Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

lourksanth

Ιδεολογικά αντίθετος με τις αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων εμφανίζεται ο υπουργός Υγείας. Ο Ανδρέας Ξανθός, σχολίασε ότι οι αλλαγές που έγιναν έχουν σαφώς νεοφιλελεύθερο πρόσημο, το οποίο δεν είναι συμβατό με την ιδεολογική ταυτότητα του κυβερνώντος κόμματος.


Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι οι αλλαγές επιβλήθηκαν από τους δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση και ήταν σαφώς πιο ‘’σκληρές’’ στο αρχικό τους στάδιο.
Ο κ. Ξανθός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών, οι οποίες θα προκύψουν έπειτα από την εφαρμογή του απελευθερωμένου νέου συστήματος και την περαιτέρω διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Τόνισε, ότι ο χώρος του φαρμάκου χρειάζεται παρακολούθηση και για το σκοπό αυτό διαμορφώνεται ένα ‘’Παρατηρητήριο Αγοράς Φαρμάκου’’, στο οποίο θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι όλων των φορέων της αγοράς.

Ο υπουργός ακόμα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η μεγάλη απειλή για τα φαρμακεία δεν είναι η επιχειρηματικότητα που θα αναπτυχθεί με το νέο σύστημα.

"Το πρόβλημα είναι η βιωσιμότητα του φαρμακείου, η οποία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη ροή πληρωμών του ΕΟΠΥΥ." είπε και προανήγγειλε βελτίωση στο καθεστώς των πληρωμών, καθώς και ελάφρυνση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη.

Από την πλευρά του, πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος, αμφισβήτησε τα περί διαπραγμάτευσης που ανέφερε ο υπουργός Υγείας και τον κάλεσε να διαπραγματευτεί με αυτούς που ευνοεί με την απόφαση που εξέδωσε.
Αναφερόμενος στη γενική συνέλευση του Σαββάτου, ο κ. Λουράντος εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει απόφαση των φαρμακοποιών για απεργία, αλλά ο ΠΦΣ θα προσβάλει την Τρίτη την υπουργική απόφαση για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων.

Πηγή:mynews.gr