Εκτύπωση
Κατηγορία: Φάρμακα

19 Μαρτίου 2020 (ενημέρωση με λεπτομέρειες του ΠΟΥ)

Ο ΠΟΥ και το ΕΜΑ επικαιροποιούν συμβουλές που επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία κατά της χρήσης ιβουπροφαίνης στη θεραπεία των συμπτωμάτων του COVID-19 

Η Reckitt Benckiser (RB), ο παρασκευαστής του Nurofen, έχει επίγνωση της συνεχιζόμενης διάδοσης πληροφοριών, κυρίως μέσω των καναλιών κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με τη χρήση στεροειδών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών (NSAID) φαρμάκων συμπεριλαμβανομένης της ιβουπροφαίνης στην ανακούφιση των συμπτωμάτων COVID-19.

Με βάση όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, επί του παρόντος δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την χρήση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων με βάση την ιβουπροφαίνη στην επιδείνωση του COVID-19.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαίωσε στο ακόλουθο tweet (εδώ) ότι με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες:

Η παραπάνω δήλωση ειναι σε συμφωνία με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) ότι "Επί του παρόντος δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν τη σχέση μεταξύ ιβουπροφαίνης και επιδείνωσης του COVID-19".

Η πλήρης δήλωση είναι διαθέσιμη εδώ (https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-gives-advice-use-non-steroidal-anti-inflammatories-covid-19), η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα σημεία:

Η ασφάλεια των καταναλωτών είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Η ιβουπροφαίνη είναι ένα καλά εδραιωμένο φάρμακο που έχει χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για την αυτοφροντίδα του πυρετού και του πόνου, συμπεριλαμβανομένων των ιογενών λοιμόξεων, για περισσότερα από 30 χρόνια.

Όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε φάρμακο, θα υπενθυμίσουμε στους καταναλωτές και σε αυτούς που τους φροντίζουν την προσεκτική ανάγνωση και παρακολούθηση των οδηγιών που παρέχονται στη συσκευασία και στο ενημερωτικό φυλλάδιο για τους ασθενείς. Εάν έχετε οποιεσδήποτε επιπλέον ανησυχίες, μιλήστε με τον πάροχο της υγειονομικής σας περλιθαλψης.

Ως υπεύθυνος επιστημονικός οργανισμός, συνεργαζόμαστε με τις σχετικές αρχές δημόσιας υγείας. Δεσμευόμαστε να κοινοποιήσουμε τυχόν πρόσθετες πληροφορίες ή οδηγίες που είναι απαραίτητες για την ασφαλή χρήση των προϊόντων μας, όταν αυτή είναι αναγκαία.