Στις 22 Οκτωβρίου ξεκινά το Παγκόσμιο Συνέδριο «Υγεία και Πόλη: Αστικό περιβάλλον στον 21ο αιώνα» το οποίο οργανώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (η περιφέρεια της Ευρώπης), φέτος σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας και τον Δήμο Αμαρουσίου. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Divani Caravel, στην Αθήνα και θα διαρκέσει 4 ημέρες (22-25 Οκτωβρίου 2014).

Το επετειακό φετινό συνέδριο εορτάζει τα 25 χρόνια του Κινήματος των Υγιών Πόλεων στην Ευρώπη και παράλληλα σηματοδοτεί την εφαρμογή της νέας ατζέντας του Π.Ο.Υ. «Υγεία 2020» (Health 2020) και των στρατηγικών της στόχων: α) τη βελτίωση της υγείας για όλους και τον περιορισμό των ανισοτήτων στην υγεία, και β) τη βελτίωση της διακυβέρνησης σε ζητήματα υγείας.

Οι άνθρωποι που ζουν σε υγιείς, αυτόνομες, δημιουργικές και βιώσιμες πόλεις είναι πιο υγιείς, πιο ασφαλείς, πιο παραγωγικοί και ευπροσάρμοστοι.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο των Υγιών Πόλεων θα επιδιώξει:

- να καταδείξει τη σημασία των δράσεων για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας σε τοπικό και σε αστικό επίπεδο

- να διερευνήσει τον βασικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και τη συμμετοχή της τοπικής ηγεσίας και διακυβέρνησης σε θέματα υγείας

- να αποκομίσει γνώση από τις καινοτόμες και βέλτιστες πρακτικές όλων των πρωτοβουλιών των Υγιών Πόλεων και των Υγιών Κοινοτήτων από όλες τις περιφέρειες του Π.Ο.Υ.

- να μοιραστεί οράματα και να ενισχύσει τη δέσμευση για την υγεία και την υψηλή ποιότητα ζωής στις πόλεις.

Το Συνέδριο προσφέρει στα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τη μοναδική ευκαιρία να ενημερωθούν για τις καλές πρακτικές πόλεων από όλο τον κόσμο, και να γνωρίσουν νέες προοπτικές και καινοτόμες ιδέες που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στις δικές τους πόλεις. Επίσης, αποτελεί σημαντική ευκαιρία για πολιτικούς ηγέτες, επαγγελματίες υγείας και ακτιβιστές, προκειμένου να καταρτίσουν σχέδια δράσης για το μέλλον, να ανανεώσουν και να ενισχύσουν την δέσμευσή τους στην υγεία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και το Κίνημα των Υγιών Πόλεων.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει στρογγυλές τράπεζες, ομιλίες, παρουσιάσεις επιστημονικών εργασιών, αλλά και «Master Classes» όπου θα συζητηθούν και θα διερευνηθούν θέματα όπως: πόλεις χωρίς κάπνισμα, αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και προαγωγή του υγιεινού τρόπου ζωής, δράσεις για την αγωγή υγείας στα παιδιά, χωροταξικός σχεδιασμός, αντιμετώπιση των ανισοτήτων και αξιολόγηση της υγείας και ευεξίας του πληθυσμού. Επίσης, περιλαμβάνονται θεματικές ενότητες για τον τουρισμό των πόλεων και τον ιατρικό τουρισμό, για τις καινοτόμες πόλεις αλλά και για τη δημιουργία «χαρούμενων πόλεων».

Ειδικότερα, στρογγυλές τράπεζες επικεντρωμένες σε δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στη χώρα μας, θα αναφερθούν στην αντιμετώπιση των αναγκών των μεταναστών στην Ελλάδα με τη συμμετοχή του ΚΕΕΛΠΝΟ και στο πρόβλημα των ναρκωτικών στις πόλεις (με παρουσίαση των παρεμβάσεων και των προγραμμάτων αντιμετώπισης των εξαρτήσεων του ΟΚΑΝΑ). Άλλα θέματα περιλαμβάνουν τον ρόλο της ηλεκτρονικής υγείας, δράσεις πρόνοιας καθώς και ένα workshop που απευθύνεται σε δημάρχους και στελέχη δήμων για τη χρηματοδότηση δράσεών τους για την υγεία, με ευρωπαϊκούς πόρους της νέας περιόδου 2014-2020.

Επιπλέον, μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η ενότητα των ΜΚΟ και των ενεργών πολιτών, στην οποία εκπρόσωποι πρωτοβουλιών, όπως το περιοδικό δρόμου Σχεδία, η ανταλλακτική βιβλιοθήκη vivliothiki.org, η Monumenta, η PRAKSIS, η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία κ.ά., θα περιγράψουν τη δράση και το έργο τους για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στα αστικά κέντρα.

Στις εργασίες του συνεδρίου θα συμμετάσχουν σύνεδροι από 52 διαφορετικές χώρες από όλο τον κόσμο και ως ομιλητές διακεκριμένοι επιστήμονες στους τομείς της δημόσιας υγείας, της χωροταξίας, της κοινωνιολογίας κ.ά., αλλά και ανώτατα στελέχη του Π.Ο.Υ., δήμαρχοι των πόλεων μελών των δικτύων υγιών πόλεων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου: www.healthycities2014.org

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300

Flash not installed.

300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS