Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

2nd slide

Για τρεις βασικές αλλαγές στον χώρο του φαρμάκου έκανε χθες λόγο ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών τιμών, στη διάθεση των ΦΥΚ μέσω των φαρμακείων με κλιμακωτό ποσοστό κέρδους και μηνιαίο πλαφόν 20.000 ευρώ, και την ένταξη 300 νέων φαρμάκων στη θετική λίστα. Αναλυτικότερα:

 

- Νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών τιμών

Όπως ανέφερε ο υπουργός στην εισαγωγή του, "Το Υπουργείο Υγείας, προσπαθώντας να εξομαλύνει αδικίες που προέκυψαν από τον προηγούμενο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών τιμών, γιατί του είχαν δημιουργήσει για ορισμένες κατηγορίες θεραπευτικών ουσιών μεγαλύτερες του επιθυμητού συμμετοχές των ασθενών, προχώρησε σε δύο βασικές μεταβολές στον τρόπο υπολογισμού της ασφαλιστικής τιμής. 

Πρώτον, αυξήσαμε τον τρόπο που βγαίνει ο μέσος όρος της ασφαλιστικής τιμής. Από το μερίδιο που ήταν στην προηγούμενη απόφαση στο 4% της αγοράς, στο 20% της αγοράς.

Αυτό τι σημαίνει; Ότι ο μέσος όρος βγαίνει από περισσότερα γενόσημα φάρμακα τα οποία καλύπτουν στο σύνολό τους τουλάχιστον το 20% του μεριδίου των πωλήσεων, άρα μιλάμε για γενόσημα φάρμακα τα οποία κυκλοφορούν και ο κόσμος μπορεί να τα βρει στα φαρμακεία και να τα αγοράσει και με αυτό τον τρόπο ανέβηκε η ασφαλιστική τιμή.

Στόχος μας, πάντα, να μπορεί ο ασθενής μας και ο ασφαλισμένος μας να βρίσκει γενόσημο φάρμακο ει δυνατόν και με μηδενική συμμετοχή πέραν της θεσμοθετημένης.

Η δεύτερη μεταβολή στον τρόπο υπολογισμού της ασφαλιστικής τιμής είναι ότι προσθέσαμε και την περιεκτικότητα ως προς τον υπολογισμό και με τον τρόπο αυτό έχουν διορθωθεί όλα τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους δύο μήνες."


- Κλιμακωτό ποσοστό κέρδους στα ΦΥΚ για τα φαρμακεία και μηνιαίο πλαφόν 20.000 ευρώ

Ο κ. Γεωργιάδης διευκρινίζει ότι με Υπουργική Απόφαση τα φάρμακα υψηλού κόστους, που σήμερα διατίθενται κατ’ αποκλειστικότητα μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, με τη δημοσίευση του νέου δελτίου τιμών, γιατί πρέπει να τιμολογηθούν, θα μπορούν να πωλούνται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία με ορισμένες συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες όπως: μηνιαίο πλαφόν 20.000 ευρώ ανά φαρμακείο.

Ακόμη επισημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ να διακόπτει την παροχή του στα φαρμακεία, εάν για ένα συγκεκριμένο φάρμακο παρατηρείται υπερκατανάλωση αδικαιολόγητη σε σχέση με τις πωλήσεις που είχε όταν βρισκόταν μόνο εντός των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Και τονίζει: "Με αυτόν τον τρόπο παύει η μία μεγάλη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων μας, οι οποίοι για πολύ μεγάλο διάστημα μπορούσαν μόνο μέσα από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και πολλές φορές με πολύωρες αναμονές να βρουν τα σχετικά φάρμακα".


- Ένταξη 300 νέων φαρμάκων στη θετική λίστα

Στη νέα θετική λίστα που δημοσιεύτηκε στην  Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1277/Β/20.5.2014) συμπεριλαμβάνονται 300 νέα φάρμακα. "Το Υπουργείο Υγείας ολοκληρώνει μία προσπάθεια που ξεκινήσαμε από πέρσι το καλοκαίρι, που στόχο είχε νέα εξελιγμένα φάρμακα, τα οποία αποζημιώνονται και κυκλοφορούν σε τουλάχιστον 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι προσβάσιμα και από τον Έλληνα ασθενή. Διότι θεωρήσαμε ότι είναι παντελώς απαράδεκτο οι δικοί μας ασθενείς και μόνον να μη μπορούν να βρουν εξελιγμένες θεραπείες που άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες είχαν στη διάθεσή τους" τονίζει ο υπουργός Υγείας.

Και συνεχίζει "Στους φόβους για την εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης λόγω της εντάξεως αυτών των νέων 300 εξελιγμένων φαρμάκων, πρέπει να σας πω, ότι πρώτον, τα περισσότερα από αυτά εντάσσονται στις θεραπευτικές κατηγορίες που έχουν γενόσημα φάρμακα, άρα δεν επιβαρύνουν άμεσα το κόστος του ΕΟΠΥΥ, και δεύτερον, το claw back θα εφαρμοστεί φέτος ανά κατηγορία φαρμάκων, on patent, off patent και γενόσημα, έτσι ώστε να ξέρει ο κάθε πάροχος ότι αν προκαλέσει τεχνητή αύξηση δαπάνης, απλώς θα πληρώσει ο ίδιος μεγαλύτερο clawback".

Για να δείτε το απομαφνητοφωνημένο κείμενο, πατήστε εδώ.