Εκτύπωση
Κατηγορία: Marketing

Karageorgiou
Μείωση 20% του τζίρου λόγω προβλεπόμενης αντίστοιχης αύξησης του όγκου των γενοσήμων στη συνταγογραφία. Παζαρεύεται ο χρόνος διείσδυσης των γενοσήμων που όμως θα είναι μικρός. Η αύξηση του όγκου των γενοσήμων θα προκύψει α) από μειωμένη συμμετοχή ασθενούς, β) αυξημένο πλαφόν συνταγογραφίας στους γιατρούς, γ) δεν θα έχουν τα γενόσημα rebate για τα φαρμακεία-το κίνητρο κρίνεται πολύ λίγο για τα μικρά φαρμακεία, δ) καμπάνιες ασφάλειας φαρμάκων προς τους πολίτες.

1. θεσμοθέτηση 1 ευρώ ανά απόδειξη που κόβει το φαρμακείο στη διάρκεια των ωρών διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων. Μέχρι τώρα οι υπηρεσίες ήταν ενσωματωμένες στη λιανική τιμή των φαρμάκων. Τώρα όμως που γίνεται γενική παραδοχή ότι ο μ.ο. του ποσοστού κέρδους φαρμακείου (PPR) είναι 15% περιλαμβανομένων των ΦΥΚ οι εμπεριεχόμενες υπηρεσίες απελευθερώνονται. Το 1 ευρώ θα το πληρώνει ο πελάτης.

2. κατάλογος βιταμινούχων σκευασμάτων κοινόχρηστων που θα μπορούν να πωλούνται και εκτός φαρμακείου. Τα πιο πολλά από αυτά ήδη έτσι πωλούνται… εδώ η πλευρά της commission δεν φαίνεται να δημιουργεί θέμα. Αναμένεται η αντίδραση του ΔΝΤ εντός της Τρόικας.

3. ένα νέο claw-back είναι προς θεσμοθέτηση που θα επιβαρύνει λιγότερο τη φαρμακοβιομηχανία ώστε να μην αναγκασθεί το ΥΥΚΑ να δεχθεί το μηχανισμό σταθεροποίησης κέρδους του 15% των φαρμακείων μέσω του ισχύοντος claw-back όπως το έθεσε ο κ. Carone και που μικρό μέρος του επιμερίζεται στα φαρμακεία.

4. Τα Biosimilars θεωρούνται γενόσημα και δεν διαφέρουν στην τιμολόγηση τους από τον γενικό κανόνα των γενοσήμων. Τα περί ερμηνείας των άρθρων της οδηγίας για την φαρμακοεπαγρύπνηση είναι θεωρίες.

5. Τα ΦΥΚ θα διατίθενται και από τα φαρμακεία με ποσοστό 5-10% και θεσμοθετημένη σταθερή έκπτωση που παζαρεύεται γύρω στο +10%. Με πλαφόν 20 συνταγών συνολικής αξίας 12.000 ευρώ ανά φαρμακείο ανά μήνα για να υπάρχει διασπορά και να καταπολεμηθεί η κατευθυνόμενη συνταγογραφία. Ανοίγει η όρεξη για δίκτυα; Ποιος θα χρηματοδοτεί τις καθυστερήσεις πληρωμών; Οι 60 μέρες σταθερών πληρωμών του ΕΟΠΥΥ μέχρι το τέλος του 2013 πρέπει να θεωρούνται απλά το κείμενο και όχι η πράξη της σχετικής οδηγίας. Τα ΦΥΚ θα είναι χωρίς rebate και χωρίς τα 30ευρώ.

6. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη περίπου (70εκ. ευρώ) είναι στην διελκυστίνδα να ψηφισθεί πρώτα η σχετική τροπολογία άμεσης πληρωμής τους ή να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου που επιβάλλει και την καταβολή τόκων μαζί με τις άμεσες πληρωμές. Αν επιβληθεί το δεύτερο λόγω της γραφειοκρατικής βλακείας θα είναι το καλύτερο για όλους μας και για την εφαρμογή των 60 ημερών.

7. Το ωράριο των διευρυμένων θα είναι συνεχές κάθε μέρα 8:30 το πρωί έως 8:30 το βράδυ και το Σάββατο 8:30 το πρωί έως 5:00 το απόγευμα. Θα είναι αρμοδιότητας ΥΥΚΑ και οι ΦΣ θα μπορούν να έχουν το 25% της δύναμης τους ανοιχτό τη Δευτέρα-Τετάρτη-Σάββατο για όλους όσους δεν είναι διευρυμένοι.

8. Υπάρχουν σήμερα για τον ΕΟΠΥΥ 556εκ. ευρώ για όλους τους παρόχους μέχρι τέλους του έτους με την εντολή άμεσης προτεραιότητας στα φαρμακεία. Μετά κανείς δεν γνωρίζει. Είναι θέμα διεθνούς πολιτικής. Πλεονάσματος, βοήθειας και νέου μνημονίου, αποφάσεων Γερμανίας και ΗΠΑ, ΔΝΤ και άλλων ευαγών ιδρυμάτων. Όλες οι επιχειρηματικότητες και οι τάχα ευκαιρίες για τους μικρούς πάνε στράφι στην αναμονή των εξελίξεων. Αναμένεται ανακατανομή της πίτας των φαρμακείων (και των συλλόγων τους;) αφού η οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού των υγειονομικών επαγγελμάτων είναι στο μάτι της Task Force. Η κατάσταση όπως την θέλουν οι δανειστές και οι μοντελίστες της υγείας δεν σταθεροποιήθηκε ώστε να παράγει σταθερό αποτέλεσμα.


Εν τω μεταξύ 2.500 περίπου εκχωρήσεις έχουνε γίνει από φαρμακεία σε ΣΥΦΑ και χονδρέμπορους. 400 ακόμη εκχωρήσεις υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ και στις εφορίες και το πιο σημαντικό είναι ότι ένα 30% περίπου των φαρμακείων στέκονται με το μηνιαίο μπιλιέτο κλεισίματος από τους ΣΥΦΑ και τους χονδρέμπορους.

Αυτή η πραγματικότητα δεν φαίνεται ότι είναι γνωστή στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια, αυτά που οριοθετούν την αύξηση της ανεργίας. Είναι όμως γνωστή στον Γερμανικό παράγοντα. Στην Friedrichstrasse στο Βερολίνο όπου είναι το Γερμανικό ΥΥΚΑ στον 4ο όροφο βρίσκεται η υπηρεσία Ευρωπαϊκών υποθέσεων των Κοινωνικών Υπηρεσιών. Εκεί, τρέμουν την μαγική έξοδο από το επάγγελμα των φαρμακοποιών. Το μοντέλο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των records στα φαρμακεία υψηλής διασποράς που έχουν να εφαρμόσουν και να πουλήσουν ακριβά σε όλη την ΕΕ μέσα από το καινούργιο ασφαλιστικό σύστημα των ατομικών μερίδων(κεφαλαιοποιητικό) θα πάει περίπατο. Κανένα Caliope system, κανέναFARMINE system δεν θα μπορεί να λειτουργήσει αξιόπιστα χωρίς το σημερινό δίκτυο φαρμακείων με τους πάμφτωχους-για τα δικά τους μέτρα- απόλυτα ελεγχόμενους φαρμακοποιούς.

Εκφράζω φοβία ότι το 2014 θα είναι έτος ξεκαθαρίσματος. Όσο και αν είναι δικός μας ο υπουργός(;), ο πρωθυπουργός(;), η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση μαζί(;).

Περισσότερο με νοιάζει ο κοινωνικός αυτοματισμός. «Όλοι κλείνουνε εσείς γιατί είστε ακόμα όλοι ανοιχτοί;» και μετά σε όσους συμβαίνει το μοιραίο «Τώρα από ποιον θα πάρω φάρμακα και θα τα πληρώνω όταν θα πάρω τη σύνταξη;».

Ακόμα χειρότερο είναι όμως ότι αυτή η κατάσταση είναι μια ακραία μορφή τρομοκρατίας στο μυαλό όλων μας. Ίσως τώρα θυμηθείτε την εποχή που σας έγραφα για την επιβολή του τρόμου.

Χωρίς τζίρο, χωρίς ρευστότητα με την τρομοκράτηση να φέρνει την απόλυτη ησυχία, το φως στο τούνελ δεν φαίνεται.

Όχι, δεν είναι όλα μόνο ηρωικά. Μπορεί να είναι και πένθιμα χωρίς μία νέα στρατηγική.

Lotta Continua……