pills2 new

Στο υπ' αριθμόν 1877/12-6-2017 έγγραφό του προς τον υπουργό Υγείας, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητά την ανάκληση της Υ.Α. για την ενδεικτική λιανική τιμή των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., επισημαίνοντας ότι "η αναγραφή της ενδεικτικής τιμής στις συσκευασίες των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα, εκτός από σύγχυση και προστριβές μεταξύ φαρμακοποιών, προμηθευτών και πολιτών και πρέπει να αναθεωρηθεί". Αναλυτικότερα, το έγγαφο αναφέρει:

Με την υπ . αριθμ. Γ5(α) οικ. 38152 Υπουργική Απόφαση σχετικά με «Διατάξεις τρόπου και διαδικασίας καθορισμού ενδεικτικής τιμής λιανικής πώλησης και ανώτατης νοσοκομειακής τιμής καθώς και διάθεσης για τα «μη Συνταγογραφούμενα φάρμακα» ( ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ) αποφασίστηκε ταυτόχρονα με την απελευθέρωση της τιμής των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ να αναγράφεται στη συσκευασία η ενδεικτική λιανική τιμή.

Επανερχόμενοι στις αντιρρήσεις μας που είχαμε εκφράσει και στη συνάντηση που είχαμε μαζί σας στο Υπουργείο Υγείας θεωρούμε ότι πρόκειται για μια μονομερή εις βάρος των φαρμακοποιών διάταξη, η οποία με αυτό το άρθρο ουσιαστικά τους δεσμεύει να διαθέτουν αυτά τα φάρμακα στην αναγραφόμενη τιμή, όταν την ίδια στιγμή η χονδρική τιμή παραμένει ελεύθερη με αυξητικές τάσεις.

Το τελευταίο μάλιστα αποδεικνύεται και από ίδια Υπουργική Απόφαση, η οποία προβλέπει υποχρεωτική τιμολόγηση των φαρμάκων αυτών στις σημερινές τιμές όταν πρόκειται για νοσοκομεία και απελευθέρωση όταν πρόκειται για τον Έλληνα καταναλωτή.

Πιστεύουμε ότι η αναγραφή της ενδεικτικής τιμής στις συσκευασίες των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα, εκτός από σύγχυση και προστριβές μεταξύ φαρμακοποιών, προμηθευτών και πολιτών και πρέπει να αναθεωρηθεί.

Ο ορισμός ουσιαστικά λιανικής τιμής (έστω και… ενδεικτικής) με ταυτόχρονη απελευθέρωση χωρίς όρια, της χονδρικής, αποτελεί μία ακόμα χαριστική πράξη προς τη βιομηχανία, η οποία αφήνεται ελεύθερη να τιμολογεί κατά το δοκούν… ισοσκελίζοντας εις βάρος φαρμακοποιών και πολιτών τις ζημιές από τις συνεχείς μειώσεις των Συνταγογραφούμενων φαρμάκων τους.

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300
SIGNATURE PAD BANNER 2
300x300 copy
300x300 DATABOXAD

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr