Βοηθήστε στην ασφαλέστερη χρήση των φαρμάκων, αναφέροντας πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες: Ο ΕΟΦ διεξάγει τη δεύτερη ετήσια εκστρατεία φαρμακοεπαγρύπνησης

eof

Από τις 20 έως τις 24 Νοεμβρίου 2017, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) διεξάγει εκστρατεία για την προώθηση της αναφοράς των πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών (παρενεργειών) από τα φάρμακα. Η εκστρατεία αποτελεί μέρος της δεύτερης ετήσιας εβδομάδας ευαισθητοποίησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με επίκεντρο για το τρέχον έτος τα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.
Ενώ τα φάρμακα θεωρούνται γενικώς ασφαλή και αποτελεσματικά, μπορεί να παρουσιαστούν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες, ακόμη και με φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή. Είναι σημαντικό οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη χρήση των φαρμάκων να γίνονται κατανοητοί και να κοινοποιούνται στους επαγγελματίες υγείας και στους ασθενείς.

Η αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων βοηθά τους αρμόδιους φορείς να παρακολουθούν τα φάρμακα που είναι διαθέσιμα στην αγορά και να αναλαμβάνουν τη δέουσα δράση, όποτε απαιτείται. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να αναφέρονται πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες όταν λαμβάνονται περισσότερα από ένα φάρμακα, μετά από μακροχρόνια χρήση φαρμάκων ή από αλληλεπιδράσεις τους με τρόφιμα ή άλλα προϊόντα.

Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, όπως ο ΕΟΦ, βασίζονται στην αναφορά πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών για να διασφαλίζουν ότι τα φάρμακα στην αγορά είναι επαρκώς ασφαλή. Δυστυχώς, σε όλα τα συστήματα αναφοράς υπάρχει το πρόβλημα της υπο-αναφοράς και για τον λόγο αυτό η εκστρατεία μας είναι σημαντική, τόσο για την ευαισθητοποίηση όσο και για την ενίσχυση του συστήματος.

Μπορείτε να βοηθήσετε στην ασφαλέστερη χρήση των φαρμάκων, αναφέροντας τυχόν πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες στον ΕΟΦ, εύκολα και γρήγορα μέσω του Εθνικού μας Συστήματος Αναφοράς.

Η αναφορά, είτε από τους ασθενείς είτε από τους επαγγελματίες υγείας προς τον ΕΟΦ μπορεί να γίνει με τους ακόλουθους τρόπους:

Ηλεκτρονική υποβολή της Κίτρινης Κάρτας μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΦ (http://www.eof.gr/web/guest/yellowgeneral) και απευθείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση kitrinikarta.gr 

Έντυπη μορφή, με αποστολή μέσω ταχυδρομείου, ατελώς, προς το Τμήμα Ανεπιθύμητων Ενεργειών του ΕΟΦ (Μεσογείων 284, 15562), τηλέφωνο επικοινωνίας: 213-2040380 ή 213-2040337.

• Υποβολή μέσω ΦΑΞ, στο 210 6549585

Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης διοργανώνεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα από κοινού δράσης με τίτλο «Strengthening Collaboration for Operating Pharmacovigilance in Europe (SCOPE)». Ένας από τους κύριους στόχους του προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με τα εθνικά συστήματα αναφοράς πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων. Αυτή η δεύτερη ετήσια εκστρατεία υποστηρίζεται από το Κέντρο Παρακολούθησης της
Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στην Ουψάλα (WHO-UMC).’’

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
Piktocare Banner 300x300

Flash not installed.

300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS