Εκτύπωση
Κατηγορία: Marketing

Makrygiannis

Μετά τη δημοσιότητα που έλαβε στο διαδίκτυο το συγκεκριμένο θέμα θα ήθελα να τονίσω τα εξής:

- Η σχετική οδηγία εφαρμόζεται στις Ευρωπαϊκές χώρες από την 1.4.2013.
- Οφείλουν όλες οι χώρες να καθορίσουν τον τρόπο εφαρμογής της συγκεκριμένης οδηγίας εκδίδοντας Υπουργική Aπόφαση που θα καθορίζει τη διαδικασία χορήγησης των φαρμάκων.
Η πρόταση που κατέθεσα και στον ΠΦΣ είναι περίπου ίδια με την απόφαση του Γαλλικού Υπουργείου Υγείας και του Γαλλικού Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας στον πανελλήνιο σε συνεργασία με ΕΟΦ και Υπουργείο ελέγχει τον τρόπο χορήγησης και τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτούνται.

Όσα φαρμακεία ενδιαφέρονται να χορηγούν φάρμακα διάμεσου e-shop οφείλουν
- Να πιστοποιηθούν στο συγκεκριμένο σύστημα
- Να καταθέτουν τιμολόγια αγοράς από νόμιμη πηγή, φαρμακαποθήκη-εταιρίες
- Να υπάρχει σχετική άδεια του ΕΟΦ για διακίνηση στην χωρά μας του προϊόντος που πωλείται
- Να εξυπηρετεί ανάγκες απομακρυσμένων περιοχών
- και ενδεχόμενες επιπλέον προδιαγραφές που μπορεί κάποιος να προσθέσει

Όλα αυτά γιατί όλοι οι ευρωπαίοι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι οι πωλησεις μέσω διαδικτύου αποτελούν την κυρία πηγή διακίνησης πλαστών φαρμάκων και προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας.
Όποιος δεν τηρεί τις σχετικές υποχρεώσεις με απόφαση του ΠΦΣ και σχετική αρμοδιότητα της υπουργικής απόφασης τιμωρείται με ειδικές ποινές.
Αυτό για να υπάρχει έλεγχος τον e-shop και όχι αυθαίρετη λειτουργιά και παράνομη διακίνηση που γίνεται σήμερα από αρκετούς τυχοδιώκτες του κλάδου μας.
Βέβαια στην ουσία ο ευρωπαϊκός ΕΟΦ (ΕΜΑ) θα έπρεπε πριν εισηγηθεί την συγκεκριμένη οδηγία να καταθέσει πιστικες προτάσεις για την αναγκαιότητα εφαρμογής της.