Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

xapia 1

Καθ’ οδόν βρίσκονται νέες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές από το υπουργείο Υγείας, το αναθεωρημένο δελτίο τιμών θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη του μήνα. Η έμφαση θα δοθεί κυρίως στη μείωση της τιμής των γενόσημων φαρμάκων, τα οποία αποτελούν πλέον τη βάση της συνταγογράφησης αλλά και το βασικό «όχημα» για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. (Πηγή:www.capital.gr, της Βίκυς Κουρλιμπίνη)

Πιο συγκεκριμένα, και με βάση τα όσα προβλέπονται στο μνημόνιο, αναμένεται περαιτέρω μείωση 10% στα φάρμακα που κοστίζουν λιγότερο από 10 ευρώ, ενώ το αναθεωρημένο δελτίο τιμών, το οποίο θα καθοριστεί με βάση τις τιμές που ισχύουν στις τρεις φθηνότερες χώρες της Ε.Ε., αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ το Μάρτιο.

Σύμφωνα επίσης με τις ίδιες πηγές, μέσα στο Φεβρουάριο εκτιμάται ότι θα κυκλοφορήσουν πολλά νέα γενόσημα φάρμακα, τα οποία θα υποκαταστήσουν στη συνταγογράφηση τα μέχρι τώρα- κατά κανόνα ακριβότερα- πρωτότυπα, προκειμένου να επιτευχθεί επιπλέον εξοικονόμηση.


Οι αντιδράσεις

Ακόμη μικρότερη η επιβάρυνση των ασφαλισμένων για τα φάρμακα, μικρότερο και το κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία σε σχέση με την προηγούμενη αναθεώρηση του Νοεμβρίου. Στον αντίποδα ωστόσο η αγορά του φαρμάκου δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπη με νέες, ακόμη πιο εκτεταμένες ελλείψεις (οι οποίες ήταν ιδιαίτερα αισθητές μετά από την έκδοση του προηγούμενου δελτίου τιμών), καθώς οι εταιρείες του φαρμάκου, όπως προβλέπουν καλά πληροφορημένες πηγές από το χώρο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, αναμένεται να αντιδράσουν έντονα.

Οι λόγοι είναι πολλοί. Όπως λένε οι εταιρείες, μια νέα μείωση θα ψαλιδίσει ακόμη περισσότερο τον ήδη συρρικνωμένο τζίρο τους. Την ίδια ώρα, η τιμολόγηση και ο εφοδιασμός της αγορά με νέα, καινοτόμα προϊόντα, τα οποία όπως δηλώνουν, αποτελούν το «οξυγόνο» του τζίρου κάθε εταιρείας, εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια. Αν και λέγεται ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα δοθεί έγκριση για την κυκλοφορία κάποιων νέων καινοτόμων φαρμάκων στην αγορά (γεγονός που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη κερδοφορία για τις εταιρείες, καθώς τα καινοτόμα φάρμακα είναι κατά βάση πιο ακριβά), αυτό παραμένει ακόμη ρευστό.

Οι εταιρείες του φαρμάκου σημειώνουν τέλος πως ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί τα λάθη στις τιμές από το προηγούμενο δελτίο, ενώ οι ενστάσεις τους δεν ελήφθησαν υπόψη. Με την τιμολόγηση όμως να μένει σε εκκρεμότητα, οι ελλείψεις πολλαπλασιάζονται.

Να σημειώσουμε πως το «ταβάνι» των δαπανών για το φάρμακο έχει οριστεί για την παρούσα χρονιά στα 2,4 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, δηλαδή 480 εκατ. λιγότερα σε σχέση με το 2012, όπου η φαρμακευτική δαπάνη δεν θα έπρεπε να υπερβεί τα 2,88 δισ… Στόχος όμως που επετεύχθη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή μετά από μια σειρά παρεμβάσεων, όπως η αύξηση της συμμετοχής των ασθενών, και αφού είχαν ήδη προηγηθεί από τους φαρμακοποιούς τέσσερις διακοπές πίστωσης με συνέπεια οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να επιβαρύνονται με το κόστος των φαρμάκων και όχι τα ασφαλιστικά ταμεία.