Εκτύπωση
Κατηγορία: Φάρμακα

xapia10

Ένα εκατομμύριο € την ημέρα υπολογίζεται ότι επιβαρύνεται η φαρμακευτική δαπάνη από την καθυστέρηση της ανακοστολόγησης των φαρμάκων η οποία αναμενόταν στις 15 Σεπτεμβρίου και παραπέμφθηκε για άλλη μια φορά στις ελληνικές καλένδες. Και το κρίσιμο ερώτημα παραμένει: Ποιος ευθύνεται; Το περίεργο είναι ότι όλες οι πλευρές με πρώτη την ηγεσία του Υπουργείου επιθυμούν την επιτάχυνση της ανακοστολόγησης, αλλά το αποτέλεσμα είναι μια ολόκληρη αγορά (των φαρμάκων) να κλυδωνίζεται στην αναμονή της, τρεις και πλέον μήνες μετά την ψήφιση του νόμου που προέβλεπε την γενική ανατιμολόγηση. Η αδυναμία οφείλεται σύμφωνα με εκτιμήσεις σε ελλείμματα διαθέσιμου προσωπικού και ευέλικτων διαδικασιών. (Πηγή: healthview.gr/22.9.2012, της Βάννας Κεκάτου)
Από τη μία η διαδικασία συγκέντρωσης των τιμών των φαρμάκων από όλες τις χώρες της Ευρώπης, με τις απαραίτητες αναγωγές των τιμών λόγω των διαφορών στη συσκευασία και περιεκτικότητα για να καταλήξουν στο μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών, είναι ένα «σταυρόλεξο για έμπειρους λύτες» ειδικότερα αν προσθέσεις και το χρόνο που χρειάζεται για τη διερεύνηση για το αν  έχουν λήξει ή όχι τα πατέντα και πάει λέγοντας. Η κακοδαιμονία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης έχει πάντα ρίζες στην υποστελέχωση με έμπειρους ανθρώπους και στις πολύπλοκες αναποτελεσματικές διαδικασίες.

Η προοπτική της έλλειψης φαρμάκων είναι επίσης μια σοβαρή παρενέργεια αυτής της καθυστέρησης, αφού ήδη έχουν «φρενάρει» οι παραγγελίες με τα φαρμακεία, τις φαρμακαποθήκες και τους εισαγωγείς να περιμένουν  να προχωρήσουν σε παραγγελίες με τις νέες τιμές. Κι αυτό έρχεται να επιβαρύνει ήδη την αγορά που έχει «στεγνώσει» από ρευστό.

«Ας βγει με λάθη!... και θα τα βρούμε στις ενστάσεις. Δεν θα είναι πρώτη φορά», δήλωσε στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας που και από την πλευρά της πιέζει για την εξεύρεση άμεσης λύσης στο σοβαρό αυτό πρόβλημα. Και αν αυτό ακούγεται περίεργο, ο λόγος είναι ότι, αν η φαρμακευτική δαπάνη ξεπεράσει τα γνωστά πλαφόν θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα με τη διαδικασία του clawback που τη θεωρούν ανισόρροπη και αδιαφανή!

Τελικά το ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, δεν αλλάζει το γεγονός ότι χάνεται ένα εκατομμύριο ευρώ καθημερινά και η ηγεσία του Υπουργείου που έχει την ευθύνη για τις αποφάσεις, πρέπει να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση για να βρεθεί λύση. Το ερώτημα του ενός εκατομυρίου € (την ημέρα!) πρέπει να απαντηθεί!