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν συνυπολογίζονται τα συσσωρευμένα χρέη παλαιότερων ετών του ΕΟΠΥΥ. Μαζί με τις οφειλές αυτές το ποσό εξακοντίζεται στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ."

Μιλώντας στον Βήμα 99,5, σχετικά με το αυξημένο έλλειμμα στον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Μάριος Σαλμάς επισήμανε ότι «ο οργανισμός έχει μία διοίκηση και αυτή λογοδοτεί», ενώ πρόσθεσε πως από το υπουργείο Υγείας είχε ζητηθεί εδώ και δύο μήνες η λήψη μέτρων. 
Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι θα υπάρξουν μέτρα όχι προς τους ασφαλισμένους, αλλά προς τους παρόχους. «Δεν υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί η συμμετοχή των ασθενών» υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος, μιλώντας στον Βήμα 99,5, είπε ότι «ο ΕΟΠΥΥ ήρθε για να μείνει, αφορά την υγεία όλων των Ελλήνων και δεν είναι κάποιο μαγαζί». Τ
όνισε ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν έπεσε έξω, αλλά «δημιουργήθηκε βίαια με προβλήματα οργανωτικά, οικονομικά και λειτουργικά». Ωστόσο, τόνισε ότι φέτος τα προβλήματα είναι λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι τα ταμεία που συγχωνεύτηκαν και δημιούργησαν τον ΕΟΠΥΥ είχαν προϋπολογισμό υγείας το 2011 περί τα 11 δισ. ευρώ, ενώ το 2013 ο ΕΟΠΥΥ έχει προϋπολογισμό για την υγεία στα 6 δισ. ευρώ.

Συνεχίζοντας και απαντώντας στα όσα ακούγονται περί αντικατάστασής του, ο κ. Παπαγεωργόπουλος τόνισε: «Η κυβέρνηση μου έκανε την τιμή να μου δώσει αυτή τη θέση. Δεν μου αρέσει να στρογγυλοκάθομαι σε καρέκλες. Αν θεωρούν ότι κάτι άλλο πρέπει να γίνει εγώ θα πω ένα ευχαριστώ στον κ. Σαμαρά που με εμπιστεύτηκε».


ΚΚΕ:  Η κυβέρνηση να κόψει το λαιμό της να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ

«Αποτελεί πρόκληση για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να μιλά η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ελλείμματα στον ΕΟΠΥΥ και διογκωμένες δαπάνες στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τη στιγμή που έχουν απομείνει ελάχιστες δημόσιες παροχές στους ασφαλισμένους του», αναφέρει σε σχόλιό του το ΚΚΕ για τον ΕΟΠΥΥ και προσθέτει:

«Η κυβέρνηση, ΕΕ και κεφάλαιο προετοιμάζουν νέες περικοπές σε φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες από τα ασφαλιστικά ταμεία και επιπλέον πληρωμές από τους λεηλατημένους μισθούς και συντάξεις. Προετοιμάζουν επιπλέον λουκέτα σε δημόσιες μονάδες υγείας και απολύσεις υγειονομικών.

Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει: Η κυβέρνηση να κόψει το λαιμό της να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ.

Τώρα απαιτείται ξεσηκωμός μέσα και έξω από τους χώρους υγείας, να διεκδικηθεί από το εργατικό κίνημα και τη λαϊκή συμμαχία η πλήρης κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με σύγχρονο εξοπλισμό και με δωρεάν παροχή των υπηρεσιών σε όλους χωρίς προϋποθέσεις. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στην υγεία».

 

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
Piktocare Banner 300x300
300x300 copy
300x300 DATABOXAD
300x300 VELTRAS