stavros

Παρατίθεται επιστολή των Δημήτρη Αγαθόπουλου, Γιώργου Αναστασάκη και Γιάννη Παπαδόπουλου, με θέμα "Γιατί αποχωρήσαμε από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΠΦΣ".

24.1.2013: Συνάδελφοι, χθες Τετάρτη 23-1-13 για λόγους στοιχειώδους αξιοπρέπειας τόσο δικής μας, όσο θέλουμε να πιστεύουμε και ΦΣ και συναδέλφων που έχουν δώσει πολλά στις κινητοποιήσεις του κλάδου, αλλά διαφώνησαν με την τελευταία απόφαση 19/12 της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΠΦΣ, αποχωρήσαμε από την συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΦΣ.
Εξηγούμαστε: εδώ και ένα χρόνο, όπως όλοι γνωρίζετε, βιώνουμε μια ιδιότυπη κατάσταση με τις κινητοποιήσεις του κλάδου. Κινητοποιήσεις που ενώ αποφασίζονται σχεδόν ομόφωνα από ΓΣ βασικά, σταματάνε ξαφνικά, είτε μέσω τηλεόρασης ή με αποφάσεις ΔΣ. Πράγματα γνωστά σε όλους.
Στις 24-11-12 ξεκινήσαμε ξανά αναστολή πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ, υλοποιώντας απόφαση της ΓΣ ΠΦΣ κάτω από την πίεση των συναδέλφων, με 4 βασικά αιτήματα, στα οποία, η πληρωμή Σεπτεμβρίου δεν ήταν η προτεραιότητα. Η καθολική συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των συλλόγων και των φαρμακοποιών πανελλαδικά δημιούργησε τις ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την διεκδίκηση των θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων του κλάδου. Η καθολική στήριξη στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων συμπύκνωνε τα αδιέξοδα του Ελληνικού Φαρμακείου, τις αγωνίες των συναδέλφων για το άμεσο μέλλον τους, την οργή τους για την απαράδεκτη συμπεριφορά των υπουργών. Από την πρώτη ημέρα όμως και λόγω κακού παρελθόντος υπήρχε δυσπιστία των συναδέλφων κατά πόσο η πλειοψηφία του ΠΦΣ θα υλοποιούσε την απόφαση. Πράγματι στις 8/12 στην κοινή σύσκεψη ΔΣ ΠΦΣ και των προέδρων πάρα πολλών ΦΣ, ο πρόεδρος εισηγήθηκε αναστολή, χωρίς να έχει υλοποιηθεί ούτε ένα αίτημα. Μπροστά στην οργισμένη αντίδραση των 35 από τους 37 παρόντων προέδρων, δεν αναστάλθηκε η κινητοποίηση. Στην συνέχεια είχαμε τις γνωστές εμπρηστικές δηλώσεις του κ. Λυκουρέντζου που έγιναν και λόγω της σφοδρής ενόχλησης του πρωθυπουργού για την συνέχιση της κινητοποίησης μας. Δηλώσεις που αφ’ ενός έδειχναν και δείχνουν τα μελλοντικά εναντίον μας σχέδια,(ωράριο, ποσοστό κέρδους , πληρωμές, ιδιοκτησιακό , ύλη, κλπ) αλλά και αφ’ ετέρου τα σχέδια εναντίον των ΦΣ που είναι εμπόδιο στα σχέδια τους.
Απαντήσαμε με 48ωρη πετυχημένη απεργία. Και ενώ αυτή η πίεση φαινόταν να αποδίδει, έγινε μυστική σύσκεψη της τριάδας που ουσιαστικά διοικεί τον ΠΦΣ με τον υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο της κλαδικής φαρμακοποιών της ΝΔ. Εκεί αποφασίστηκε το σταμάτημα της κινητοποίησης του κλάδου γιατί προκαλούσε κοινωνική αναστάτωση και χάλαγε την εικόνα της κυβέρνησης. Στη συνέχεια κλήθηκε το ΔΣ, παρουσία των ΔΣ ΦΣΑ και ΦΣΠ, απλά να επικυρώσει την ήδη ειλημμένη απόφαση. Για άλλη μια φορά οι άνωθεν κομματικές και κυβερνητικές εντολές υπερίσχυσαν των συμφερόντων του κλάδου και του κινδύνου κατάρρευσης χιλιάδων φαρμακείων. Η υποταγή είναι πλήρης και αντίστοιχη είναι και η απαξίωση των συλλογικών οργάνων από τη συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακοποιών, οι οποίοι για πολλοστή φορά χρησιμοποιήθηκαν ως εξιλαστήρια θύματα για να παιχτούν διάφορα παιχνίδια στην πλάτη τους.
Εντύπωση μας προκάλεσε η συμπόρευση συναδέλφων του Δ.Σ του ΠΦΣ, οι οποίοι ξεκινώντας από διαφορετικά κίνητρα και αιτιάσεις συντάχθηκαν με τις κυβερνητικές εντολές. Απόφαση 12-3 που έγινε σημαία για κάποιους.
Αντισταθήκαμε όσο μπορούσαμε, μεταφέροντας τις απόψεις χιλιάδων συναδέλφων από μηνύματα που μας έρχονταν, όμως οι συσχετισμοί των δυνάμεων μας, δεν ήταν αρκετοί να ανακόψουν τον κυβερνητικό συνδικαλισμό.
Συνάδελφοι, όσοι διαβάζετε τα κείμενα μας θα είδατε την προσπάθεια μας , παρά τις διαφωνίες μας , υπέρ της ενότητας στη δράση. «ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ .ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ! Δεν είναι η ώρα για μεμψιμοιρίες. ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!» είναι μερικά αποσπάσματα από τα κείμενα μας.
Γιατί διαφωνήσαμε:
-γιατί το ΔΣ δεν είναι για να επικυρώνει αποφάσεις που παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες.
-γιατί δεν είχε υλοποιηθεί κανένα από τα αιτήματα της κινητοποίησης. Ο δε συμψηφισμός, ο Τειρεσίας, τα κατασχετήρια κλπ ξεχάστηκαν τελείως. Μόνο θα, θα!
-γιατί ο υπουργός δεν είχε πάρει πίσω τίποτα από τις κατάπτυστες και εμπρηστικές του δηλώσεις κατά του κλάδου και των ΦΣ.
-γιατί είχαμε δώσει τον λόγο μας όλοι , στους ΦΣ και στην ΓΣ του ΦΣΑ που δεν είχαν λαμβάνειν Σεπτέμβριο και συμμετείχαν ενωτικά στην κινητοποίηση για τα κλαδικά αιτήματα, ότι δεν θα σταματήσει η κινητοποίηση αν πληρωθεί ο Σεπτέμβρης. «Εμπαίζετε τον ΦΣΑ ακόμα μια φορά» είπε στην κοινή συνεδρίαση, διαφωνώντας έντονα με την εισήγηση, το ΔΣ του ΦΣΑ. Κι όμως σταμάτησε η κινητοποίηση μόνο με την υπόσχεση!!! πληρωμής του Σεπτέμβρη. Που έγινε 9 ημέρες αργότερα και αυτή κουρεμένη με το σύνολο του αναδρομικού rebate από τον Μάρτιο του 2012, για το οποίο μας διαβεβαίωναν ότι δε θα εισπραχθεί.
-γιατί δεν θέλαμε για μια ακόμη φορά το ΔΣ να «αδειάσει» τους συναδέλφους μας που με κόπο , πόνο και θυσίες ακολουθούν τις αποφάσεις των ΦΣ.
-γιατί θεωρούσαμε ότι με μια τέτοια απόφαση το ΔΣ, ένα μόλις χρόνο μετά την εκλογή του, χάνει και τα τελευταία δείγματα αξιοπιστίας, που με πολύ κόπο και πόνο προσπαθήσαμε να πετύχουμε και πάμε σε μια εποχή έντονου διχασμού. Σε μια εποχή που τα δύσκολα είναι μπροστά μας.
-γιατί οι ΦΣ δεν είναι ούτε να φτιάχνουν, ούτε να χαλάνε την εικόνα καμίας κυβέρνησης. Ούτε της χθεσινής , ούτε της σημερινής , ούτε της αυριανής. Ρόλος τους είναι να υπερασπίζονται τα συμφέροντα του κλάδου αδιαφορώντας για το ποιος κυβερνά, με αποφάσεις που αυτοί αυτόνομα παίρνουν.
-γιατί οι ΦΣ δεν είναι να χρησιμοποιούνται για κομματικές σκοπιμότητες και προσωπικές στρατηγικές. Αλλά να χαράζουν προτάσεις και στρατηγικές για το σήμερα και το αύριο του ελληνικού φαρμακείου.

Συνάδελφοι, το τι υλοποιήθηκε στη συνέχεια λίγο πολύ το γνωρίζετε όλοι.
Κι ενώ θα έλεγε κανείς καλοπροαίρετος, αναμενόμενα ήταν όλα αυτά και οι εντάσεις και οι διαφωνίες και το ξαφνικό σταμάτημα της κινητοποίησης κλπ , φτάνουμε στην πρωτοχρονιά και ο πρόεδρος του ΠΦΣ με μήνυμα του, με μια πρωτοφανή στα χρονικά ανακοίνωση, επιτέθηκε με ανοίκειους χαρακτηρισμούς σε όλους όσοι είχαν διαφορετική άποψη: σε ΦΣ που διαφώνησαν ανοικτά και είτε συνέχισαν την κινητοποίηση, είτε αναγκάστηκαν να την σταματήσουν. Σε συναδέλφους που, έχοντας σηκώσει το βάρος της κινητοποίησης, διατύπωσαν δημόσια, έστω και έντονα την άποψη τους. Τέλος επιτέθηκαν σε εμάς τους 3 , που είχαμε άλλη άποψη και διαφωνήσαμε έντονα .
Όλοι εμείς που είχαμε διαφορετικές απόψεις χαρακτηριστήκαμε «παπαγαλάκια της καταστροφής», «αυτόκλητοι εισαγγελείς», «αναξιόπιστοι και καταγέλαστοι ψευτοαγωνιστές» « δήθεν αγωνιστές » με «απόψεις γραφικές , για να κλείσουμε μια ώρα αρχύτερα», κλπ, κλπ.
Και όλα αυτά με λογύδρια υπέρ της «ενότητας, την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού»!!!!! και «ότι η εντολή των φαρμακοποιών προς όλους μας είναι η σύνθεση και όχι η διαίρεση».
Δηλαδή αν δεν ήθελε τη ….διαίρεση τι παραπάνω λοιδορίες και κοσμητικά θα μας έσερνε; Αυτή η τακτική βέβαια θυμίζει την ρήση « η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», αντί μιας γενναίας συγνώμης προς τους συναδέλφους.
Και μπερδεύοντας το ρόλο του , διαβάσαμε και τα εξής καταπληκτικά: «Ολοκληρώσαμε την πληρωμή του Σεπτέμβριου» και «Ξεκινήσαμε τις πληρωμές Οκτωβρίου»!!!!!! (πάντα τμηματικά !).Ναι καλά διαβάσατε ο πρόεδρος του ΠΦΣ τα γράφει αυτά. Όχι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, ούτε ο υπουργός. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ!!!
Δε σχολιάζουμε το δεύτερο για τον ΟΚΤ/12, δε νομίζουμε ότι χρειάζεται.
Και παρακάτω: «επισπεύσαμε τις πληρωμές για τα χρέη του 2011»!!! που είχαν συμφωνήσει να πληρωθούν στις 31-3-2012 του ΟΠΑΔ μόνο, γιατί τα άλλα αγνοούνται!
Συνάδελφοι, κι ενώ οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και οι …επιτυχίες συνεχείς, περιμέναμε στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΦΣ , έστω ένα λόγο αυτοκριτικής και για τα γραφόμενα εναντίον ΦΣ και μελών του ΔΣ και για τη μη υλοποίηση , όχι μόνο των αιτημάτων , αλλά και αυτής ακόμα της απόφασης για «συνεδρίαση του ΔΣ το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου για επανεξέταση». Όλα καλά και ωραία!
Μετά λοιπόν τις εισηγήσεις του προεδρείου , που δεν ακούσαμε τίποτα από τα παραπάνω,
--για λόγους ηθικής αξιοπρέπειας δικής και θέλουμε να πιστεύουμε ΦΣ αλλά και του τελευταίου συνάδελφου που πήρε μέρος στις κινητοποιήσεις του κλάδου
-και επειδή δεν θέλουμε να κάνουμε τις ..γλάστρες διαβάζοντας στο διαδίκτυο και στο σαιτ του ΠΦΣ 24-12-12 ειδήσεις σαν και αυτές « Σύμφωνα με ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Π.Φ.Σ. στην Δ.Ε. του ΤΣΑΥ κ. Αριστείδη Κολοτούρο…», δηλαδή να μαθαίνουμε ποιοι μας εκπροσωπούν στο ΤΣΑΥ κλπ από τρίτους. Γιατί στο ΔΣ ποτέ δεν το συζητήσαμε και δεν το αποφασίσαμε!!!

ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ
Συνάδελφοι, στόχος δικός μας όλο αυτή την δύσκολη τριετία ήταν και είναι να έχουμε σχέδιο και όχι το «βλέποντας και κάνοντας». Να οργανώσουμε την αντίσταση του κλάδου απέναντι στα εναντίον μας σχέδια της χθεσινής, της σημερινής και γιατί όχι αν χρειασθεί και της αυριανής κυβέρνησης. Και το κυριότερο: προσπαθούμε εδώ και καιρό με τις μικρές μας δυνάμεις και χωρίς διοικητική –γραμματειακή υποστήριξη να ανοίξουμε δρόμο για το μέλλον των φαρμακείων μας. Με μελέτες, συζητήσεις και προτάσεις.
Και σε αυτό θα επιμείνουμε, αφήνοντας τους άλλους να ασχολούνται με ….συνδετήρες και λαστιχάκια.
Συνάδελφοι, αυτή η ..στάνη δυστυχώς αυτό το τυρί βγάζει. Καλούμε λοιπόν τις διοικήσεις των Φ. Συλλόγων και κάθε συνάδελφο ξεχωριστά, να μην πέσουν στην παγίδα των πολιτικών και κομματικών αντιπαραθέσεων αλλά να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους σε ενωτικούς αγώνες για τη διάσωση όσο γίνεται μεγαλύτερου αριθμού φαρμακείων και την επίλυση των θεσμικών και οικονομικών προβλημάτων. Μην τους δώσετε την ικανοποίηση της διάλυσης. Επιβάλλετε αλλαγή νοοτροπίας και πρακτικής που μας οδήγησε στα πρόθυρα του γκρεμού. Δεν αξίζει κανείς αυτόν τον διασυρμό που μας επέβαλλαν.
Σηκωθείτε από τον καναπέ. Αναβαθμίστε τους συλλόγου σας, οργανώστε την αντίσταση σας.
Να αποφασίσουμε για το μέλλον μας. Να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν.

«ΟΙ ΙΔΕΕΣ (ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ) ΔΕΝ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ
ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΑΛΕΨΕΙ ΓΙ' ΑΥΤΕΣ» Τόμας Μαν.

-ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 
-ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 
-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300
SIGNATURE PAD BANNER 2

Flash not installed.

300x300 DATABOXAD

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr