Εκτύπωση
Κατηγορία: Επιστημονική ενημέρωση

 

Από τον κ. Νίκο Βουδούρη, Παιδίατρο

Οι καλοκαιρινές διακοπές μπορεί να είναι μια απολαυστική και εντυπωσιακή εμπειρία για τα παιδιά όλων των ηλικιών. Μετά από μια απαιτητική σχολική περίοδο με μαθήματα, και εξωσχολικές δραστηριότητες γονείς και παιδιά χαλαρώνουν και οι πρώτοι καλούνται τώρα να βρουν τρόπους  για να είναι ο χρόνος του καλοκαιριού δημιουργικός.

Ωστόσο, για τα παιδιά που υποφέρουν από πονοκεφάλους οι δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα  κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα για «δύσκολες» μέρες. Οι πονοκέφαλοι θεωρούνται συχνά ως κάτι από το οποίο υποφέρουν οι ενήλικες. Στην πραγματικότητα, είναι πιο συνηθισμένο στα παιδιά από ό, τι νομίζετε.

Σύμφωνα με μελέτες, έως και 8% των παιδιών προσχολικής ηλικίας και περίπου 60%-80% των εφήβων αντιμετωπίζουν πονοκεφάλους. Τα καλά νέα είναι ότι οι πονοκέφαλοι τείνουν να είναι πολύ μικρότερης διάρκειας στα παιδιά από ό, τι στους ενήλικες 1.

Συνήθεις αιτίες για τον  πονοκέφαλο περιλαμβάνουν αφυδάτωση, υπερβολική έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη, αλλαγή στις συνήθειες ύπνου όπως το να μένει ξύπνιο πολύ αργά, υπερδιέγερση από τον πολύ χρόνο του παιχνιδιού ή υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, κ.α. Όλα τα παραπάνω σχετίζονται άμεσα με την περίοδο του καλοκαιριού.

Ακολουθούν μερικά απλά βήματα για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει έναν πονοκέφαλο:

Το κολύμπι  και οι βουτιές είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις καλοκαιρινές διακοπές. Ωστόσο οι ειδικοί συνιστούν προσοχή, ιδιαίτερα σε όσους έχουν ευαισθησία στα αυτιά, γιατί καιροφυλαχτούν μολύνσεις, ωτίτιδες και άλλα που μπορούν να μας χαλάσουν τις διακοπές. Aν «βουλώσει» ή πονέσει το αυτί του παιδιού μετά το μπάνιο στις διακοπές, προσπαθήστε να είστε προσεκτικοί με τα παιδιά και να αποφεύγεται η επαφή με το νερό.

Δίνοντας στο παιδί σας για όλα τα παραπάνω ένα αναλγητικό όπως το Nurofen for Children μπορεί να μειώσετε την ταλαιπωρία του ανακουφίζοντας από τον πόνο που σχετίζεται με τον πονοκέφαλο ή τον πόνο στο αυτί. Η χορήγηση αντιπυρετικών- αναλγητικών κατάλληλων για παιδιά όπως τα σκευάσματα ιβουπροφαίνης (Nurofen for children πόσιμο εναιώρημα και μασώμενα μαλακά καψάκια),  αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον πυρετό και τον πόνο και καλύπτει  το παιδί για έως και 8 ώρες ενώ έχει πολύ καλό  προφίλ ασφάλειας.

Παρόλο που οι πονοκέφαλοι και ο πόνος στο αυτί συνήθως δεν αποτελούν ένδειξη για κάτι σοβαρό, είναι σημαντικό να δείτε αμέσως τον γιατρό σας εάν ανησυχείτε για το παιδί σας ή συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα για τα οποία δεν είστε σίγουροι.

Πηγή:

  1. https://www.nurofen.gr/diaxeirish-ponou-arthra-symvoules/paidia/ponokefalos-paidiou-aitia-antimetwpish/