Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

lourantos 4

Ο Κωνσταντίνος Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, με αφορμή δημοσίευμα που αναφέρεται στην παροχή δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης σε 50.000 ανασφάλιστους και άπορους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση: 

Αντιγράφω από το www.ygeia360.gr: «Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ygeia360.gr, μετά από ασφυκτικές πιέσεις που άσκησε ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Μάριος Σαλμάς στην ηγεσία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας δέχονται να προσφέρουν δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη σε 50.000 ανασφάλιστους και άπορους συμπολίτες μας. Ο Μάριος Σαλμάς εξήγησε στην ηγεσία του ΠΦΣ ότι, εάν δεν δεχτούν την πρόταση του, θα προσφέρει την δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και θα καταγγείλει τον κλάδο για κοινωνική αναλγησία.
Οι φαρμακοποιοί αποδέχτηκαν την πρόταση και η συζήτηση των 2 μερών συνεχίζεται για να προσδιοριστούν οι λεπτομέρειες του μέτρου».

Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι σε καμία τέτοια συμφωνία δεν συμμετείχα, αλλά ούτε και πιστεύω ότι μπορεί να έχει γίνει τέτοια συμφωνία για τους εξής λόγους:

• Το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών κυμαίνεται στο 15%. Αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή 25% του ασφαλισμένου (που αποτελεί το 90% των ποσοστών συμμετοχής), αν δεν εισπραχθεί, θα βάλλει «μέσα» το φαρμακείο περίπου 10%!
• Στην επιβάρυνση αυτή θα πρέπει να προστεθεί το κόστος από τις πολύμηνες καθυστερήσεις του ΕΟΠΥΥ, το rebate καθώς και η εφορία.
• Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τον φαρμακοποιό να χορηγεί φάρμακα με ζημία με τον εκβιασμό περί κοινωνικής δήθεν αναλγησίας του κλάδου... Γιατί περί κρατικής αναλγησίας ... ούτε λόγος.
• Παρόλα αυτά ακόμα και αν έχει επιτευχθεί μια τέτοια «συμφωνία», δεν μπορεί πρακτικά να υλοποιηθεί γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχει έστω και ένας φαρμακοποιός να υποκύψει σε τέτοιου είδους εκβιασμούς και να λειτουργεί με ζημία κινδυνεύοντας την ύπαρξή του...

Επειδή όμως το θέμα ήλθε στην επικαιρότητα, και επειδή ο ΠΦΣ το έβαλε όπως έμαθα στο χθεσινό Δ.Σ., οφείλω να σας ενημερώσω για τα εξής:

Ο κος Σαλμάς σε μια συνάντηση που είχαμε πριν 15 περίπου μέρες, ο κος Αμπατζόγλου, ο κος Κούβαρης και εγώ, έβαλε ερευνητικά το θέμα περί χορήγησης φαρμάκων σε 50.000 ασφαλισμένους (όχι ανασφάλιστους), εκφράζοντας πράγματι την θέλησή του να υλοποιήσει αυτή την ιδέα. Είπε μάλιστα ότι σε περίπτωση που δεν θα υπήρχε εκ μέρους μας συναίνεση, θα υλοποιούσε το όλο σχέδιο μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Το κριτήριο μάλιστα για την ένταξη των ασφαλισμένους στους 50.000... «τυχερούς» θα ήταν η ανεργία ο αριθμός των τέκνων ανά οικογένεια (π.χ. πενταμελής πολύτεκνη οικογένεια) κ.λπ.

Η άρνησή μου ήταν ΑΜΕΣΗ και κατηγορηματική. Πιστεύω και ... αυτονόητη ... Εκτός των άλλων με αυτή την ... «προσφορά» θα δημιουργείτο και μία οδός προμήθειας φαρμάκων ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ και για άλλους ασφαλισμένους... Θα μπορούσε π.χ. κάποιος από αυτούς τους 50.000 να «εμπορευθεί» το βιβλιάριό του συνταγογραφωντας φάρμακα ... φίλων και γνωστών με το αζημίωτο φυσικά (πληρώνοντας π.χ. στον ίδιο τη ... μισή συμμετοχή). Και αυτά τα είπα στον κο Σαλμά, ενώπιον των συναδέλφων μου...

Η αλήθεια είναι ότι ο εκβιασμός περί «εξυπηρέτησης» των ασφαλισμένων αυτών από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ υπήρξε αλλά δεν έγινε αποδεκτός από εμένα με το σκεπτικό ότι δυστυχώς τα φαρμακεία αυτά ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ και μπορούν όποτε θέλουν να πράττουν όπως θέλουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα! Συνεπώς δεν ήταν δυνατόν να υποκύψουμε σε τέτοιον εκβιασμό γιατί εκτός των άλλων θα υπήρχε κακό προηγούμενο με επαναλήψεις εκβιασμών σε κάθε περίπτωση...

Ότι ακριβώς γίνεται με το ποσοστό κέρδους... Γιατί και αυτό μπήκε στο τραπέζι με την έννοια «ή υποχωρείτε ... ή σας μειώνουμε το ποσοστό κέρδους !!!» Άλλωστε τι χειρότερο από το να αποδεχθείς να «εξυπηρετείς» με ζημία σου το κοινωνικό σύνολο ή έστω μέρος του!!! Να εξυπηρετείς δηλαδή την στιγμή που κάποιοι προσπαθούν να κάνουν κηδεία με ... ξένα κόλυβα...

Με αυτό δηλώνεις ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ κανένα οικονομικό πρόβλημα....και ότι το πραγματικό ποσοστό κέρδους είναι ... πολύ υψηλό!!!
Κάποιοι ίσως το δέχτηκαν... !!!

Κ. Λουράντος