Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

Zhkas

Ο ταμίας του ΠΦΣ και πρόεδρος του Φ.Σ. Θήβας, κ. Σεραφείμ Ζήκας, ενημερώνει για τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΠΦΣ με τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κωστή Χατζηδάκη, στις 23 Ιανουαρίου 2014, σχετικά με τα επίμαχα θέματα που αφορούν στον κλάδο.

Με σοβαρότητα και συνέπεια απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, η κοινωνία και η δημόσια υγεία, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο κρίσης και παρατεταμένης ύφεσης που διέρχεται εδώ και τέσσερα και πλέον χρόνια η χώρα μας, εννεαμελής αντιπροσωπεία φαρμακοποιών (οκτώ από την διοίκηση του ΠΦΣ και ο πρόεδρος του ΦΣΑ ) ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα για διάλογο του υπουργού ανάπτυξης κ.Χατζηδακη.

Η χθεσινή συνάντηση κατέδειξε πλήρη απόκλιση απόψεων όμως δεν συντάσσομαι με εκείνους που υποστηρίζουν ότι απέβη άκαρπη.

Σε μια συζήτηση που κράτησε περίπου δυόμιση ώρες, από την πλευρά του υπουργείου αναλύθηκε η υποχρέωση της χώρας, κάτω από την πίεση της Τρόικα, να προχωρήσει στην υλοποίηση της έκθεσης του ΟΟΣΑ που σε ότι αφορά στα φαρμακεία, αποφασίστηκε - πάντα κατά τον υπουργό - να υλοποιηθεί μόνο ως προς το κομμάτι που αναφέρεται στην απελευθέρωση τιμών και σημείων πώλησης των ΜΥΣΥΦΑ προς όφελος του καταναλωτή από την προκύπτουσα μείωση τιμών που θα επιφέρει ο ανταγωνισμός.

Από την πλευρά μας, η εμπνευσμένη καθοδήγηση και απολύτως τεκμηριωμένη εισήγηση - τοποθέτηση του Κυριάκου Θεοδοσιάδη, απελευθέρωσε δυνάμεις και δυνατότητες των αντιπροσώπων του κλάδου που ενωμένοι και συντονισμένοι στο ίδιο μαχητικό πνεύμα με πληθώρα στοχευόμενων επιχειρημάτων δεν αφήσαμε κανένα περιθώριο παρερμηνειών, ούτε των θέσεων αλλά ούτε και των προθέσεων και των αποφάσεων μας.

Επισημάνθηκε ότι το επάγγελμα του φαρμακοποιού για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και του δημόσιου συμφέροντος και όχι για λόγους εξυπηρέτησης κάποιας συντεχνίας, εξετάστηκε ήδη από το 2010 μεμονωμένα και κατά προτεραιότητα και η απελευθέρωση του συντελέσθηκε με την ψήφιση του ν. 3918/11 και του ν. 4052/12.
Δια στόματος του τότε υπουργού κ. Λοβέρδου, ειπώθηκε ότι η υποχρέωση μας έναντι της τρόικα ως προς την απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού τέλειωσε με την ψήφιση του ν.4052/12 και κανείς πλέον δεν θα ξαναενοχλήσει τους φαρμακοποιούς!!!

Επισημάναμε ότι η διασπορά των 12000 φαρμακείων εξυπηρετεί επαρκώς το γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας και την ομαλή πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα και ότι η προσθήκη επιπλέον σημείων πώλησης θα επέφερε εκτός των άλλων διαταραχή των ισορροπιών που δυνητικά θα μπορούσε να ζημιώσει το σημερινό καθεστώς εξυπηρέτησης των πολιτών.

Αποδείξαμε πως δεν μπορεί κανένας να ισχυριστεί στα σοβαρά με σαθρά επιχειρήματα που δεν αντέχουν σε κριτική, επειδή αυτή η πρακτική εξυπηρετεί κάποιους, ότι στην Ελλάδα τα ΜΥΣΥΦΑ που είναι τα φθηνότερα στην Ευρώπη, - λόγω διαδικασίας τιμολόγησης - μπορούν να φθηνύνουν ακόμα περισσότερο!

Αποδείξαμε ότι την απελευθέρωση των τιμών θα εκμεταλλευτούν οι φαρμακοβιομήχανοι προκειμένου να αυξήσουν τις τιμές για λόγους, όπως:

1. Τα περισσότερα σκευάσματα τους για αρκετά χρόνια είναι καθηλωμένα σε τιμές που συνεχώς υποχωρούν, καθιστώντας πολλά εξ' αυτών ζημιογόνα.

2. Οι αυξήσεις των τιμών θα προκαλούσαν αύξηση των κινήτρων για καινοτομία και διαθεσιμότητα των φαρμάκων, εξυπηρετώντας τα επενδυτικά τους σχέδια.

3. Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός στην διαφήμιση θα προκαλούσε αυξήσεις των τιμών που θα ενσωμάτωναν το κόστος της στην τιμή, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί σήμερα αφού το όποιο κόστος διαφήμισης απομειώνει το ήδη περιορισμένο κέρδος.

Στην πορεία της συζήτησης πολύ γρήγορα διαπιστώθηκε ένδεια επιχειρημάτων από την πλευρά του υπουργείου προκειμένου να υποστηρίξει τις θέσεις του.
Είναι αξιοσημείωτο ότι από την πλευρά τους, δυο φορές επεσήμαναν τη χρησιμότητα που είχε για αυτούς η συγκεκριμένη συζήτηση δίνοντας τους την δυνατότητα να ενημερωθούν και να κατανοήσουν πτυχές του ζητήματος που δεν είχαν λάβει υπόψη τους μέχρι σήμερα.

Κάποια στιγμή ο υπουργός ευρισκόμενος σε αμηχανία μας ζήτησε να συμφωνήσουμε προκειμένου η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση που προωθούν να λάβει πειραματικό χαραχτήρα και αν δεν πετύχει (μετά από 1 ή 2 μήνες) διαπιστώνοντας τα αρνητικά της αποτελέσματα, να την ακυρώσουμε.

Αυτή και μόνο η τοποθέτηση του υπουργού καταδεικνύει τα θετικά αποτελέσματα του χθεσινού διαλόγου και την καταλυτική παρουσία μας.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι θεωρώ χρήσιμη και επιτυχημένη την χθεσινή συνάντηση. Δείξαμε ενότητα και αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση του σημαντικού μας ρόλου στην πρωτοβάθμια υγεία και φροντίδα καθώς και στην κατεύθυνση υπεράσπισης της δημόσιας υγείας και του δημόσιου συμφέροντος.

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΚΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Φ.Σ.ΘΗΒΑΣ
ΤΑΜΙΑΣ Π.Φ.Σ