paragogikos vixas

Είναι μόνο ένα σύμπτωμα, όχι μία ασθένεια

Από τον κ. Μιχαηλίδη Δημήτριο, Πνευμονολόγο-Φυματιολόγο, Επιμ. Β’ Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκ. Metropolitan Hospital

Το χειμώνα το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθενεί πιο εύκολα, με αποτέλεσμα να είμαστε επιρρεπείς στις ιώσεις. Επαγγελματικές και κοινωνικές υποχρεώσεις βγάζουν πολλές φορές «νοκ-άουτ» τον οργανισμό μας. Επιπρόσθετα, ο σύγχρονος τρόπος ζωής που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη σωματικής άσκησης, την κακή διατροφή και το κάπνισμα, παράγοντες που εξασθενούν τις άμυνες του οργανισμού, συμβάλει στην αύξηση των ιώσεων και των ασθενειών.

Ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα των ιώσεων είναι ο βήχας και κυρίως ο παραγωγικός βήχας, δηλαδή αυτός που συνοδεύεται από βλέννες (φλέματα). Ο βήχας είναι ένας αμυντικός μηχανισμός του οργανισμού μας για να απομακρύνει, αλλά και να αδρανοποιήσει, μέσω της παραγόμενης βλέννας, τα ξένα σώματα (μικρόβια, σκόνη, καπνό) από τους πνεύμονες ή από το ανώτερο αναπνευστικό, αλλά και να αντιδράσει στον ερεθισμό των αεραγωγών. Για αυτό το λόγο και δεν θα πρέπει να καταστέλλεται.

Ο βήχας επομένως, από μόνος του, είναι μόνο ένα σύμπτωμα, όχι μία ασθένεια και συχνά η σημασία του μπορεί να προσδιορισθεί, μόνο όταν αξιολογηθούν και τα άλλα συνοδά συμπτώματα. Για την ανακούφιση από τον παραγωγικό βήχα είναι σημαντική  η ρευστοποίηση των φλεμάτων, που θα διευκολύνει την απόχρεμψή τους, ούτως ώστε να αποσυμφορηθούν οι αναπνευστικές οδοί. Τι μπορείτε να κάνετε:

  • Πίνετε άφθονα υγρά (νερό, χυμούς, ζεστά ροφήματα): περιορίζουν τον ερεθισμό, ρευστοποιούν τη βλέννα και τα φλέματα και διευκολύνουν την αποβολή τους.
  • Πείτε «ναι» στις σούπες: κοτόσουπες και κρεατόσουπες ενισχύουν τον οργανισμό, μαλακώνουν τον λαιμό και μειώνουν την παραγωγή βλέννας.
  • Κάνετε ζεστά ντους και ατμόλουτρα: οι υδρατμοί βοηθούν στην απομάκρυνση των φλεμάτων και την αποσυμφόρηση των βρόγχων, ανακουφίζοντας από τον βήχα.
  • Προσθέστε τζίντζερ και μέλι στα ροφήματά σας: έχουν αντιφλεγμονώδη και καταπραϋντική δράση.
  • Φροντίστε να υπάρχει καθαρός αέρας στο χώρο σας
  • Ανακουφιστείτε άμεσα και αποτελεσματικά από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον παραγωγικό βήχα με τη χρήση του Ιviprosil. Το Ιviprosil περιέχει εκχύλισμα φύλλων κισσού με αποχρεμπτικές και βλεννολυτικές ιδιότητες, χωρίς αλκοόλη και συντηρητικά και έχει γεύση φρούτων. Η μορφή του σε διασπειρόμενες ταινίες (thin films) είναι μοναδική. Λαμβανόμενες από το στόμα (μονοδόσεις), απελευθερώνουν το εκχύλισμα φύλλων κισσού στον οργανισμό. Σε μία κατηγορία προϊόντων φαρμακείου που κυριαρχείται από τα παραδοσιακά σιρόπια και τους δοσομετρητές, οι διασπειρόμενες ταινίες του Iviprosil αποτελούν μοναδική καινοτομία, καθώς προσφέρουν μεγάλη ευκολία στη χρήση και στη μεταφορά (on-the-go). Μπορείτε να τις έχετε κάθε στιγμή μαζί σας! Είναι κατάλληλο και για ενήλικες με δυσκολία στην κατάποση, ή με υψηλό κίνδυνο αναρρόφησης και για παιδιά από 2 ετών και άνω.

Να θυμόμαστε ότι αντιβίωση χορηγείται μόνο σε περίπτωση που ο βήχας οφείλεται σε μικροβιακή λοίμωξη και μετά πάντα από σύσταση ιατρού.

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300
300x300 copy
300x300 DATABOXAD
300x300 VELTRAS