Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

lourantos

«Ούτε το χαράτσι του ενός ευρώ υπέρ του ΕΟΠΥΥ θα αποδώσουμε, ούτε επιστροφή από τις πωλήσεις φαρμάκων θα κάνουμε» διαμηνύει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος σε δηλώσεις του στο Capital.gr, λέγοντας ξεκάθαρα πως οι φαρμακοποιοί της Αθήνας δεν θα εφαρμόσουν τα νέα μέτρα, αντιθέτως θα τα ακυρώσουν στην πράξη. (Πηγή: Capital.gr, της Βίκυς Κουρλιμπίνη)

«Εμείς δεν θα γίνουμε ΔΕΗ για να εισπράττουμε χαράτσι από τους ασθενείς υπέρ του ΕΟΠΥΥ,δεν θα το επιτρέψουμε να γίνει» ξεκαθάρισε ο κ. Λουράντος. Παρομοίως, ο πρόεδρος του Φ.Σ.Α., χαρακτήρισε τα μέτρο που αφορά στην επιστροφή ποσοστού ανάλογα με τις πωλήσεις «απαράδεκτο», προειδοποιώντας από τώρα πως οι φαρμακοποιοί δεν πρόκειται να το καταβάλλουν. «Και μας χρωστάνε, και μας ζητούν να πληρώσουμε, όταν τα φαρμακεία βρίσκονται εδώ και μήνες σε τραγική οικονομική κατάσταση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, από τα 3,5 χιλ. φαρμακεία που λειτουργούν σήμερα στην Αττική, ήδη τα 2 χιλ. αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, τα οποία επιτείνονται από την «αναγκαστική» προσφυγή σε τραπεζική χρηματοδότηση, προκειμένου να εξοφληθούν οι προμηθεύτριες φαρμακευτικές εταιρείες και να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα.

Σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία των σκευασμάτων, μέτρο το οποίο έχει εγείρει σωρεία αντιδράσεων εκ μέρους των γιατρών και της φαρμακοβιομηχανίας καθώς η επιλογή του φαρμάκου περνάει τώρα στα χέρια των φαρμακοποιών, ο πρόεδρος του Φ.Σ.Α. δήλωσε με νόημα πως «δεν υπάρχει ούτε κακό φάρμακο, ούτε αναποτελεσματικό, αντιθέτως υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία. Εμείς είμαστε φαρμακοποιοί, γνωρίζουμε το φάρμακο καλύτερα από τον καθένα».

Πρόσθεσε μάλιστα πως ήδη οι περισσότεροι από τους ασθενείς που έρχονται στα φαρμακεία, ρωτούν να μάθουν ποιο είναι το φτηνότερο γενόσημο, προκειμένου να μειώσουν όσο γίνεται περισσότερο το κόστος της θεραπείας τους.

Οι επόμενες ημέρες, μετά και την ψήφιση των νέων μέτρων, θεωρούνται κρίσιμες για τη μορφή που θα λάβουν οι αντιδράσεις του φαρμακευτικού κλάδου. Ήδη τη Δευτέρα συγκαλείται έκτακτη γενική συνέλευση του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, με τον κ. Λουράντο να μην αποκλείει ούτε μια νέα διακοπή πίστωσης προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, αλλά ούτε και το ενδεχόμενο να προχωρήσουν οι φαρμακοποιοί σε πιο οξείς κινητοποιήσεις, με απεργίες διαρκείας και κλείσιμο των καταστημάτων τους.