Εκτύπωση
Κατηγορία: Συνεντεύξεις

Η DEMO ABEE χορηγός της συλλεκτικής έκδοσης με αφορμή την επέτειο για τα  200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

BOOK COVER 1

Η Βιομηχανία φαρμάκων DEMO, με αφορμή την επέτειο για τα  200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821,  υποστήριξε την έκδοση ενός επετειακού Λευκώματος – Συγγράμματος  με τίτλο «Οι Ιατροί στην Παλιγγενεσία».

Το Λεύκωμα παρουσιάζει για πρώτη φορά τον ρόλο και την καθοριστική συμβολή των γιατρών και της Ιατρικής πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τον απελευθερωτικό αγώνα, από τις αρχές του 19ου αι. έως και τα χρόνια του Ιωάννη Καποδίστρια.

Αποτελεί μία τεκμηριωμένη μελέτη η οποία μέσα από αδημοσίευτα έγγραφα από τα ΓΑΚ καθώς και αξιόπιστες δημοσιευμένες πηγές του Αγώνα, ρίχνει φως και αποκαλύπτει σε όλο το εύρος τα ιατρικά δρώμενα κατά το κορυφαίο αυτό γεγονός της ιστορίας του τόπου μας.

Ένα πόνημα που ανατρέχει στις ιατρικές πρακτικές και την ιατρική επιστήμη των αρχών του 19ου αι,  ιχνηλατεί την εκπαίδευση των γιατρών και των αυτοδίδακτων πρακτικών χειρουργών και σκιαγραφεί τους χώρους της νοσοκομειακής περίθαλψης όπως τα Μοναστήρια, τα πρόσκαιρα νοσοκομεία μέχρι τους εμπειρικούς τρόπους αντιμετώπισης των τραυμάτων. Ειδικά, η Επανάσταση του 1821 ήταν ένας πολύχρονος και αδυσώπητος πόλεμος και οι σφαγές, οι μάχες και οι διώξεις είχαν τεράστιο αριθμό τραυματιών σε πολεμιστές αλλά και σε άμαχο πληθυσμό. Η συνδρομή των γιατρών και των χειρουργών καθοριστική και σωτήρια. Πέρα όμως από τις πολύτιμες ιατρικές τους υπηρεσίες, οι γιατροί έδρασαν και ως διαφωτιστές, ως πολιτικοί, ως οργανωτές σχολείων, ως δάσκαλοι και γενικά ως «επαναστάτες ιατροφιλόσοφοι». Από τους γιατρούς μέλη της Φιλικής Εταιρείας που προετοίμασαν την επανάσταση έως τους γιατρούς και τους φοιτητές της ιατρικής που βρέθηκαν στο πλευρό του Ρήγα Βελεστινλή, αλλά και έως τους γιατρούς συνεργάτες του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, του Ιωάννη Καποδίστρια.

Το επετειακό Λεύκωμα θα αποτελείται από 400 σελίδες περίπου, με τετράχρωμη καλαίσθητη εκτύπωση στο εξώφυλλο και στο εσωτερικό.

Η DEMO ΑΒΕΕ ιδρύθηκε το 1965 από τον κ. Σταύρο Δέμο, με καταγωγή από την Αρκαδία και σήμερα είναι ανάμεσα στις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες φαρμάκων της χώρας, πρώτη σε πωλήσεις στη νοσοκομειακή αγορά και με εξαγωγές σε 85 χώρες σε όλο τον κόσμο.