Εκτύπωση
Κατηγορία: Επιστημονική ενημέρωση

feet

Από τον κ. Μάνο Αρβανιτάκη, ποδολόγο-ποδίατρο, πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου Ποδιάτρων-Ποδολόγων

Τα πόδια σας είναι σε κοινή θέα αυτή την περίοδο του χρόνου, αλλά είναι δύσκολο να διατηρούνται σε καλή φόρμα και υγεία, όταν ο καιρός είναι ζεστός: Η έκθεση στον ήλιο και σε ζεστές επιφάνειες όπως η άμμος μπορεί να οδηγήσει σε πόδια αφυδατωμένα και άγρια. Δείτε πώς μπορείτε να τα προστατέψετε, ώστε να παραμείνουν τέλεια για ολόκληρη τη σεζόν.

Απολέπιση τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα

Η απολέπιση  θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα επιφανειακά ξηρά κύτταρα του δέρματος, κάνοντάς τα να φαίνονται και να νιώθουν πιο απαλά. Επιπλέον, η ενυδατική σας θα είναι πιο αποτελεσματική όταν απομακρύνετε πρώτα τα νεκρά κύτταρα. Μπορείτε να χρησιμοποιείται καθημερινά  ελαφρόπετρα ή την ηλεκτρική λίμα ποδιών Scholl Velvet Smooth με κρυστάλλους διαμαντιών. Η διαδικασία  αυτή χρειάζεται να επαναλαμβάνεται συχνά για να αποφύγετε τον έντονο πόνο που μπορεί να προκληθεί από τις βαθύτερες σχισμές και τα σκασίματα.

Ενυδάτωση

Μετά την απολέπιση, σειρά έχει η ενυδάτωση. Δοκιμάστε μάσκες ποδιών που προσφέρουν απαλά και μαλακά πόδια με μία εφαρμογή  20 λεπτών όπως  η  Scholl  Nourish Pedi Mask, με έλαιο macademia ή με 0% αρώματα και χρωστικές ή με έλαιο λεβάντας. Εναλλακτικά χρησιμοποιείτε καθημερινά κρέμες ανάπλασης Για  σκασμένες φτέρνες όπως η κρέμα Active Repar K+ της Scholl. Με κύριο συστατικό της την ουρία πετυχαίνει ορατή βελτίωση από την 3η μέρα χρήσης, με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται απαλό, μαλακό και ελαστικό. Μετά την αποκατάσταση προτείνεται να συνεχιστεί η χρήση για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα

Αντιμετώπιση του σκληρού δέρματος

Καταπολεμήστε το σκληρό δέρμα που επιμένει και εξελίσσεται σε σκλήρυνση .Με την Scholl Εντατική κρέμα κατά του σκληρού δέρματος  Anti-Callosita  που ενισχύει τη διαδικασία φυσικής απολέπισης και επαναφέρει την ελαστικότητα σε 7 ημέρες.   

Χρήση αντιηλιακού και στα κάτω άκρα

Πολλοί άνθρωποι παραμελούν να εφαρμόσουν αντιηλιακό και στα κάτω άκρα  τους, αλλά μην  κάνετε και εσείς αυτό το λάθος. Όχι μόνο το δέρμα στα άκρα  σας χρειάζεται προστασία, αλλά τα νύχια είναι κατασκευασμένα από πρωτεΐνες και επομένως είναι τόσο ευάλωτα όσο το δέρμα σας. Η  επιδερμίδα εξυπηρετεί ένα σκοπό. Στεγανοποιεί την υγρασία και προστατεύει την  ανάπτυξη του νυχιού  καθώς βγαίνει από τη βάση του. Ο ήλιος, ο άνεμος και η άμμος μπορούν να αφυδατώσουν την επιδερμίδα και τις πτυχές των νυχιών (τις περιοχές του δέρματος που πλαισιώνουν τα νύχια σας), κάτι που είναι κακό για την ανάπτυξη των νυχιών. Μπορείτε να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα, χρησιμοποιώντας αντιηλιακό και στα κάτω άκρα. 

Διατροφή φιλική προς τα πόδια

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο και φούσκωμα στα πόδια σας. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι είναι οι πιο πιθανό ένοχοι. Για να διατηρήσετε τα πόδια σας υπέροχα, αποφύγετε τα συσκευασμένα τρόφιμα, τα οποία είναι πολύ αλατισμένα. Η ζάχαρη μπορεί επίσης να προκαλέσει πρήξιμο στα πόδια, οπότε συνιστάται  να ελαχιστοποιήσετε την πρόσληψη της.

Αφήστε τα νύχια να αναπνέουν

Δεδομένου ότι τα νύχια αποτελούν ζωντανό μέρος της ανατομίας σας, χρειάζονται ένα διάλειμμα για να «αναπνέουν» από καιρό σε καιρό, έτσι ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να είναι υγιή και να απαλλαγούν από χημικά υπολείμματα.

Συνιστάται να γίνεται ένα διάλειμμα από το βερνίκι νυχιών περίπου μία φορά το μήνα για λίγες μέρες έως μια εβδομάδα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή του αποχρωματισμού - ειδικά αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σκούρα βερνίκια νυχιών - και να διατηρήσετε το ποδι σας όμορφο.

Ξεκούραση των πονεμένων ποδιών με ζεστό και κρύο νερό

Για να ανακουφίσετε   τα πόδια σας  μετά από μία δύσκολη ημέρα βυθίστε τα σε  μια λεκάνη με ζεστό νερό  για 2-3 λεπτά και μετά σε μια άλλη λεκάνη με κρύο αλλά όχι παγωμένο νερό  για περίπου 15 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε αυτή την εναλλαγή για δύο φορές ακόμη και στο τέλος βυθίστε τα σε χλιαρό νερό για περίπου 5 λεπτά