Demetzos Book 19

Ο τίτλος του βιβλίου «Η φωνή της επιστήμης και η σιωπή της φύσης», του καθηγητή Κωνσταντίνου Δεμέτζου, από τις εκδόσεις ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ Α.Ε., θέλει να καταδείξει τις σιωπηλές και αθόρυβες εξελίξεις και τα φαινόμενα τα οποία εξελίσσονται δυναμικά στη φύση, χωρίς εμείς να μπορούμε να τα αντιληφθούμε λόγω της κλιμάκωσης των διαστάσεων. Επίσης να αναδείξει την επιστημονική έρευνα και τα διαχρονικά επιστημονικά εργαλεία και επιτεύγματα του ανθρώπινου πνεύματος, τα οποία χρησιμοποιούμε στον μακρόκοσμο και τα οποία αποτελούν τη φωνή της επιστημονικής κοινότητας στην προσπάθεια για την κατανόηση των σιωπηλών φυσικών διεργασιών και εξελίξεων.

Η «συνομιλία» αυτή του μακρόκοσμου με τον μικρόκοσμο για την προσέγγιση της δημιουργίας και της εξέλιξης των κτισμάτων του κόσμου αποτελεί τη σοφία της φυσικής τάξης και νομοτέλειας. «H σιωπή της φύσης» «κυοφορεί» τα δημιουργήματα που ο άνθρωπος μέσω της «φωνής της επιστήμης» προσπαθεί να μελετήσει. Η φιλοσοφία και η θεολογία αποτελούν επίσης τα εργαστήρια και τα εργαλεία του ανθρώπου για τη συμμετοχή του στην κατανόηση των διαδικασιών της δημιουργίας και της εξέλιξης, ώστε να μην μείνει «άμοιρος» των δυναμικών εξελίξεων στην αέναη πορεία της «κτίσης» και της δημιουργίας, υπερβαίνοντας τις εγγενείς ατέλειες και αδυναμίες του.

Η ουσία

Το βιβλίο αυτό αναφέρεται σε ένα νέο επιστήμονα ο οποίος προσπαθεί να κατανοήσει δύσκολες επιστημονικές έννοιες, να τις οργανώσει και να δομήσει επιστημονική γνώση αλλά και να τις συνδέσει και με την κοινωνική καθημερινότητα. Ο φυσικός χώρος του νεαρού επιστήμονα είναι η βιβλιοθήκη, ενώ ο παππούς, ως ξωτικό, προβάλλει άλλοτε ως παρελθόν και άλλοτε ως μέλλον και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της βιβλιοθήκης.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο νεαρός επιστήμονας συζητώντας με τον παππού και οι δυσκολίες του επιστημονικού λόγου, αναδύονται ως εικόνες μέσα από ένα φανταστικό καθρέφτη. Ο φανταστικός αυτός καθρέφτης αποτυπώνει συνεχώς θολές παραστάσεις και σηματοδοτεί κάθε φορά την ανεπάρκεια των εικόνων που εμφανίζονται μέσα από κάθε νέα γνώση.

Ο νεαρός επιστήμονας ενώ συζητά δύσκολες επιστημονικές, κοινωνικές και φιλοσοφικές έννοιες με τον παππού, εντούτοις διαπιστώνει ότι κάθε νέα εικόνα που προκύπτει ως αποτέλεσμα νέων γνώσεων είναι πάντα μικρότερη ή και ασήμαντη μπροστά στην αμέσως επόμενη, δηλαδή, σε αυτή που αναδύεται και εμφανίζεται στον φανταστικό καθρέφτη ως αποτέλεσμα της συζήτησης με τον παππού και της απόκτησης νέων γνώσεων.

Το αδιέξοδο –στην πραγματικότητα η εξέλιξη των γνώσεων του νεαρού επιστήμοναμε τον παππού και τον καθρέφτη αποτυπώνει την αέναη πάλη στην προσέγγιση της αλήθειας, αλλά και την ανάγκη της συνεχούς ανθρώπινης προσπάθειας για ένα ταξίδι, μια Οδύσσεια, στον συμπαντικό κόσμο που μας περιβάλλει.

Η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου θα λάβει χώρα στο ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019, στις 19:00.


Κωνσταντίνος Ν. Δεμέτζος
Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2018

Ο Κωνσταντίνος Ν. Δεμέτζος είναι καθηγητής της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας & Νανο-Τεχνολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι μετεκπαιδεύσεις του αφορούσαν σε ερευνητική δραστηριότητα στον τομέα της υγείας σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Η πρωτοτυπία της έρευνάς του οδήγησε στην απονομή Διεθνών και Εθνικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, με κύριο αντικείμενο τα νανοτεχνολογικά φάρμακα κατά του καρκίνου. Το ερευνητικό έργο του έχει διεθνή αναγνωρισιμότητα και υπάρχουν περισσότερες από 6.000 αναφορές που αφορούν σε αυτό. Ο συνολικός αριθμός των δημοσιεύσεων σε Διεθνή επιστημονικά περιοδικά είναι μεγαλύτερος από 240, ενώ οι ανακοινώσεις σε Διεθνή και Ελληνικά Συνέδρια υπερβαίνουν τις 400.

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
Piktocare Banner 300x300
300x300 copy
300X300pharmacorner

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr