YYKA

Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2012: Ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, είχε σήμερα προγραμματισμένη συνάντηση με τον νέο αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα υγείας και προστασίας των καταναλωτών, κ. Τόνιο Μποργκ, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τον προγραμματισμό των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα θέματα υγείας έως και τη λήξη της θητείας της στα τέλη του 2014.
Στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Λυκουρέντζος παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες πραγματοποιούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδας, τις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας, καθώς και την προετοιμασία της ανάληψης της Ελληνικής Προεδρίας το 2014. Επιπλέον, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της μετανάστευσης και των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία, καθώς και στο θέμα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στα συστήματα υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε), με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών σε επίπεδο Ε.Ε. για την αντιμετώπισή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Λυκουρέντζο, «η Ευρώπη έχει κατακτήσει εδώ και δεκαετίες ένα υψηλό επίπεδο υγείας, σε σύγκριση και με άλλες γωνιές του πλανήτη. Η πρόκληση σήμερα είναι η διατήρηση και ενίσχυση του υψηλού επιπέδου παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε εποχές περιορισμού των διαθέσιμων πόρων. Κατά συνέπεια η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα των συστημάτων υγείας είναι πρώτης γραμμής προτεραιότητα και ζωτικής σημασίας για τις οικονομίες των χωρών».

Με αφορμή δημοσίευμα στο Reuters της 4ης Δεκεμβρίου σχετικά με την τήρηση κανόνων υγιεινής σε σχέση με την αντοχή στα μικρόβια και τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στα ελληνικά νοσοκομεία, καθώς και τις σχετικές δηλώσεις του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων (ECDC), κ. Marc Sprenger, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι «το Υπουργείο καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη και καθολική πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. Είναι βεβαίως δεδομένο ότι με την οικονομική κρίση αυξήθηκε κατά πολύ ο αριθμός των εξυπηρετούμενων πολιτών από το δημόσιο σύστημα υγείας, ωστόσο ανταποκρινόμαστε, ενώ αξιοποιούμε τόσο την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ECDC, όσο και την αμέριστη συνδρομή της Task Fοrce για την Ελλάδα, με την συμμετοχή των εταίρων μας πάντα σε πνεύμα καλής συνεργασίας και σεβασμού των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Μάλιστα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του σχετικά με τον χειρισμό του θέματος από τον επικεφαλής του ECDC και τη βεβαιότητά του ότι τα ανωτέρω αποτελούν προσωπικές απόψεις του κ. Sprenger και δεν απηχούν τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πραγματοποιήθηκε, επίσης, συντονιστική συνάντηση με τον επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα, κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, στο πλαίσιο της Συντονιστικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου της TFGR, όπου παρουσιάστηκε η καινοτόμος πρωτοβουλία «Υγεία εν Δράσει» στο πλαίσιο της οποίας εφαρμόζεται ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την Υγεία.    

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
vian
SIGNATURE PAD BANNER 2

Flash not installed.

300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS