Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

SNF new logo

δύο υπερσύγχρονες Κινητές Ιατρικές Μονάδες, με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρώτο τους ταξίδι στο Καστελόριζο, θέτοντας σε άμεση εφαρμογή τη βασική αποστολή τους για ανοιχτή και ελεύθερη πρόσβαση όλων των κατοίκων των παραμεθόριων νησιών και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας σε αξιόπιστες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας. Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε μια εβδομάδα μετά τα επίσημα εγκαίνια που τελέστηκαν στις 9 Ιανουαρίου στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα του προγράμματος.

Η πρώτη αποστολή των Κινητών Ιατρικών Μονάδων στο ακριτικό Καστελόριζο ξεκίνησε στις 17 Ιανουαρίου και διήρκησε έως τις 20 Ιανουαρίου, οπότε η επιστημονική ομάδα επέστρεψε με σκοπό να αξιολογήσει τα αποτελέσματα του πρώτου αυτού ταξιδιού και να προχωρήσει με τον σχεδιασμό και την προετοιμασία της επόμενης αποστολής των μονάδων. 

Στο Καστελόριζο, μέσα σε διάστημα μόλις τριών ημερών, η ομάδα των 26 επιστημόνων και γιατρών όλων των ειδικοτήτων, υποδέχτηκε στις δύο άρτια εξοπλισμένες Κινητές Ιατρικές Μονάδες το σύνολο του πληθυσμού του νησιού, δηλαδή τους 230 κατοίκους του Καστελόριζου, στους οποίους δόθηκε εντελώς δωρεάν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες, μέσω των ακόλουθων ειδικοτήτων: παιδίατρο, γυναικολόγο, καρδιολόγο, οδοντίατρο, ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο, πνευμονολόγο, γενικό χειρουργό, νευρολόγο, ψυχολόγο, διαιτολόγο και ωτορινολαρυγγολόγο. Επιπλέον, οι κάτοικοι του νησιού έλαβαν και πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες, καθώς οι κινητές ιατρικές μονάδες περιέχουν για πρώτη φορά συγκρότημα ψηφιακού μαστογράφου, φορητό μηχάνημα ακτινογραφίας και συγκρότημα οστικής πυκνότητας.

Η επόμενη αποστολή θα πραγματοποιηθεί στην Αμοργό, από τις 27 Φεβρουαρίου, ενώ στις 10 Απριλίου οι Μονάδες προγραμματίζεται να βρεθούν στην Κάσο.

Σημειώνεται πως στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των αποστολών, οι δύο Κινητές Ιατρικές Μονάδες θα βρίσκονται στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού,όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιεί εντελώς δωρεάν ιατρικές εξετάσεις.