Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

farmakapoth

Για πλήγμα στον υγιή ανταγωνισμό από “φωτογραφικές” διατάξεις που περιλαμβάνονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, κάνουν λόγο οι φαρμακαποθηκάριοι.


Εστιάζουν τις ενστάσεις τους στο άρθρο 2 της ΚΥΑ, όπου αναφέρεται ότι “δεν χορηγείται άδεια σε νομικά πρόσωπα, πλην των συνεταιρισμών φαρμακοποιών μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ)...”.

Με ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων αναφέρει ότι πρέπει να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο αυτό κείμενο.
Σύμφωνα με τους φαρμακαποθηκάριους, η ΚΥΑ δεν λαμβάνει υπόψη τις απόψεις του κατεξοχήν αρμόδιου οργάνου των φαρμακοποιών, του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), ενώ παραβιάζει τα ευρωπαϊκά κεκτημένα και το κοινό περί δικαίου αίσθημα:

“Το χειρότερο όμως είναι ότι περιέχει φωτογραφική διάταξη υπέρ των μελών της ΟΣΦΕ, νοθεύοντας καίρια τον υγιή ανταγωνισμό στον χώρο της χονδρικής πώλησης φαρμάκων.
Ουσιαστικά με την φωτογραφική αυτή διάταξη υπέρ των συνεταιρισμών, τους παρέχονται ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα εις βάρος των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών”.

Το προεδρείο του Συλλόγου τονίζει ότι η συγκεκριμένη διάταξη - εκτός των άλλων - είναι άδικη, καθώς αποδεδειγμένα το ιδιωτικό φαρμακεμπόριο στήριξε και στηρίζει τα φαρμακεία και τον ΕΟΠΠΥ, πληρώνει περισσότερους φόρους και απασχολεί περισσότερους εργαζομένους.
Δηλώνει, δε, ότι θα αγωνιστεί για να μην περάσει η συγκεκριμένη ΚΥΑ – τερατούργημα, η οποία τίποτα άλλο δεν κάνει από το να πριμοδοτεί τα μέλη της ΟΣΦΕ.

Χαρακτηριστικά γράφει ο ο Θ.Γ. Σκυλακάκης, Φαρμακοποιός - Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων

«Ο Π έχει φίλο τον Κατή, τον Μπέη δε φοβάται»

Άφωνοι έμειναν όλοι οι συμμετέχοντες στη Φαρμακευτική Αγορά από την πολυαναμενόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το «άνοιγμα» του Φαρμακευτικού Επαγγέλματος!!
Πραγματικά η εν λόγω απόφαση θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για τα βραβεία Νόμπελ 2016. Όχι, όμως, του Νόμπελ οικονομίας, αλλά αυτού της …φωτογραφίας.

Γιατί δεν έλεγαν σε όλους μας ότι το «άνοιγμα» θα γίνει για να …ταχτοποιηθούν εκκρεμότητες προς κάποιους επαγγελματίες συνδικαλιστές? Γιατί μας άφησαν στην αγωνία και παρέσυραν τους συναδέλφους φαρμακοποιούς σε απεργίες?

Γιατί, τέλος, δεν την έκαναν ακόμα απλούστερη γράφοντας ότι νομικά πρόσωπα δεν μπορούν να μετάσχουν σε φαρμακεία, παρά μόνο στην περίπτωση που τα προεδρεία τους διαθέτουν κομματικά ένσημα?

Πέρα από κάθε λογική και κάθε Ευρωπαϊκό πεπραγμένο η ΚΥΑ διαχωρίζει επιχειρήσεις με βάση τη μετοχική τους σύνθεση, παραπέμποντας σε εποχές που ο γράφων πίστευε ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, εγκαθιδρύοντας ένα «λαϊκό ολιγοπώλιο» και δίνοντας το δικαίωμα σε... managers(sic!) που απέτυχαν ως τώρα παταγωδώς, να διασώσουν εαυτόν και επιχειρήσεις που... διοικούν (sic x2), αρπάζοντας τα φαρμακεία των «μελών-πελατών» τους.

Το αστειότερο όλων είναι , ότι αυτοί ακριβώς οι τύποι επί καιρό διέδιδαν ιστορίες με δράκους - όπου δράκος=ιδιώτης φαρμακέμπορος- που δήθεν πίεζαν να ανοίξει το επάγγελμα για να «γερο-λαδίσουν» εις βάρος των συναδέλφων φαρμακοποιών…O TEMPORA,O MORES…

Θεωρώ δεδομένο ότι αυτό το νομοθετικό ατόπημα θα καταπέσει στα αρμόδια δικαστήρια, και γι αυτό δεν ασχολούμαι άλλο με αυτό.
Περιμένω όμως από τον πρόεδρο του ΠΦΣ, τον φίλο μου Κώστα Λουράντο να βγει και να τοποθετηθεί δημόσια επί του ζητήματος και να κατονομάσει με θάρρος (που αποδεδειγμένα διαθέτει), ποιος τελικά θέλει «να βάλει στο χέρι» στα Φαρμακεία.

Μήπως-όπως άλλωστε συμβαίνει συχνότατα –οι πραγματικοί εχθροί βρίσκονται «εντός των τειχών» κι όχι έξω ή γύρω απ αυτά?

Θ.Γ.Σκυλακάκης/Φαρμακοποιός
Δ/νων Συμβουλος ΠΡΟΦΑΡΜ Α.Ε
Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων

 

 

Πηγές:mynews.gr, healthreport.gr