Εκτύπωση
Κατηγορία: Επιστημονική ενημέρωση

Από τον κ. Άρη Γκόβα, γενικό ιατρό

64% των περιπτώσεων που νιώθουν δυσφορία στο λαιμό, τον περιγράφουν ως ξηρό ή και ερεθισμένο

Ο ξηρός λαιμός οφείλεται συχνά σε κρυολόγημα, αφυδάτωση ή ύπνο με το στόμα ανοιχτό. Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες στο σπίτι, αλλά εξετάστε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν τα συμπτώματα διαρκέσουν περισσότερο από μία εβδομάδα.

Είναι αυτό λόγος ανησυχίας;

Ο ξηρός, γρατζουνισμένος λαιμός είναι ένα κοινό σύμπτωμα — ειδικά κατά το φθινόπωρο και  τους κρύους μήνες του χειμώνα, όταν ο αέρας είναι ξηρός και οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού εξαπλώνονται.

Συνήθως, ο ξηρός λαιμός είναι σημάδι για κάτι μικρό, όπως ξηρότητα στον αέρα, κρυολόγημα ή ίωση.

Η εξέταση των άλλων συμπτωμάτων σας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε την αιτία του ξηρού λαιμού σας και να ξέρετε αν πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας.

Οι περισσότεροι από εμάς όταν χρησιμοποιούμε φυσικές ή «σπιτικές» θεραπείες1 αναζητούμε καταπράυνση (72%), ενυδάτωση (52%), και Φυσικά συστατικά (50%).

Τα περισσότερα κρυολογήματα  ή οι ιώσεις καθώς και η γρίπη  χρειάζονται μερικές ημέρες για να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους. Τα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν ένα κρυολόγημα, μία ίωση ή μία γρίπη, γιατί σκοτώνουν μόνο βακτήρια - όχι ιούς.

Για να αισθανθείτε  καλύτερα κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος ή της ίωσης, καθώς και όταν έχετε γρίπη, δοκιμάστε τα παρακάτω :

Να θυμίσουμε μερικές αιτίες που προκαλούν ξηρότητα και ερεθισμό στον λαιμό.

Βιβλιογραφία:

  1. Sharifi-Red J.et al Molecules 2017;22:70