Εκτύπωση
Κατηγορία: Επιστημονική ενημέρωση

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η μόλυνση ενός ανθρώπου με το πιο επικίνδυνο στέλεχος του κολοβακτηριδίου (E.coli O157), που συνήθως υπάρχει σε αλλοιωμένα τρόφιμα, αυξάνει τον κίνδυνο, εκτός από σοβαρή γαστρεντερίτιδα, για την εμφάνιση στη συνέχεια εξίσου σοβαρών προβλημάτων στην καρδιά και τα νεφρά, σύμφωνα με νέα καναδική επιστημονική μελέτη.

Οι καναδοί επιστήμονες του νοσοκομείου «Βικτόρια» του Οντάριο, υπό τον καθηγητή νεφρολογίας Γουίλιαμ Κλαρκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν τα περιστατικά περίπου 2.000 ατόμων που είχαν μολυνθεί από E.coli Ο157 λόγω μόλυνσης του συστήματος υδροδότησης σε μια καναδική πόλη το 2000.

Όπως διαπιστώθηκε, στα άτομα αυτά (επτά πέθαναν τελικά και χιλιάδες αρρώστησαν), παράλληλα με τα γαστρεντερικά προβλήματα, εμφανίστηκαν τα επόμενα χρόνια και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι επιστήμονες ήλεγξαν το ιατρικό ιστορικό όσων μολύνθηκαν σε σχέση με όσους δεν είχαν μολυνθεί, για να δουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις κατά τα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2000 (όταν έγινε η μόλυνση) μέχρι σήμερα. Ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν πάθει τότε σοβαρή γαστρεντερίτιδα, κάποια στιγμή στα επόμενα χρόνια είχαν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν πρόβλημα στα νεφρά και υπερδιπλάσια πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα.