Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα και την Τρίτη τα φαρμακεία της χώρας.

farmakopoios 4

Την απόφαση έλαβε χθες το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και οι γενικές συνελεύσεις των Συλλόγων Αττικής (ΦΣΑ) και Πειραιά (ΦΣΠ). Οι φαρμακοποιοί κλιμακώνουν την αντιπαράθεσή τους με το υπουργείο Υγείας, το οποίο διαμηνύει πως δεν μπορεί να υπάρξει προσέγγιση εάν δεν σταματήσουν οι κινητοποιήσεις. (Πηγή: ethnos.gr, του Δημήτρη Καραγιώργου)

Το... μάρμαρο πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι συνεχίζουν να καταβάλλουν από την τσέπη τους τη συνολική αξία των συνταγών, καθώς οι φαρμακοποιοί έχουν αναστείλει και την πίστωση στον Οργανισμό.

Το κλίμα παραμένει πολεμικό, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν βαριές κατηγορίες. Το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για προνόμια του κλάδου και οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος δεν τήρησε όσα υποσχέθηκε για την εξόφληση των χρεών του ΕΟΠΥΥ.

Οι ασφαλισμένοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην προοπτική εξεύρεσης λύσης. Το προεδρείο του ΠΦΣ άφησε χθες μια χαραμάδα συνεννόησης, αποφασίζοντας ότι θα εξετάσει τη στάση του σε νέα συνεδρίαση την Τετάρτη. Οι φαρμακοποιοί περιμένουν μια προσέγγιση με το υπουργείο Υγείας, ώστε να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και μια αξιοπρεπής συμφωνία και για τις δύο πλευρές.

amptzoglou 1

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ζήτησε να αποσυρθεί η δήλωση του υπουργού Υγείας περί πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου των φαρμακείων και να συμφωνηθεί ένα χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των παλαιών οφειλών του ΕΟΠΥΥ (έως το τέλος του 2011) και των χρεών του περασμένου Σεπτεμβρίου.

lourantos 4

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κωνσταντίνος Λουράντος εκτίμησε ότι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ θα ανέλθουν στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ έως το τέλος του έτους. Από αυτά, τα 170 εκατομμύρια αφορούν παλαιές οφειλές του ΟΠΑΔ.

Για το αδιέξοδο που έχει προκληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Λουράντος επέρριψε τις ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας: «Ο κ. Λυκουρέντζος μας εγκάλεσε για αναξιοπιστία. Του απαντάμε ότι δεν μπορούν οι αναξιόπιστοι να μιλούν για αθέτηση υποσχέσεων. Ποιος αθέτησε τα χρονοδιάγραμματα πληρωμών μας;».

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ τόνισε ότι ακόμη δεν έχουν εξοφληθεί οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ για τον Αύγουστο, οι οποίες -με βάση το χρονοδιάγραμμα- έπρεπε να έχουν εξοφληθεί στις 12 Νοεμβρίου.

Ολα τα χρήματα που μας οφείλονται, ανέφερε, εμείς τα έχουμε αποδώσει στους προμηθευτές μας.


Μήνυμα Λυκουρέντζου
«Σταματήστε για να συζητήσουμε»

LYKOURENTZOS

«Να λήξουν οι κινητοποιήσεις και έπειτα κουβεντιάζουμε». Με την κατηγορηματική αυτή δήλωση στο «Εθνος» σχολίαζαν χθες κύκλοι του υπουργείου Υγείας την απόφαση των φαρμακοποιών για παράταση των κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ηγεσία του υπουργείου δεν αισθάνεται ότι είναι εκτός των όσων συμφώνησαν με τους φαρμακοποιούς. Η στάση του κλάδου -αναφέρουν- επαναλαμβάνεται μονότονα: Απεργούν και δεν μεταβάλλουν τη στάση τους, ό,τι και να συμβεί: «Κάθε φορά που προσπαθούμε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο, αυτοί κλιμακώνουν την αντίδρασή τους. Το Σάββατο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου δεν είχε κανέναν λόγο να εισηγηθεί συνέχιση των κινητοποιήσεων». Οι δύο πλευρές βιώνουν μία κρίση χωρίς προηγούμενο, με τους φαρμακοποιούς να καταγγέλλουν τον υπουργό Υγείας Αν. Λυκουρέντζο ότι δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του και τον υπουργό να απαντά με σκληρές δηλώσεις.

Στο υπουργείο υπάρχει η εκτίμηση ότι η συνδικαλιστική ηγεσία των φαρμακοποιών είναι αδιάλλακτη και αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στον κλάδο: «Εχει σειρά προνομίων, ενώ θέλει να ελέγχει και την αγορά, ανατρέποντας τα όσα προβλέπει η νομοθεσία για το ωράριο των φαρμακείων».

Παρά τους υψηλούς τόνους, η πολιτική ηγεσία αφήνει γέφυρα επικοινωνίας και εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει για το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, εφόσον οι φαρμακοποιοί διακόψουν τις κινητοποιήσεις τους.


 


 

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
vian
SIGNATURE PAD BANNER 2
300x300 copy
300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS