eopyy 2

Όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο του ΕΟΠΥΥ (αρ. πρωτ. ΔΒ4Α/οικ.6110/14.2.2018), "θέτουμε υπόψη σας ότι στο πλαίσιο της βελτιστοποίησης της κάλυψης των αναγκών των ασφαλισμένων και του πληρέστερου σχεδιασμού των υπηρεσιών υγείας, ανέπτυξε και υλοποιεί, σε συνεργασία την Ελληνική Αιματολογική Εταιρία μητρώο ασθενών για τη Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία (ΧΜΛ), με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών για τα χαρακτηριστικά της νόσου, τους
παράγοντες κινδύνου, τη χρήση υπηρεσιών υγείας, το σχετικό κόστος και την έκβαση στο σύνολο των ασθενών που λαμβάνουν αποζημιούμενα φάρμακα από τον Οργανισμό. 

Οι πληροφορίες αυτές θα χρησιμοποιηθούν στη λήψη απόφασης για το πλαίσιο χορήγησης των φαρμάκων καθώς και για τη διεύρυνση και επιτάχυνση της πρόσβασης των ασθενών στις συγκεκριμένες θεραπείες.

Επισημαίνεται ότι η χρήση και η συμπλήρωση του μητρώου είναι υποχρεωτική για όλους τους αιματολόγους που συνταγογραφούν όλα τα φάρμακα που αφορούν στη Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία.

Πιο συγκεκριμένα,

Έναρξη θεραπείας/Αλλαγή θεραπείας

Α) Πριν την έναρξη θεραπείας νέων ασθενών/ή την αλλαγή θεραπείας με φάρμακα που περιέχουν τις δραστικές ουσίες imatinib, dasatinib, nilotinib, bosutinib, ponatinib ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να καταχωρήσει τα στοιχεία του ασθενούς στην ιστοσελίδα https://apps.ika.gr:20002/Registries.

Β) Για να εκτελεστεί η συνταγή σε φαρμακείο ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει αυτή να συνοδεύεται από την εκτύπωση των συμπληρωμένων Στοιχείων του ασθενή, η οποία δημιουργείται από την προβολή της φαρμακευτικής αγωγής στην εφαρμογή (συνημμένο 2, κεφάλαιο 2.6.3.3, εικόνα Προβολή Φαρμακευτικής Αγωγής και κεφάλαιο 2.5-εικόνα 2.7 Πλήρη στοιχεία ασθενή). Σε διαφορετική περίπτωση, η συνταγή δεν θα εκτελείται μέχρι της ενημέρωσης του φακέλου του ασθενούς στην εφαρμογή.

Ασθενείς ήδη σε θεραπεία κατά την έναρξη λειτουργίας του μητρώου της ΧΜΛ

Γ) Για ασθενείς, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε θεραπεία και σε περίπτωση μη ενημέρωσης του φακέλου του ασθενούς στην εφαρμογή, θα σημειώνεται στο βιβλιάριο του ασθενούς ότι απαιτείται καταχώρηση του ασθενή στο μητρώο της ΧΜΛ και επισύναψη των Στοιχείων του ασθενή από την προβολή της φαρμακευτικής αγωγής στην εφαρμογή πριν την επόμενη χορήγηση. Ειδικότερα, για τους ασθενείς που ήδη λαμβάνουν θεραπεία κατά την έναρξη του μητρώου δίνεται μια παράταση μέγιστης χρονικής διάρκειας 6 μηνών ώστε οι θεράποντες αιματολόγοι να τους καταγράψουν στο μητρώο.

Ασθενείς που τελούν υπό ύφεση χωρίς αγωγή

Δ) Σε ότι αφορά στους ασθενείς που τελούν σε ύφεση χωρίς αγωγή η ανάγκη καταγραφής είναι μηνιαίως το πρώτο έτος, ανά 45 ημέρες το 2ο έτος και ακολούθως ανά 3 μήνες.

Υποχρέωση ενημέρωσης του μητρώου από το θεράποντα ιατρό

Ε) Μετά την αρχική ένταξη του ασθενούς στο μητρώο της ΧΜΛ απαιτείται ενημέρωση τουλάχιστον κατά 6 μήνες (με μέγιστο διάστημα 1 έτος) από τον θεράποντα ιατρό.

Επιγραμματικά η διαδικασία ένταξης ασθενών στο μητρώο για τη Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία διακρίνεται στα εξής στάδια:

1) Πιστοποίηση του θεράποντα ιατρού στο μηχανογραφικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ για παροχές ΕΚΠΥ. Αυτό γίνεται άπαξ και δεν απαιτείται εάν ο θεράπων είναι ήδη πιστοποιημένος στο σύστημα παροχών ΕΚΠΥ.

Σε περίπτωση που πιστοποιείται ο θεράποντας για πρώτη φορά πρέπει να ακολουθηθούν οι οδηγίες που αναφέρονται στο συνημμένο 1.

Προς διευκόλυνση της διαδικασίας επισημαίνεται ότι πριν την εγγραφή ο θεράπων θα πρέπει να έχει στη διάθεση του στοιχεία όπως: ΑΦΜ, ΤΣΑΥ, ΑΜΚΑ, Αρ. Δελτίου Ταυτότητας, Ε-mail που επιθυμεί να λαμβάνει αλληλογραφία από το μητρώο, Αριθμό Απόφασης, Έτος και Νομαρχία για Άδεια Ασκήσεως Ιατρικού Επαγγέλματος, Έτος Λήψεως Ειδικότητας, Αριθμός Μητρώου Ιατρικού Συλλόγου.

Είσοδος στην εφαρμογή του μητρώου στην ιστοσελίδα: https://apps.ika.gr:20002/Registries, με το username και password που δημιούργησε στο σύστημα παροχών ΕΚΠΥ (συνημμένο 2, κεφάλαιο 1).

2) Διευκρινίζεται ότι «Η εφαρμογή είναι προσβάσιμη και πλήρως λειτουργική από όλους τους φυλλομετρητές ιστοσελίδων (Internet Explorer (8,9,10,11), Mozilla Firefox, Google chrome, Opera, Safari). Εάν στον Η/Υ σας έχετε εγκατεστημένο Internet Explorer 7 ή 6 ή 5 ή κάποιο παλιότερο (για να το διαπιστώσετε θα πρέπει να ανοίξετε τον Internet Explorer, να κατευθυνθείτε στο βασικό μενού του και να επιλέξετε «Βοήθεια» και στη συνέχεια «Πληροφορίες για τον Internet Explorer». Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, θα δείτε πληροφορίες για τον Internet Explorer) θα πρέπει να τον αναβαθμίσετε από την ακόλουθη ιστοσελίδα http://windows.microsoft.com/el-gr/internet-explorer/ie-11-worldwide-languages ή να χρησιμοποιήσετε κάποιον από τους άλλους φυλλομετρητές ιστοσελίδων».

Αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση της εφαρμογής μπορείτε να βρείτε στο συνημμένο 2. Για τυχόν προβλήματα που παρουσιαστούν παρακαλώ επικοινωνήστε με το helpdesk του ΕΟΠΥΥ για το μητρώο της Χρόνιας Μυελογενούς Λευχαιμίας: eopyynet.registries@eopyy.gov.gr 

Συνοπτικά αναφέρεται ότι ο Ιατρός, μετά την είσοδό του στην εφαρμογή μπορεί να κάνει τα ακόλουθα:

i. Αναζήτηση ασθενή με τον ΑΜΚΑ του και ενημέρωση της καρτέλας του (συνημμένο 2, κεφάλαιο 2).

ii. Προσθήκη στοιχείων χαρακτηριστικών της νόσου του ασθενή (εάν δεν συμπληρωθούν τα χαρακτηριστικά της νόσου, δεν μπορούν να συμπληρωθούν οι εξετάσεις, οι φαρμακευτικές αγωγές, οι νοσηλείες και τα θεραπευτικά αποτελέσματα της αγωγής) (συνημμένο 2, κεφάλαιο 2).

iii. Προσθήκη εξετάσεων παρακολούθησης της πορείας της νόσου (συνημμένο 2, κεφάλαιο 2).

iv. Καταχώρηση νέας φαρμακευτικής αγωγής, (συνημμένο 2, κεφάλαιο 2).

v. Έκδοση σημειώματος, και επισύναψη επί αυτής των Στοιχείων του ασθενή, από την προβολή της φαρμακευτικής αγωγής στην εφαρμογή (συνημμένο 2, κεφάλαιο 2).

vi. Καταχώρηση νοσηλειών ασθενή (συνημμένο 2, κεφάλαιο 2).

vii. Ενημέρωση υποχρεωτικά του μητρώου ασθενή ανά εξάμηνο και το μέγιστο ανά έτος.

Η ημερομηνία έναρξης της παρούσας διαδικασίας ορίζεται η 20η Φεβρουαρίου 2017 και η καθολική εφαρμογή του η 20η Μαΐου 2018".

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΟΠΥΥ

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300

Flash not installed.

300X300pharmacorner

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr