Εκτύπωση
Κατηγορία: Φάρμακα

xapia 1

Έντονες αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει στο ενδεχόμενο πώλησης των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων και εκτός φαρμακείου. Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχουν εκφράσει την απόλυτη αντίθεσή τους σε ό,τι αφορά την πώληση των ΜΥΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ ή και οπουδήποτε αλλού, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για φάρμακα που έχουν ενδείξεις, αντενδείξεις και παρενέργειες, οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του πολίτη. Την ίδια ώρα, σχετικά με το θέμα τοποθετούνται φορείς, κόμματα και παρατάξεις, όπως:

 

Η απελευθέρωση της τιμής των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) που εξήγγειλε ο Υπουργός Ανάπτυξης, θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις στα φάρμακα οι οποίες θα προστεθούν στις πλάτες του ελληνικού λαού που ήδη το 2013 πλήρωσε 25% περισσότερα χρήματα για φάρμακα, από ότι το 2012, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛ. ΣΤΑΤ.

Το μέτρο αυτό όπου εφαρμόστηκε παγκοσμίως, οι τιμές εκτοξεύθηκαν στα ύψη. Αυτή είναι η πολιτική τους. Διαρκής μείωση των δημόσιων δαπανών για το φάρμακο που αναγκάζει τους πολίτες να πληρώνουν όλο και περισσότερο από την τσέπη τους. Αυτό είναι το περίφημο «φθηνό φάρμακο Σαμαρά» που υποσχόταν ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης πριν λίγους μήνες.

Την ίδια στιγμή βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, επιτρέποντας την πώληση των φαρμάκων αυτών στα Σούπερ Μάρκετ. Για να κάνει το δωράκι αυτό στα μεγαλοκαταστήματα, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης αγνοεί πλήρως τη θέση του μόνου αρμόδιου κρατικού φορέα για το θέμα αυτό, του Εθνικού Οργανισμού φαρμάκου.

Τα φάρμακα έχουν παρενέργειες και η διάθεσή τους πρέπει να γίνεται ΜΟΝΟ από τα φαρμακεία, γνωμοδότησε ο ΕΟΦ. Αυτό φαίνεται να είναι ψιλά γράμματα για το Υπουργείο Ανάπτυξης. Προέχουν τα δωράκια στα μεγάλα συμφέροντα.

Κάθε μέρα που περνάει γίνονται και πιο επικίνδυνοι. Ας τους σταματήσουμε εδώ και τώρα!

Είναι πολύ σημαντικό που όλοι οι φορείς γύρω από το φάρμακο καθώς και τα κόμματα της Βουλής δήλωσαν την πλήρη αντίθεσή τους στην πρόθεση του Υπουργού Ανάπτυξης να απελευθερώσει την πώληση των ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ. από τα φαρμακεία.

Πουθενά όμως δεν διαβάσαμε ούτε και ακούσαμε για την σίγουρη όπως φαίνεται, απελευθέρωση της τιμής αυτών των φαρμάκων από το Υπουργείο Ανάπτυξης με την ... σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Υγείας!!!

Όπως όλοι γνωρίζουν, η απελευθέρωση της τιμής των ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ. είναι το πρώτο βήμα για την διάθεση τους από τα super markets και αυτό διότι η σημερινή σταθερή και πολύ μικρή τιμή τους δεν επιτρέπει στα τελευταία να κερδοσκοπήσουν!

Πιστεύουμε, ότι με την απελευθέρωση της τιμής τους θα δοθεί στην Κυβέρνηση η δικαιολογία που απαιτείται, ώστε αφ/ ενός μεν να ρίξει το βάρος της ... αύξησης της τιμής τους στα φαρμακεία, αφ/ εταίρου δε να τα δώσει προς βορά στα super markets στις διαφημιστικές εταιρίες και στα ΜΜΕ!

Τα παιχνίδια γύρω από το φάρμακο, οι παραπλανητικές δηλώσεις των συναρμόδιων υπουργείων και η κερδοσκοπία εις βάρος των φαρμακοποιών αλλά και των πολιτών πρέπει να σταματήσει αμέσως!

Τα φάρμακα είτε συνταγογραφούνται είτε όχι δεν προσφέρονται για επικοινωνιακά και άλλα παιχνίδια!

Για την Π.Φ.ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Κωνσταντίνος Λουράντος
Ανδρέας Σοφιανόπουλος
Ηλίας Χαλιγιάννης